Google+ To Φανάρι : «Βόμβα» για τις καταθέσεις!

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

«Βόμβα» για τις καταθέσεις!

Η Bundesbank επαναφέρει (στην ετήσια έκθεσή της) το σενάριο για «κούρεμα», παρά τις διαβεβαιώσεις
Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη και ξεκάθαρη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες και τις χθεσινές διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Bundesbank) επαναφέρει το...
ενδεχόμενο του «κουρέματος» πιστωτών και καταθετών! Η γερμανική «βόμβα» περιέχεται στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες και αν σε αυτό προστεθούν και οι δηλώσεις Σόιμπλε, που βρήκε πάλι τον... παλιό εαυτό του, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό!

Συγκεκριμένα, η Bundesbank αναφέρει, στο πλαίσιο μιας ειδικής ανάλυσης που κάνει για την κρίση στην Ελλάδα και το τρίτο πακέτο διάσωσης στην αυγουστιάτικη έκθεσή της, ότι «ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα ακολουθήσει πιθανότατα σε πολύ περιορισμένη έκταση και ότι το σχετικό ενδεχόμενο έχει περιορισθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών». Παράλληλα, η Bundesbank τάσσεται υπέρ μιας «μεταρρύθμισης του πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες χρεοφειλέτες».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, «υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες» για το «αν οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πετύχουν πλήρως την ιδιωτικοποίησή τους».
Οσο για τον Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ZDF, απαντώντας σε ερώτηση εάν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι, σημείωσε ότι «αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».
«Βούλιαξαν» τα ομόλογα των Eurobank, Alpha και Πειραιώς
Στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων βρέθηκαν χθες τα τραπεζικά ομόλογα, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ότι εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders) θα επιβαρυνθούν με το σχέδιο διάσωσης (bail in) των τραπεζών.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ δημιούργησαν ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ομόλογο της Eurobank Ergasias, με κουπόνι 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2018, να υποχωρήσει χθες κατά 32%. Το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με κουπόνι 5% και λήξη τον Μάρτιο του 2017, κατέγραψε απώλειες 27%, ενώ το ομόλογο της Alpha Bank, με κουπόνι 3,375% και λήξη τον Ιούνιο του 2017, υποχώρησε κατά 15%.
Το εργαλείο του bail in θα ισχύσει για τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, αφού πρώτα θα έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα της Αξιολόγησης της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Quality Review) και των τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους.

Η ανακεφαλαιοποίηση
Χθες, εξάλλου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπρέιντχαρντ επιβεβαίωσε ότι, βάσει της απόφασης του Eurogroup, το σύνολο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εκταμιευτεί όταν ολοκληρωθούν ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και τα stress tests. Δηλαδή τα 10 δισ. θα εκταμιευτούν άμεσα χωρίς έλεγχο και τα υπόλοιπα 15 το φθινόπωρο μετά τα stress tests.
H ίδια τόνισε ακόμη ότι οι καταθέτες δεν θα πληγούν σε καμία περίπτωση στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου