Google+ To Φανάρι : Ο Ερντογάν τα κατάφερε: Καταρρέει η τουρκική λίρα

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ο Ερντογάν τα κατάφερε: Καταρρέει η τουρκική λίρα

Ο θάνατος των 8 στρατιωτικών χειροτέρευσε την κατάσταση 
Νέα μεγάλη πτώση σημείωσε η τουρκική λίρα, λόγω της πολεμικής κατάστασης στη νοτιοανατολική Τουρκία και των επιθέσεων του ΡΚΚ, ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη. Η λίρα έφτασε... .
.. στα 2,93 δολάρια και στα 3,239 ευρώ, μετά την αποτυχία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις κυβερνητικές πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, η λίρα κατρακύλησε, κυριολεκτικά, μόλις έγινε γνωστή η επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Σιίρτ, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τρεις εκ των οποίων ήταν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Ο πολιτικός «ελιγμός» του Ερντογάν να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το ΡΚΚ για να ανακτήσει την αυτοδυναμία στο τουρκικό κοινοβούλιο, έχει τελικά και παράπλευρες απώλειες, οικονομικής φύσης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός, επίσης, δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα. Η τράπεζα επίσης αύξηση το βασικό της επιτόκιο, κατόπιν πιέσεων από την τουρκική κυβέρνηση. Τούρκοι οικονομολόγοι, πάντως, συνδέουν τα επόμενα βήματα που θα λάβει η κεντρική τράπεζα με τις αποφάσεις της αμερικανικής Fed.

Η λίρα έχει χάσει 35% της αξίας της τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι θεωρούν πως θα πέσει ακόμα περισσότερο, τους επόμενους μήνες… Σήμερα μόνο, υποτιμήθηκε έως και 2,7% έναντι του δολαρίου (συνολικά 21% από την αρχή του έτους συμπαρασύροντας μετοχές και ομόλογα).

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου