Google+ To Φανάρι : Αποκάλυψη: Tρέμουν μη μιλήσει ο Βαρουφάκης

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Αποκάλυψη: Tρέμουν μη μιλήσει ο Βαρουφάκης

Eδώ στο Voicenews.gr είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον δημοφιλή πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη διότι οι πληροφορίες που είχαμε συλλέξει ήταν και παραμένουν συγκεχυμένες.


Πολλές φορές ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναίρεσε τα λεγόμενα του.


Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό New Statesman, ερωτάται εαν υπήρξαν προετοιμασίες για grexit απ΄την ελληνική πλευρά κατα τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων "Η απάντηση είναι και ναι και όχι. 


Είχαμε μια μικρή ομάδα, “το συμβούλιο πολέμου”
(war cabinet) μέσα στο υπουργείο, που απαρτιζόταν από πέντε περίπου άτομα που έκαναν αυτό: έτσι, το δουλέψαμε στη θεωρία, στα χαρτιά, όλα όσα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστεί ένα Grexit). 

Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που έγινε σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων, οπότε είναι αρκετά διαφορετικό να ετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμάσεις τη χώρα, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ".

Ωρες μετά σε ελληνικό ραδιόφωνο είπε τα εξής"Δεν κάναμε σχέδια για Grexit, κάναμε σχέδια για την αποφυγή του. Δεν μιλήσαμε για παράλληλο νόμισμα, μιλήσαμε για δική μας ρευστότητα, τα λεγόμενα IOUs. Κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της κυβέρνησης, που ήταν πολιτικής αποφυγής του Grexit" και λίγη ώρα μετά σε μήνυμα του "τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε να μην μας επιβληθεί".
Πως όμως έγινε λαοπρόβλητος ο Γιάνης Βαρουφάκης;
 

Ηταν ο ιδιαίτερος τρόπος που αντιμετώπιζε τα μέσα? Ηταν η θέση του που λειτουργούσε σα μαγνήτης; Hταν η εκτίμηση που λάμβανε απο μια μερίδα διάσημων οικονομολόγων; H μόρφωση του ή ικανότητα του να αυτοαναιρείται;

"Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν -και την είχα θέσει στην κυβέρνηση- ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή.
 
Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου. "Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση..." είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ στο αμερικανικό περιοδικό.

Ο Γιανης Βαρουφάκης έριξε και το χαρτί της ρήξης και το χαρτί της σκληρής κριτικής προς την ΕΕ και τους θεσμούς της (κυρίως στα δόγματα Σόιμπλε αλλά και στο σύνολο των θεσμών της ΕΕ). 
'Ελαβε μεγάλο μερίδιο δημοσιότητας για μήνες και ισχυρή αποξένωση μέσα στο κόμμα του (παρα τις κινήσεις στήριξης απο πλευράς Τσίπρα).
Δυο σημείο που πρέπει να θυμόμαστε:
Το Φεβρουάριο του 2015, πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με τον με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Η συνάντηση θα έμενε μυστική εαν δεν ερχόταν στο φως απο τον δημοσιογράφο των ««Financial Times» Πίτερ Σπίγκελ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε μέρες μετά να αναφέρει τη συνάντηση λέγοντας πως επρόκειτο για γνωριμία.


Τον Μάρτιο υπήρξε προσκεκλημμένος και κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται από το ίδρυμα «The European House: Ambrossetti» και φιγουράρει στην επίσημη λίστα των ομιλητών στο«Brussels Forum» του German Marshall Fund of the United States ενός ιδρύματος που στοχεύει στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας τόσο σε περιφερειακό όσο και εθνικό επίπεδο, στο «πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ» αναφερεται στην ιστοσελίδα.
 

Καλεσμένοι ήταν :ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ Ζ. Μπρεζίνσκι, ο Χ. βαν Ρομπάι πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Β. Νούλαντ.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ γνωρίζει και μάλιστα πολλά. Αυτός είναι ο λόγος που δέχεται πυρά εκατέρωθεν. Τόσο απο πρώην συντρόφους όσο και από πολέμιους του.
Oι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν...



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου