Google+ To Φανάρι : ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΠΕΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! Τα exit poll της δίνουν από 27% – 30%

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΠΕΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! Τα exit poll της δίνουν από 27% – 30%

Ιστορική επίδοση για το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο των Περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναδεικνύεται πρώτο με ποσοστό από 27% – 30% των ψήφων. Οι Ρεπουμπλικανοί του Σαρκοζί λαμβάνουν 27%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ 23% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα....

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Εθνικό Μέτωπο πήρε γύρω στο 40% στη Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή και στο Βορρά – Πικαρδία, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε βάλει για την πρωτιά σε αυτές τις δύο περιοχές.
 Πηγή
«Άνεμος» Λεπέν παγώνει την Ευρώπη

Η Γαλλία κέρδισε χτες την κυβερνώσα ακροδεξιά της. Η Ευρώπη απέκτησε ένα εισιτήριο με άγνωστο προορισμό. Το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρί Λεπέν είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών, με την κεντροδεξιά του Ν. Σαρκοζί να ακολουθεί στην δεύτερη θέση, αφήνοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ στην τρίτη θέση.

Η δυναμική του FN είχε αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις πριν ακόμη την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, αλλά το σοκ της επίθεσης των Τζιχαντιστών φαίνεται ότι έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην Μαρί Λεπέν, που έχοντας υιοθετήσει πολύ πιο ήπια ρητορική από εκείνη του πατέρα της φιλοδοξεί πλέον να καλύψει το κενό που υπάρχει στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, διαβολίζοντας οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα.

Με μια ατζέντα που έχει ισχυρά αντιευρωπαϊκά στοιχεία, που καλλιεργεί τον γαλλικό εθνικισμό, που προβάλλει τα ξενοφοβικά ένστικτα και την ισλαμοφοβία στην χώρα της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στα exit polls το FN κέρδιζε το 30,8 % των ψήφων, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ν. Σαρκοζί στην δεύτερη θέση με 27,2% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φ.Ολάντ με 22,7%.

Η ίδια η Μαρί Λεπέν, όπως και το νέο «αστέρι» του κόμματος η ανιψιά της (και εγγονή του ιδρυτή του FN), Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, στις δυο περιφέρειες που ήταν υποψήφιες -στον βορρά στην Nord-Pas-De-Calais-Picardie,και στον Νότο Provence-Alpes-Cote d'Azur - κέρδισαν με σχεδόν 40% των ψήφων.

Το FN δεν είχε μέχρι τώρα την ευκαιρία να κυβερνήσει Περιφέρειες στην Γαλλία, αλλά τώρα με βάση τα πρώτα αποτελέσματα προηγείται σε τουλάχιστον 6 από τις 13 Περιφέρειες και, παρά το γεγονός ότι στον Β΄Γύρο θα υπάρξει συσπείρωση γύρω από τους υποψηφίους που θα αναμετρηθούν με εκείνους του FN, κυρίως στην περίπτωση που αυτοί προέρχονται από το κόμμα του κ.Σαρκοζί, είναι δεδομένο ότι αρκετές περιφέρειες θα περάσουν στα χέρια του FN.

O A΄ Γύρος των Τοπικών εκλογών δεν είναι φυσικά εθνικές εκλογές, αλλά υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι η δυναμική του FN θα αποτυπωθεί και στις προεδρικές εκλογές του 2017, όπου η κ.Λεπεν θα είναι υποψήφια έχοντας απέναντί της τον Ν. Σαρκοζί και τον Φ.Ολάντ.

Όμως το FN τώρα θα πρέπει να αποδείξει στους γάλλους ψηφοφόρους ότι η μεταστροφή του από ένα ακροδεξιό, σχεδόν φιλοναζιστικό κόμμα, όπως το έστησε ο ιδρυτής του Ζαν Μαρί Λεπέν, σε ένα Δεξιό με εθνικιστικά χαρακτηριστικά κόμμα, είναι πραγματική. Αναλαμβάνοντας μετά τον Β΄ Γύρο των Τοπικών εκλογών την διακυβέρνηση των Περιφερειών που θα κερδίσει, θα δώσει τεστ κυβερνησιμοτητας, καθώς οι Περιφέρειες στην Γαλλία είναι πραγματικά μικρές κυβερνήσεις που διαχειρίζονται ευρύ φάσμα θεμάτων από τις συγκοινωνίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μέχρι τα αναπτυξιακά προγράμματα.

 
Όμως αυτό που απασχολεί όλη την Ευρώπη από χθες το βράδυ είναι οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό το αποτέλεσμα στις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. και στην διαμόρφωση των πολιτικών για μείζονα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η οικονομική κρίση.

Με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ να είναι ουσιαστικά απών το τελευταίο διάστημα από τις συζητήσεις για το προσφυγικό, υπό τον φόβο της Λεπέν, η Γαλλία περιθωριοποιείται σε μια από τις πιο κρίσιμες και στρατηγικού χαρακτήρα προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από την μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Ολάντ προκειμένου να μην υποχρεωθεί να μιλήσει ευρωπαϊκά για το θέμα των προσφυγών, επιλέγει την σιωπή και αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στις εκλογικές επιδόσεις του ίδιου, αλλά και στην διαμόρφωσης της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τους προσφυγές, καθώς απουσιάζει το γαλλικό αντίβαρο στις όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές που προωθούν οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και οδηγούν, τελικά, στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ατζέντα της Μαρί Λεπέν και του FN, που αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση -εξάλλου η ίδια είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ίσως θα χρειασθεί δημοψήφισμα για την παραμονή η όχι της Γαλλίας στην Ε.Ε.- σε συνδυασμό και με το δημοψήφισμα στην Βρετανία, μεγαλώνει την αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. και καθιστά όλο και πιο ευάλωτα τα σχέδια, για «περισσότερη Ευρώπη».

Για την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η ενίσχυση της Λεπέν στην Γαλλία, καθώς επανειλημμένα η πρόεδρος του FN είχε «πιστέψει» στον ΣΥΡΙΖΑ και είχε μιλήσει εγκωμιαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, προ της μεταστροφής του και υπογραφής του Μνημονίου, καθώς η Μαρί Λεπέν θεωρούσε ότι η Ελλάδα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης, την οποία η ίδια σχεδόν απεχθάνεται.

Δεν είναι λίγες φορές που η κ. Λεπέν αναφέρθηκε απαξιωτικά για τα προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι απλώς σπαταλιούνται χρήματα των Ευρωπαίων (και των Γάλλων) φορολογουμένων για ένα εγχείρημα (του κοινού νομίσματος) που είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Αυτές οι τοποθετήσεις, και ενώ η Γαλλία μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την συνέχιση της σθεναρής στήριξης που απολάμβανε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση από τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον μια σειρά προβλήματα.

Η άνοδος του FN στην Γαλλία σε συνδυασμό με την άνοδο των αντιευρωπαϊστών, αλλά και των ακροδεξιών, στην Γερμανία, αλλά και όλων των δυνάμεων που συνδέουν την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τις αρνητικές εξελίξεις τόσο στην οικονομία όσο και στο προσφυγικό, δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό για την Ευρώπη.

Με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να νιώθουν τώρα την «ανάσα» όχι μόνο της συντηρητικής Μπεάτα Σζίντλο, που κέρδισε τις εκλογές της Πολωνίας, του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπαν αλλά και της Μαρί Λεπέν, όλα γίνονται πιο δύσκολα, και κυρίως στο προσφυγικό.

Η σκιά αυτών των ξενοφοβικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την αμυντική στάση που υιοθετούν άλλες κυβερνήσεις, που βλέπουν τις κοινωνίες τους να φθίνουν στα όρια τους με το μεταναστευτικό, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής και δίκαιης σε ό,τι αφορά την κατανομή των βαρών, Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Προσφυγικό. Και το μεγάλο «θύμα» αυτής της εμπλοκής δεν θα είναι άλλο από την Ελλάδα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου