Google+ To Φανάρι : Στην Ελλάδα οι 383.000 λαθρο από τους 515.000 που πέρασαν τη Μεσόγειο

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Στην Ελλάδα οι 383.000 λαθρο από τους 515.000 που πέρασαν τη Μεσόγειο

Σοκάρουν οι αριθμοί  ... 390.000 χιλιάδες οι λαθραίοι που ήρθαν στην Ελλάδα ...
Το πρόβλημα λαμβάνει πλέον εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Οι 383.000 από τους 515.000 που διέσχισαν τη Μεσόγειο έφτασαν στην Ελλάδα και ακόμη 129.000 στην Ιταλία....
Η προέλευσή τους επιβεβαιώνει, πάντως, τον αναλογικά μεγάλο αριθμό των προσφύγων. Ετσι, το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί, ενώ ειδικά στην Ελλάδα ο πληθυσμός των Σύρων που εισήλθαν φέτος αγγίζει το 71%. Μόνο στην Κροατία το τελευταίο δεκαπενθήμερο (οπότε και ξεκίνησε η μαζική άφιξη προσφύγων) 82.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της χώρας.
Από αυτούς περισσότεροι από 4.500 μέσα σε μία ημέρα, τη Δευτέρα! Υπό το φως αυτών των εξελίξεων οι γείτονες Βούλγαροι απαντούν πλέον σε ποσοστό 63% πως το Μεταναστευτικό αποτελεί απειλή για τη χώρα. Μάλιστα, στην ίδια δημοσκόπηση το 82% τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του φράκτη κατά μήκος των συνόρων. Μετά την απομάκρυνση του δικού τους φράκτη, η Σλοβενία και η Ουγγαρία δείχνουν να τα... έχουν βρει. Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ και Σάντορ Πίντερ ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν στο εξής κοινές αστυνομικές περιπολίες στα σύνορα, ενώ θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις προσφυγικές ροές.

Βουνό από σωσίβια σε παραλία της Λέσβου 
 
Η φωτογραφία του Αρη Μεσσήνη για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Εκατοντάδες σωσίβια, ναυτικά γιλέκα, σαμπρέλες, ακόμα και παιδικά μπρατσάκια, σχηματίζουν «βουνό» σε παραλία της Λέσβου, κοντά στο χωριό Μόλυβος. Είναι τα απομεινάρια του επικίνδυνου ταξιδιού χιλιάδων προσφύγων, που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα γράμματα, για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου στη Συρία. Η φωτογραφία, που κάνει τον γύρο του κόσμου, και αποτελεί μάλλον κοινό τόπο φέτος για τις παραλίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τραβήχτηκε από τον Αρη Μεσσήνη για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η εικόνα προκαλεί δέος και αντανακλά το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης που πλέον πλήττει όχι μόνο τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες, πάντως, συνεχίζουν να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στη Λέσβο και στη Σάμο, περνώντας με φουσκωτά από τα παράλια της Τουρκίας. 

 2.980 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στο 2015
Ξεπέρασαν τους 500.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέσχισαν τα επικίνδυνα νερά της Μεσογείου και έφτασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα στο 2015! Την ανακοίνωση έκανε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσθέτοντας ακόμη έναν αριθμό: εκείνο των 2.980 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται μετά την αναμέτρηση με τον (επίσημα πλέον) πιο φονικό δρόμο στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Νεολαίοι Πόντιοι στηρίζουν τους Σύριους
Συλλογή αγαθών από τα Σωματεία
Στο πλευρό των προσφύγων που καταφθάνουν στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται οι νεολαίοι Πόντιοι. Η συντονιστική επιτροπή νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας καλεί τους νέους και τις νέες ποντιακής καταγωγής αλλά και όσους πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να διατεθούν στους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται καθημερινά στην Ειδομένη.

Οι χώροι συλλογής των προϊόντων είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Ποντίων και υπεύθυνοι είναι οι συντονιστές κάθε περιφερειακής ενότητας νεολαίας των αντίστοιχων Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων.
Ηδη οι νεολαίοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα και από το υστέρημά τους άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα, με στόχο να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη.
Η συγκέντρωση των προϊόντων θα γίνεται έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ώστε την Κυριακή να γίνει η παράδοση στην Ειδομένη.
Η «Αρσις»
Την ίδια ώρα η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων Αρσις ετοιμάζεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη κοινωνικό σπίτι, μια μονάδα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους πρόσφυγες που αιτούνται πολιτικό άσυλο.
Η δομή αυτή, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, αποβλέπει στη στέγαση και την κάλυψη βασικών εξόδων (πάγια έξοδα διαμονής, διατροφή, ειδών υγιεινής και καθαρισμού, βασικά προσωπικά έξοδα) των ωφελουμένων με ταυτόχρονη ψυχοκοινωνική στήριξη στην εύρεση εργασίας και κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών.
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση μπορούν να επικοινωνούν με την Αρσις, καλώντας το τηλέφωνο 2310526150.

Στο ναδίρ έπεσε η δημοφιλία της Μέρκελ λόγω των μεταναστών
Πιο σκληρούς όρους υποδοχής υιοθετεί τώρα η καγκελαρία
Σε μια κίνηση εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης προέβη χθες το Βερολίνο, σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια, την ώρα που ο μεγάλος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών / σοσιαλιστών είδε τη δημοφιλία του να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, εξαιτίας των χειρισμών της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία INSA για λογαριασμό της «Bild», η δημοτικότητα των χριστιανοδημοκρατών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, στο 38,5%, χάνοντας μάλιστα μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, το «μάρμαρο» της διαχείρισης της κρίσης πληρώνει και το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, που βλέπει -δημοσκοπικά- τα ποσοστά του να πέφτουν στο 23,5%.
Ούσα λοιπόν αντιμέτωπη με το μεγάλο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες αυστηρότερους κανόνες χορήγησης ασύλου για τους αιτούντες.
Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά την κήρυξη της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου ως «ασφαλών χωρών προέλευσης». Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες, ώστε να καταστήσει πλέον τη Γερμανία «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Πάντως, όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές του διεθνούς Τύπου, «είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πήρε τις συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να κατευνάσει τις φωνές αντίδρασης που αναφέρουν ότι το Βερολίνο έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα χαλαρή θέση απέναντι στο Προσφυγικό κι έχει επιτρέψει με τις πολιτικές του σε χιλιάδες πρόσφυγες να φτάσουν εύκολα στο γερμανικό έδαφος».

«Στ. Νιάρχος»: 750.000 ευρώ για τα νησιά!
Εκτακτη δωρεά, ύψους 750.000 ευρώ, ενέκρινε χθες το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (ΔΕΔ) για τη στήριξη των προσπαθειών έκτακτης βοήθειας που έχουν αναπτύξει με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε νησιά του βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη βόρεια Ελλάδα. Επειτα από εσωτερική αξιολόγηση, τόσο της συνεχώς επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης όσο και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται ενεργά στην παροχή έκτακτης υποστήριξης, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αυξημένη ανθρωπιστική και έκτακτη βοήθεια.
Σημειώνεται ότι το ΙΣΝ έχει συνεργαστεί με τους παραπάνω οργανισμούς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για την παροχή υποστήριξης και έκτακτης βοήθειας σε ανθρώπους, σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών αυτοί οι δυο οργανισμοί (ΓΧΣ και ΔΕΔ) έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στα νησιά εισόδου, παρέχοντας ζωτική βοήθεια στους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου