Ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με υποσχέσεις για 13% ΦΠΑ (με 50% προκαταβολή) και διαχωρισμό επαγγελματιών - εισοδηματιών
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πήγε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρυσώσει το χάπι της φοροκαταιγίδας που θα χτυπήσει τους αγρότες, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων (που όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τους δανειστές), όμως ο αγροτικός κόσμος βράζει...
Οι αγρότες, που βομβαρδίζονται, αφενός, από ανακοινώσεις επώδυνων μέτρων και, αφετέρου, από ευνοϊκές υποσχέσεις, δεν γνωρίζουν τι πρόκειται τελικά να εφαρμοστεί, τι όχι και από πότε. Η ταραχή που επικρατεί επομένως τους αναγκάζει να ζεστάνουν εν μέσω... καύσωνα- τις μηχανές των τρακτέρ τους.
Προτάσεις-σοκ
Οι προτάσεις των δανειστών προκαλούν σοκ, μια και τους αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες και τους ζητούν, εκτός των άλλων, να προκαταβάλουν φόρο σε πρώτη φάση 55% (από 27,5) και σε δεύτερη το 100%. Παράλληλα, προτείνουν τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η συμφωνία έχει αγκάθια και πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή του, αλλά είναι αναγκασμένος να τις υλοποιήσει, ενώ ισχυρίστηκε ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές.
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη.
«Θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%» είπε. Οσον αφορά τους νέους αγρότες, θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί επιπλέον μείωση κατά 30% στον φορολογικό συντελεστή και στην προκαταβολή του φόρου.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης:
- Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς).
- Αμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως.
- Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.
- Ενίσχυση της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε για εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου.
Νίκος Ελευθερόγλου
«Ζεσταίνουν» ήδη τα τρακτέρ στη βόρεια Ελλάδα
Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η πρώτη κινητοποίηση
Τα τρακτέρ τους ζεσταίνουν οι αγρότες, οι οποίοι προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται, ενώ δείχνουν να μην πείθονται από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Η πρώτη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 Αυγούστου η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Παράλληλα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.
Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στην Ξάνθη αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης διατυπώθηκαν διαφωνίες ως προς τον τρόπο αντίδρασης στα φορολογικά μέτρα που προωθούνται. Κι αυτό γιατί πολλοί Βορειοελλαδίτες αγρότες και κτηνοτρόφοι επιθυμούν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και ζητούν την κάθοδο στην Αθήνα για δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών από τον νομό Δράμας, η πλειονότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεν αντιτίθεται στη φορολόγησή της, αλλά ζητά «κάποιες μικρές αλλαγές προκειμένου να επιβιώσουν». Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 7.000 με 8.000 ευρώ και η διατήρηση του ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου