Google+ To Φανάρι : Σοκ! ΟΙ Τούρκοι θα προειδοποιούν για τα τσουνάμι!

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Σοκ! ΟΙ Τούρκοι θα προειδοποιούν για τα τσουνάμι!

Σήμα κινδύνου από το Γεωδυναμικό και τον διευθυντή Γεράσιμο Παπαδόπουλο! Η έλλειψη πόρων, ανθρώπινου δυναμικού αλλά και το δίκτυο που καταρρέει θ ααφήσουν την Αγκυρα να αλωνίζει στο Αιγαίο. Απειλείται η εθνική ασφάλεια
Μέσω... Τουρκίας θα φτάνουν σε λίγο καιρό στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας οι....
προειδοποιήσεις για τσουνάμι έπειτα από ισχυρούς υποθαλάσσιους σεισμούς στο Αιγαίο, καθώς το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι -του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών- αδυνατεί να καλύψει ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Με τις συμβάσεις των εργαζομένων να λήγουν η μία μετά την άλλη, οι 24ωρες βάρδιες στην αίθουσα παρακολούθησης σεισμικών φαινομένων πολύ σύντομα θα σταματήσουν, αφήνοντας το αντίστοιχο τουρκικό κέντρο να... αλωνίζει στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας και τα εθνικά θέματά μας.

Βάρδιες τέλος
«Χωρίς νυχτερινές βάρδιες, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του κέντρου σε αργίες και Σαββατοκύριακα, οι Τούρκοι θα βρουν ένα νέο πεδίο διεκδικήσεων, καθώς θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να λαμβάνουν σήματα και να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τσουνάμι! Η τουρκική πλευρά ήδη έχει ζητήσει την ανταλλαγή σεισμολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αλλά και την τοποθέτηση αισθητήρων στον θαλάσσιο πυθμένα. Αν εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τον χώρο μας, θα το κάνουν οι γείτονές μας. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οι προετοιμασίες για την ίδρυση του κέντρου ξεκίνησαν το 2005, λίγους μήνες μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όλων των εποχών. Εκείνη την περίοδο, οι εθνικές αντιπροσωπίες των χωρών-μελών της UNESCO συμφώνησαν στην τοποθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης στις μεγάλες θάλασσες του πλανήτη, με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα. Το 2010 η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι επικυρώθηκε με νομοθετική ρύθμιση και, από τότε, το προσωπικό παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τη σεισμική δραστηριότητα στις ελληνικές θάλασσες, συλλέγει δεδομένα και στέλνει σήματα κινδύνου σε περιπτώσεις υποθαλάσσιων σεισμών μεγαλύτερων των 5,5 Ρίχτερ.

«Μπορεί το τσουνάμι στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο να θεωρείται σπάνιο φαινόμενο, επειδή εμφανίζεται μία φορά στα 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια περιοχή θα χτυπήσει, πότε θα εκδηλωθεί, αν θα είναι μεγάλο ή τοπικό και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του. Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Κάτι που σήμερα μοιάζει ανέφικτο εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της υποστελέχωσης της υπηρεσίας» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Κατά τις νυχτερινές βάρδιες, στην αίθουσα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρίσκεται συνήθως μόλις ένας εργαζόμενος. «Σε περίπτωση που σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός, ο ίδιος άνθρωπος πρέπει να διαχειριστεί τα δεδομένα, να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, ακόμα και να απαντήσει στα τηλέφωνα. Σε λίγες εβδομάδες, όταν θα αποχωρήσουν και άλλοι συμβασιούχοι, η 24ωρη παρακολούθηση θα διακοπεί και θα επιστρέψουμε στα επίπεδα διαχείρισης σεισμών που ίσχυαν έως τον Μάρτιο του 2005, όταν είχαμε μόνο πρωινές και απογευματινές βάρδιες».

Η οικονομική κρίση μπλοκάρει και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου παλιρροιογράφων, ενώ σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στη συντήρηση του εξοπλισμού, που ήδη έχει τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές. «Το δίκτυο παλιρροιογράφων χρειάζεται ενίσχυση με νέα μηχανήματα, ενώ προς το τέλος του έτους θα αρχίσει να καταρρέει το σύστημα των 150 σεισμογράφων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα (από τη Γαύδο έως τη Ροδόπη) και στέλνουν καθημερινά σήματα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν θέλει να θωρακίσει τη χώρα μας στο κομμάτι της διαχείρισης σεισμών, μέσα από ένα σύστημα που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, ή αν θα γκρεμίσει ό,τι χτίστηκε με πολύ κόπο την τελευταία δεκαετία» καταλήγει ο ίδιος.
Γεράσιμος Κόντος

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου