Google+ To Φανάρι : Μας εγκαταλείπουν οι Βουλγαρόγυφτοι και έρχονται οι «κομψοί εισαγόμενοι πορτοφολάδες»

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μας εγκαταλείπουν οι Βουλγαρόγυφτοι και έρχονται οι «κομψοί εισαγόμενοι πορτοφολάδες»

Ο καλοντυμένος νεαρός που χάζευε τις βιτρίνες σε εμπορικό κέντρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη έδειχνε «πρώτης τάξεως» πελάτης. Φορούσε κουστούμι, γραβάτα...
... με καλοσιδερωμένο πουκάμισο, παπούτσι-«στιλέτο» λουστραρισμένο και μπόλικο ζελέ στα μαλλιά.

Μπαινόβγαινε στα καταστήματα, ρωτούσε για τις τιμές, έκανε παζάρια, αλλά δεν αγόραζε. Τα μάτια του ήταν στραμμένα όχι στα εμπορεύματα, αλλά στις τσάντες των γυναικών και τις φουσκωμένες από τα πορτοφόλια τσέπες των άλλων πελατών...

Ο νεαρός αποκαλύφθηκε ότι ήταν Βούλγαρος πορτοφολάς, με την κατάλληλη για τις ανάγκες της «δουλειάς» περιβολή, σε χώρους που δεν θα προκαλούσε υποψίες. Οταν συνελήφθη από άντρες της ιδιωτικής ασφάλειας ομολόγησε καμιά δεκαριά κλοπές πορτοφολιών μέσα σε λίγες μέρες.

Δεν είναι ο μόνος. Με το κλείσιμο των τραπεζών, οι ζητιάνοι και τα παιδιά των φαναριών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία (κυρίως) και την Αλβανία, εγκατέλειψαν την Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις και τώρα καταφθάνουν μαζικά πορτοφολάδες, άντρες και γυναίκες.

Οι συμμορίες, με το που αχρηστεύτηκαν οι πιστωτικές κάρτες λόγω της άρνησης των καταστηματαρχών να τις δεχθούν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά, μυρίστηκαν «ζεστό χρήμα» και ρίχνουν στην «πιάτσα» ό,τι καλύτερο διαθέτουν... Υπολογίζονται σε εκατοντάδες οι «εισαγόμενοι» πορτοφολάδες που δρουν στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο τους εμπορικούς δρόμους και τα πολυκαταστήματα ανατολικά.

Και δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, να τους εντοπίσει κανείς και να προφυλαχθεί καθώς δεν πρόκειται για ρακένδυτους που «κάνουν μπαμ» από μακριά, αλλά για νεαρά άτομα άψογα ενδεδυμένα, με καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, που συμπεριφέρονται ευγενικά μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους περαστικούς ή υποψήφιους πελάτες καταστημάτων και με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις αφαιρούν από τσάντες γυναικών και τσέπες ανδρών, πορτοφόλια.

Ένας Βούλγαρος τουρίστας κατέθεσε ότι του άρπαξαν το πορτοφόλι το οποίο είχε στην «μπανάνα». «Δίχως να το καταλάβω η "μπανάνα" από την κοιλιά μου βρέθηκε πίσω στη μέση μου, ανοιχτή και χωρίς πορτοφόλι. Αυτός που το πήρε ήταν άριστα εκπαιδευμένος, και τέτοιοι είναι συνήθως συμπατριώτες μου» είπε στις αρχές.

Επίσης καραδοκούν έξω από τις τράπεζες και εντοπίζουν κυρίως υπερήλικες ή γυναίκες που κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ. Συνήθως δεν χρησιμοποιούν βία. Παρακολουθούν το υποψήφιο θύμα και όταν αυτό μπει σε κάποιο κατάστημα με αρκετό κόσμο ή αναμειχθεί με περαστικούς, αποσπούν την προσοχή του με διάφορα τεχνάσματα και με αστραπιαίες κινήσεις του αρπάζουν το πορτοφόλι.

Κατόπιν εορτής και αφού τα χρήματά του έχουν κάνει φτερά, ο κάτοχος του πορτοφολιού, συνειδητοποιεί ότι ο ευγενικός κουστουμαρισμένος νεαρός με τη γραβάτα που του έπιασε κουβέντα ή η καλοχτενισμένη νεαρή με το κομψό φόρεμα που προσφέρθηκε να ανοίξει την πόρτα του ασανσέρ, του είχε κάνει τη ζημιά.

Οι αρχές, διπλωματικές και αστυνομικές, στις χώρες προέλευσης των πορτοφολάδων είναι ενήμερες από τις εν Ελλάδι αντιπροσωπείες τους για τη μαζική «μετανάστευση» προς αναζήτηση «εργασίας» ατόμων εκπαιδευμένων στην αρπαγή πορτοφολιών και φυσικά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.

Εκείνο, ωστόσο, που ερευνούν με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στη Βουλγαρία, είναι οι αυξανόμενες καταγγελίες Βούλγαρων τουριστών ή και εποχικών εργαζόμενων στην Ελλάδα, για κλοπές διαβατηρίων.

Προσπαθούν να εντοπίσουν πού καταλήγουν αυτά τα διαβατήρια καθώς υπάρχουν υπόνοιες, όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ότι η βουλγαρική μαφία τα πουλάει έναντι είκοσι ή και τριάντα χιλιάδων ευρώ το καθένα σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες εφοδιάζουν τζιχαντιστές για να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου