Google+ To Φανάρι : Στο μισό το επίδομα θέρμανσης, "ψαλίδι" 1 δισ. ευρώ σε φορολο-ελαφρύνσεις

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Στο μισό το επίδομα θέρμανσης, "ψαλίδι" 1 δισ. ευρώ σε φορολο-ελαφρύνσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά 50% μειώνεται η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης από το 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου που δημοσίευσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα περικοπούν 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.
Και αυτό προβλέπεται να είναι μόνο η αρχή...
μιας και το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ -το οποίο αντιστοιχεί κοντά σε 1 δισ. ευρώ- από την επανεξέταση ολόκληρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Έτσι η ασκούμενη πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική φιλοσοφία που ανέπτυξε χθες από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.
Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο Capital.gr πως στη "δεξαμενή" των φοροελαφρύνσεων οι οποίες θα μπορούσαν περικοπούν βρίσκονται η έκπτωση φόρου 2100 ευρώ στους αναπήρους και τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης για τα ΙΧ τους, αλλά και φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα που αφορούν όλους τους πολίτες αναμένεται να βρεθούν υπό την πίεση της περικοπής.
Στη "δεξαμενή" των προνοιακών επιδομάτων τα οποία θα μπορούσαν να περικοπούν -πέραν του επιδόματος θέρμανσης- είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα προς τα ΑμεΑ και τα επιδόματα ενοικίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται πως "σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (ν.4336/2015) από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης του 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση".
Επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μέχρι το Δεκέμβριο του 2015
Το Μνημόνιο προβλέπει πως "ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους αναφοράς και να δρομολογήσει συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Στόχος σύμφωνα με το Μνημόνιο είναι " να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους ½ τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο συνολικός σχεδιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα".
Σταδιακή εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Απρίλιο του 2016
Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 (σ.σ. το ορόσημο αυτό έχει ήδη προφανώς χαθεί), οι αρχές θα προσδιορίσουν τις λεπτομερείς προετοιμασίες τους για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) από 1ης Απριλίου 2016, μεταξύ άλλων και για τη σύσταση ενός μητρώου παροχών και την κατάρτιση στρατηγικής για να εξασφαλίζεται η ένταξη των ευάλωτων ομάδων και να αποφεύγεται η απάτη. Θα δημιουργηθούν στενοί δεσμοί με τους δήμους και τις υπηρεσίες απασχόλησης.
Έως τον Σεπτέμβριο του 2015, επίσης, οι αρχές θα καταρτίσουν ένα θεσμικό πλαίσιο παροχών για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ΕΕΕ και άλλων παροχών. Θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος ΕΕΕ, με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του (βασικό παραδοτέο) μέχρι τα τέλη του 2016.
Έως τον Ιανουάριο του 2016, οι αρχές θα υποβάλουν προτάσεις και θα νομοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους συντελεστές παροχών της αρχικής εφαρμογής του ΕΕΕ σε συμφωνία με τους θεσμούς. Ο σχεδιασμός του ΕΕΕ θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραμέτρους των πιλοτικών σχεδίων μετά την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με ενδεχόμενη πρόσθετη στόχευση των αναγκών προτεραιότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου