Google+ To Φανάρι : ΣτΕ: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή για τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΣτΕ: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή για τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Στην Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας θα συζητηθεί η πρώτη προσφυγή, που κατατέθηκε σήμερα, για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου, από επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο.
Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου....

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.
Ο επιχειρηματίας, μέσω των δικηγόρων του Παναγιώτη Λαζαράτου και Αλέξανδρου Λυκουρέζου, υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.
Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.
Πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, παραβιάζεται και η επίσης συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των έξι αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ακόμη, παραβιάζονται και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές.
Όμως, η υπουργική απόφαση είναι και παράνομη, αφού δεν αιτιολογεί, όπως είχε υποχρέωση, τους λόγους για τους οποίους από 1.10.2015 καταργεί το μειωμένο συντελεστή στα έξι αυτά νησιά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα έξι νησιά προσκρούει στην ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το άρθρο 120 αυτής της ευρωπαϊκής οδηγίας -όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή- καθιερώνεται μικρότερος συντελεστής ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.
Η ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου