Google+ To Φανάρι : Αρχαίο ελληνικό πλοίο εμφανίστηκε από το παρελθόν

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Αρχαίο ελληνικό πλοίο εμφανίστηκε από το παρελθόν

Ελληνικό πλοίο βρήκε τυχαία ένας ντόπιος ερασιτέχνης δύτης στην κατά σειρά βουτιά του κοντά στο νησί του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή της Σωζόπολης.
Χάρη στην διατηρημένη...
... κεραμική, το εύρημα χρονολογείται από τις αρχές του ελληνικού αποικισμού του Εύξεινου Πόντου - 6ου αιώνα π.Χ.

Ενδιαφέρον προκαλεί, όμως, το φορτίο - καλά επεξεργασμένες ορθογώνιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, αυτό εξηγεί γιατί η αρχαία Απολλωνία χτίστηκε ακριβώς με τέτοια πετρώματα, μια και στα περίχωρα υπήρχαν μόνο γρανίτες και γνεύσιοι.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ασβεστολιθικά πετρώματα μεταφέρθηκαν από την περιοχή της σημερινής πόλης Μπαλτσίκ, στη βόρεια ακτή της Μαύρης θάλασσας. Αλλά προφανώς μεταφέρονταν με πλοία από το Αιγαίο, μερικά από τα οποία έχουν εκτόπισμα 100 τόνων. Ίσως τα σκάφη φορτώνονταν με ακριβά, αλλά ελαφρά εμπορεύματα και έχουν χρησιμοποιήσει ως έρμα τα μάζα πετρωμάτων.

Στην Απολλωνία τα πωλούσαν στους κατοίκους της περιοχής, και στην επιστροφή ήδη γεμάτα σιτάρι, ξυλεία και άλλα φορτία. Το πλοίο που ανακαλύφτηκε έχει και τουριστική αξία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πόλος έλξης για τους λάτρεις των δυτών, λένε οι ειδικοί.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου