Google+ To Φανάρι : Η πρωτεΐνη που εμποδίζει την απώλεια κιλών

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η πρωτεΐνη που εμποδίζει την απώλεια κιλών

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον αόρατο εχθρό της παχυσαρκίας
Η νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ μπορεί επιστημονικά να ανοίγει καινούργιους δρόμους σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά στην προσπάθεια απώλειας βάρους, ωστόσο το πόρισμα δεν είναι και τόσο αισιόδοξο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που προσπαθούν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους. ..
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, όσο περισσότερα κιλά έχουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να τα χάσουμε, καθώς το αποθηκευμένο λίπος «πολεμά» ενάντια στην απώλεια βάρους!
Η καύση του λίπους
Τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα μιας πρωτεΐνης, με την ονομασία sLR11, η οποία εμποδίζει την καύση του λίπους. Τα περισσότερα από τα κύτταρα του λίπους στο σώμα μας αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια και την απελευθερώνουν όταν χρειάζεται. Ομως, ορισμένοι τύποι λιποκυττάρων, που είναι γνωστοί ως καφέ λιποκύτταρα, λειτουργούν κατά κύριο λόγο για τη διαδικασία της θερμογένεσης, κατά την οποία παράγεται θερμότητα για να μας κρατήσει ζεστούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα των ερευνητών, η πρωτεΐνη sLR11 δρα με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστείλει αυτή η διαδικασία.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να ανακαλύψουν γιατί τα ποντίκια στο εργαστήριο που δεν διέθεταν το γονίδιο για την παραγωγή της sLR11 παρουσίαζαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην αύξηση του βάρους. Γεγονός είναι ότι τα ποντίκια -όπως και οι άνθρωποι- αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό τους κάθε φορά που ανεβάζουν λίγο τα ποσοστά θερμίδων που λαμβάνουν. Οταν εξέτασαν τα επίπεδα sLR11 στον άνθρωπο, βρήκαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα συσχετίζονται με τη συνολική μάζα λίπους - με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της πρωτεΐνης τόσο μεγαλύτερη είναι και η συνολική μάζα λίπους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που είτε θα βοηθούν στη μείωση της παχυσαρκίας, αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης, είτε θα ελέγχουν την απώλεια βάρους με το να μιμούνται τη δράση της.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου