Google+ To Φανάρι : Οι δημοκρατίες της π. Γιουγκοσλαβίας αύξησαν στο 5πλάσιο το δημόσιο χρέος

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Οι δημοκρατίες της π. Γιουγκοσλαβίας αύξησαν στο 5πλάσιο το δημόσιο χρέος

Η πλέον χρεωμένη χώρα είναι η Ιαπωνία, με 246 % του ΑΕΠ (εσωτερικό χρέος χωρίς μνημόνια), ακολουθεί η Ελλάδα με 168 %και κατόπιν η Ιταλία με 135 %. Οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας...
... έχουν χρέη ύψους άνω των €104 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από την άθροιση των δημόσιων χρεών των έξι δημοκρατιών, όπως επισημαίνει η σερβική εφημερίδα «Vecernje Novosti».

Πριν από την κατάρρευση, στη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα, το δημόσιο χρέος της ΣΟΔΓ (Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας) ήταν €20 δισ., ενώ σήμερα, μόνο το δημόσιο χρέος της Σερβίας υπερβαίνει τα 24 δισ. ευρώ.

Οι πιο χρεωμένες από τις πρώην δημοκρατίες εντός της ΣΟΔΓ είναι η Κροατία με 37 δισ. και η Σλοβενία με 30,7 δισ. ευρώ. Το χρέος της Κροατίας υπερβαίνει το 87% του ΑΕΠ, ενώ στη Σερβία είναι 71,8 %, στο Μαυροβούνιο είναι 54% του ΑΕΠ και στα Σκόπια το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα € 3,26 δισ. ευρώ.

Στην περιοχή το μεγαλύτερο χρέος το έχει η Ουγγαρία με σε 83,4 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται εκτός συναγωνισμού με χρέος που εκτινάχτηκε την τελευταία πενταετία στα €304 δισ. ή 168% του ΑΕΠ!

Το συνολικό παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στα 54.600 δισ. ευρώ και το μερίδιο των ΗΠΑ σε αυτό είναι 29%, ενώ η Ρωσία φθάνει στο 0,49 %. Στην ουσία οι μεγάλες κεφαλαιοκρατικές χώρες βιώνουν με χρεώσεις σε άλλες χώρες.

Οι πλέον χρεωμένες χώρες είναι η Ιαπωνία, με 246 % του ΑΕΠ (αλλά είναι εσωτερικό χρέος, με εσωτερικό δανεισμό), ακολουθεί η Ελλάδα και κατόπιν η Ιταλία με 135 % του ΑΕΠ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου