Τον
τίτλο του πιο έξυπνου ανθρώπου στον κόσμο πουλάει για ένα
δισεκατομμύριο ευρώ ο «Ελληνας Αϊνστάιν» που σήμερα φιγουράρει στην
κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τους πιο ευφυείς ανθρώπους. Ο Ευάγγελος
Κατσιούλης, πτυχιούχος της Ιατρικής Πληροφορικής και της Φιλοσοφίας,
σύμφωνα με τον παγκόσμιο διαγωνισμό Cerebrals Society έχει IQ 205, την
ώρα που ο αντίστοιχος του γνωστού σε όλους μας Αλμπερτ Αϊνστάιν έφτανε
μόλις το 160!...
Ο κ. Κατσιούλης ασχολείται με την Ψυχιατρική, είναι απλός, προσιτός και διαθέτει αίσθηση του χιούμορ. Ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου, του αρέσουν το μπάσκετ και το κολύμπι, φυσικά το διάβασμα, αλλά πιο πολύ τον γοητεύει η ανεξερεύνητη πλευρά του ανθρώπινου μυαλού. Μιλώντας στην «Espresso» αναφέρεται στα θέματα που αντιμετωπίζει με το γυναικείο φύλο, απαντά στο μεγάλο ερώτημα αν υπάρχει Θεός και δίνει σωτήριες συμβουλές για το πώς θα περάσουμε ανώδυνα την κρίση. Επίσης, δεν μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης με τον Αϊνστάιν, αφού, όπως τονίζει, ο Γερμανοεβραίος φυσικός δεν έκανε ποτέ κάποιο τεστ, ώστε να αποδείξει τον υψηλό δείκτη ευφυίας του.
«Ο Αλβέρτος δεν πέρασε ποτέ καμία δοκιμασία νοημοσύνης. Αξιοποίησε τον χρόνο του με την ανάπτυξη των θεωριών του και η Ιστορία τον επιβεβαίωσε» λέει ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο και συνεχίζει: «Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις για το νοητικό πηλίκο του, βασισμένες στη μαθηματική ιδιοφυΐα του, αλλά αυτές μπορεί να είναι από αληθείς έως και απόλυτα λανθασμένες. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα σύγκρισης. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του για τη ζωή που θέλει να ζήσει και το πιο σημαντικό απ' όλα, δεν είναι ένας αριθμός, ένας τίτλος ή ένα αποτέλεσμα σύγκρισης, αλλά η αίσθηση ότι κάποιος ζει τις επιλογές του ως ο εαυτός του. Νομίζω ότι ο Αλβέρτος ασχολήθηκε με ό,τι τον ικανοποιούσε και εγώ προσπαθώ να εκτιμώ τον χρόνο μου μέσα απ' όσα με γεμίζουν».
Επιδόσεις
Οσο για το αν είναι τελικά ο εξυπνότερος άνθρωπος, δεν απαντά με σαφήνεια! «Είμαι; Και αν είμαι, ποιος το λέει; Το αποτέλεσμα μιας ή περισσότερων δοκιμασιών; Οπως και αν είναι, ακούγεται βαρύγδουπος ο τίτλος και προσωπικά αποφεύγω τους τίτλους. Δημιουργούν αποστάσεις και απαιτήσεις και αυτό που σίγουρα δεν είμαι, είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων.
»Γεγονός είναι ότι συμμετείχα σε κάποιες δοκιμασίες νοημοσύνης και η επίδοση που πέτυχα θεωρείται σήμερα η υψηλότερη καταγεγραμμένη για ενήλικες. Για την ακρίβεια, η στατιστική σημασία της συγκεκριμένης επίδοσης είναι η ακόλουθη: αν 38 δισεκατομμύρια άνθρωποι έκαναν τη δοκιμασία νοημοσύνης, τότε μόνο ένας θα πετύχαινε αυτή την επίδοση».
Αυτό σημαίνει δηλαδή πως ακόμη και αν γεννηθούν άλλοι 38 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκείνος θα παραμείνει ο πιο έξυπνος; «Μόνο αν η στατιστική λέει την αλήθεια. Και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω λίγο περισσότερο τι σημαίνει αυτή η διάκριση. Η επίδοση αυτή είναι η συγκριτικά καλύτερη μεταξύ αυτών που συμμετείχαν σε δοκιμασίες νοημοσύνης και η σχετική θέση αυτής της επίδοσης είναι δυναμική. Δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι άνθρωποι με δοκιμασίες νοημοσύνης και γι' αυτό τον λόγο ο τίτλος του πιο έξυπνου αποτελεί μια ασταθή, αλλά συνάμα και εντυπωσιακή γενίκευση» απαντάει με ειλικρίνεια.
Οι δοκιμασίες
Πόσο αξιόπιστες είναι όμως αυτές οι δοκιμασίες; «Είναι πραγματικές, υπάρχουν, τις είδα και τις αντιμετώπισα. Κάποιες από αυτές είναι αξιόπιστες και αρκετές δεν είναι ακριβείς, ούτε στατιστικά σημαντικές. Η εκτίμηση οποιασδήποτε ικανότητας δεν γίνεται μόνο με την εφαρμογή ενός τεστ, αλλά μπορεί το δυναμικό να είναι έκδηλο, εκφρασμένο και αξιοποιημένο μέσα στην καθημερινότητα, να αντανακλάται στις επιλογές και στον τρόπο ζωής».
Το να είναι κάποιος ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να ανοίξει κάποιες πόρτες πιο εύκολα. Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζονται ορισμένοι. «Δεν έχω μείνει σε κανέναν τίτλο και στόχος μου δεν είναι να καταναλώσω τη ζωή μου υπεραμυνόμενος ό,τι αυτός ο τίτλος μπορεί να υποδηλώνει στη συνείδηση και στο μυαλό των άλλων. Διεκδικώ τις επιλογές μου, εστιάζω στην ικανοποίηση των αναγκών μου και στοχεύω στη βίωση όσο το δυνατόν περισσότερων ευχάριστων στιγμών. Σε αυτά που σας περιγράφω δεν μπορεί να βοηθήσει κανένας τίτλος, αξίωμα ή χρήματα. Τώρα που το σκέφτομαι, τον πουλάω για ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μόνο σοβαρές προτάσεις!» δηλώνει με χιούμορ.
«Πολλοί ψάχνουν σε εμένα υπερφυσικές δυνάμεις»
Είναι λογικό πάντως έναν άνθρωπο με αυτές τις διακρίσεις να τον βλέπουν οι άλλοι κάπως διαφορετικά. Οπως λέει ο ίδιος στην «Espresso», κάποιες φορές η περιέργειά τους είναι αρκετά ενοχλητική. «Πολλοί δελεάζονται και έχουν την περιέργεια να πλησιάσουν, να δουν τι τρέχει με αυτόν τον διαφορετικό τύπο. Αρκετοί περιμένουν να συναντήσουν κάτι ασυνήθιστο, συνήθως ωραιοποιημένο ή ονειρικό, έναν άνθρωπο με υπερβολικές ικανότητες, υπερφυσικές δυνάμεις, έναν άνθρωπο που κινεί βουνά με τη σκέψη του, πράσινο ή με τρία πόδια, έναν μεταλλαγμένο ή σχεδόν εξωγήινο. Κάποιοι άλλοι αγωνιούν για αποδείξεις εξυπνάδας και αυτό είναι έντονα ενοχλητικό. Αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν να περιμένει κανείς κάποιος που έχει ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο να τρέχει συνέχεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα ή να τρέχει κάθε φορά που του το ζητάνε» τονίζει.
«Οι σχέσεις μου με φίλους και συγγενείς»
Τι λέει το περιβάλλον του; Οι δικοί του άνθρωποι, οι φίλοι του; «Υποδέχτηκαν αυτόν τον τίτλο με χαρά, ίσως και κάποια περηφάνια. Εχω την αίσθηση ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που συσχετιζόμαστε. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοϋποστήριξη, ένθερμο, ζεστό κλίμα και ειλικρίνεια, αμεσότητα και γνησιότητα συναισθημάτων που δεν διαταράχτηκαν από οποιαδήποτε τιτλοφορία. Ισως αντιμετωπίζω περισσότερες αντιρρήσεις, μια και οι δικοί μου άνθρωποι μπορεί να περιμένουν περισσότερες λύσεις ή απαντήσεις. Δεν έχουν αλλάξει οι σχέσεις μου με όσους ξέρω και με ξέρουν και αυτό διότι δεν έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που βλέπω εμένα ούτε έχει επηρεαστεί η άποψή μου για τους άλλους. Τα άτομα του περιβάλλοντός μου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».
Η διαδικασία του φλερτ και το παζλ με τις γυναίκες
Θα περίμενε κανείς ότι ο πιο ευφυής άνθρωπος του πλανήτη θα μπορούσε να λύσει και την πιο δύσκολη εξίσωση που ονομάζεται... γυναίκα. Εχει βοηθήσει τον Ευάγγελο Κατσιούλη ο τίτλος του και πώς τον αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου; «Με βλέπουν όπως φαίνομαι και φαίνομαι όπως είμαι. Με πλησιάζουν όσο πλησιάζουν όποιον θέλουν ή δεν θέλουν να πλησιάσουν για τους λόγους που θα τον πλησίαζαν ή όχι. Αντίστοιχα λειτουργώ και εγώ. Είναι πρόκληση για εμένα η ίδια η διαδικασία του φλερτ. Για τις γυναίκες πολλά μπορεί κανείς να πει, περισσότερα να ρωτήσει και ακόμη περισσότερα να μείνουν τελικά αναπάντητα.
»Είναι στη γυναικεία φύση η προσαρμογή, η ευελιξία αλλά και η πολυδιάστατη σκέψη». Ως ψυχίατρος και ως ο «απόλυτα έξυπνος» δίνει τις δικές του συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γι' αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, ψυχολογικά, προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά.
«Ζούμε τις επιλογές μας»
«Αλλοι ζουν σε κρίση και άλλοι ζουν σαν κροίσοι. Αναμφισβήτητα η γενικότερη κατάσταση είναι τεταμένη, με ανθρώπους να πλησιάζουν ή να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους. Τώρα, αν σας έλεγα να έρθουν να με βρουν για να τους λύσω τα προβλήματα, θα φαινόμουν και ως ο... απόλυτα συμφεροντολόγος;
»Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος συνήθως προέρχονται από τη διαφορετική, υποκειμενική οπτική με την οποία θεωρεί τον εαυτό του, τη ζωή του, τα δικά του θέματα και όσα τον αφορούν. Ισως να βλέπουμε πιο μεγάλα και πιο σπουδαία τα δικά μας συγκριτικά με αυτά των άλλων. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι ζούμε τις επιλογές μας είτε τις κάνουμε εμείς είτε επιλέγουμε να επιτρέψουμε ή να μην αποτρέψουμε να τις κάνουν άλλοι για εμάς. Και η ζωή μας είναι το μόνο δεδομένο που έχουμε όσο ζούμε».
Οσο για την ερώτηση αν τελικά υπάρχει ελπίδα, ο κ. Κατσιούλης απαντάει: «Δεν υποστηρίζω αυτό που κάποιοι λένε ότι όλα καλά θα πάνε, απλώς και μόνο επειδή έτσι θα θέλαμε, θα μας βόλευε ή αυτό χρειαζόμαστε.
»Πιστεύω όμως ότι μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη, επειδή προσπαθούμε για όσα μας αφορούν. Διαπιστώνω μια μοναδική ευκαιρία στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος να ενδοσκοπήσουμε και να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε, να ξαναδούμε τη θέση και στάση μας, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας, τις απαιτήσεις και τα δικαιώματά μας, εντός της κοινωνίας».
«Είναι έντονη η ανάγκη για ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης»
Κλείνοντας, ο επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη τοποθετείται στο ερώτημα αν υπάρχει Θεός. «Είναι έντονη η ανάγκη του ανθρώπου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το νόημα της ζωής ή το τι γίνεται μετά τον θάνατο και εκεί προκύπτει η ερώτηση για την ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης, η οποία στις δυτικές κοινωνίες ονομάστηκε Θεός. Αλήθεια, πώς θα μπορούσα να ξέρω αν υπάρχει Θεός ή καλύτερα πώς θα μπορούσα να είμαι σίγουρος; Υπάρχουν θεωρητικά προταθέντα πλαίσια, σύμφωνα με τα οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι απλώς να πιστέψουν, να συναινέσουν, να αποδεχτούν για χάρη του πλαισίου» επισημαίνει.
Πηγή
Ο κ. Κατσιούλης ασχολείται με την Ψυχιατρική, είναι απλός, προσιτός και διαθέτει αίσθηση του χιούμορ. Ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λονδίνου, του αρέσουν το μπάσκετ και το κολύμπι, φυσικά το διάβασμα, αλλά πιο πολύ τον γοητεύει η ανεξερεύνητη πλευρά του ανθρώπινου μυαλού. Μιλώντας στην «Espresso» αναφέρεται στα θέματα που αντιμετωπίζει με το γυναικείο φύλο, απαντά στο μεγάλο ερώτημα αν υπάρχει Θεός και δίνει σωτήριες συμβουλές για το πώς θα περάσουμε ανώδυνα την κρίση. Επίσης, δεν μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης με τον Αϊνστάιν, αφού, όπως τονίζει, ο Γερμανοεβραίος φυσικός δεν έκανε ποτέ κάποιο τεστ, ώστε να αποδείξει τον υψηλό δείκτη ευφυίας του.
«Ο Αλβέρτος δεν πέρασε ποτέ καμία δοκιμασία νοημοσύνης. Αξιοποίησε τον χρόνο του με την ανάπτυξη των θεωριών του και η Ιστορία τον επιβεβαίωσε» λέει ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο και συνεχίζει: «Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις για το νοητικό πηλίκο του, βασισμένες στη μαθηματική ιδιοφυΐα του, αλλά αυτές μπορεί να είναι από αληθείς έως και απόλυτα λανθασμένες. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα σύγκρισης. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του για τη ζωή που θέλει να ζήσει και το πιο σημαντικό απ' όλα, δεν είναι ένας αριθμός, ένας τίτλος ή ένα αποτέλεσμα σύγκρισης, αλλά η αίσθηση ότι κάποιος ζει τις επιλογές του ως ο εαυτός του. Νομίζω ότι ο Αλβέρτος ασχολήθηκε με ό,τι τον ικανοποιούσε και εγώ προσπαθώ να εκτιμώ τον χρόνο μου μέσα απ' όσα με γεμίζουν».
Επιδόσεις
Οσο για το αν είναι τελικά ο εξυπνότερος άνθρωπος, δεν απαντά με σαφήνεια! «Είμαι; Και αν είμαι, ποιος το λέει; Το αποτέλεσμα μιας ή περισσότερων δοκιμασιών; Οπως και αν είναι, ακούγεται βαρύγδουπος ο τίτλος και προσωπικά αποφεύγω τους τίτλους. Δημιουργούν αποστάσεις και απαιτήσεις και αυτό που σίγουρα δεν είμαι, είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων.
»Γεγονός είναι ότι συμμετείχα σε κάποιες δοκιμασίες νοημοσύνης και η επίδοση που πέτυχα θεωρείται σήμερα η υψηλότερη καταγεγραμμένη για ενήλικες. Για την ακρίβεια, η στατιστική σημασία της συγκεκριμένης επίδοσης είναι η ακόλουθη: αν 38 δισεκατομμύρια άνθρωποι έκαναν τη δοκιμασία νοημοσύνης, τότε μόνο ένας θα πετύχαινε αυτή την επίδοση».
Αυτό σημαίνει δηλαδή πως ακόμη και αν γεννηθούν άλλοι 38 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκείνος θα παραμείνει ο πιο έξυπνος; «Μόνο αν η στατιστική λέει την αλήθεια. Και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω λίγο περισσότερο τι σημαίνει αυτή η διάκριση. Η επίδοση αυτή είναι η συγκριτικά καλύτερη μεταξύ αυτών που συμμετείχαν σε δοκιμασίες νοημοσύνης και η σχετική θέση αυτής της επίδοσης είναι δυναμική. Δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι άνθρωποι με δοκιμασίες νοημοσύνης και γι' αυτό τον λόγο ο τίτλος του πιο έξυπνου αποτελεί μια ασταθή, αλλά συνάμα και εντυπωσιακή γενίκευση» απαντάει με ειλικρίνεια.
Οι δοκιμασίες
Πόσο αξιόπιστες είναι όμως αυτές οι δοκιμασίες; «Είναι πραγματικές, υπάρχουν, τις είδα και τις αντιμετώπισα. Κάποιες από αυτές είναι αξιόπιστες και αρκετές δεν είναι ακριβείς, ούτε στατιστικά σημαντικές. Η εκτίμηση οποιασδήποτε ικανότητας δεν γίνεται μόνο με την εφαρμογή ενός τεστ, αλλά μπορεί το δυναμικό να είναι έκδηλο, εκφρασμένο και αξιοποιημένο μέσα στην καθημερινότητα, να αντανακλάται στις επιλογές και στον τρόπο ζωής».
Το να είναι κάποιος ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να ανοίξει κάποιες πόρτες πιο εύκολα. Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζονται ορισμένοι. «Δεν έχω μείνει σε κανέναν τίτλο και στόχος μου δεν είναι να καταναλώσω τη ζωή μου υπεραμυνόμενος ό,τι αυτός ο τίτλος μπορεί να υποδηλώνει στη συνείδηση και στο μυαλό των άλλων. Διεκδικώ τις επιλογές μου, εστιάζω στην ικανοποίηση των αναγκών μου και στοχεύω στη βίωση όσο το δυνατόν περισσότερων ευχάριστων στιγμών. Σε αυτά που σας περιγράφω δεν μπορεί να βοηθήσει κανένας τίτλος, αξίωμα ή χρήματα. Τώρα που το σκέφτομαι, τον πουλάω για ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μόνο σοβαρές προτάσεις!» δηλώνει με χιούμορ.
«Πολλοί ψάχνουν σε εμένα υπερφυσικές δυνάμεις»
Είναι λογικό πάντως έναν άνθρωπο με αυτές τις διακρίσεις να τον βλέπουν οι άλλοι κάπως διαφορετικά. Οπως λέει ο ίδιος στην «Espresso», κάποιες φορές η περιέργειά τους είναι αρκετά ενοχλητική. «Πολλοί δελεάζονται και έχουν την περιέργεια να πλησιάσουν, να δουν τι τρέχει με αυτόν τον διαφορετικό τύπο. Αρκετοί περιμένουν να συναντήσουν κάτι ασυνήθιστο, συνήθως ωραιοποιημένο ή ονειρικό, έναν άνθρωπο με υπερβολικές ικανότητες, υπερφυσικές δυνάμεις, έναν άνθρωπο που κινεί βουνά με τη σκέψη του, πράσινο ή με τρία πόδια, έναν μεταλλαγμένο ή σχεδόν εξωγήινο. Κάποιοι άλλοι αγωνιούν για αποδείξεις εξυπνάδας και αυτό είναι έντονα ενοχλητικό. Αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν να περιμένει κανείς κάποιος που έχει ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο να τρέχει συνέχεια με ιλιγγιώδη ταχύτητα ή να τρέχει κάθε φορά που του το ζητάνε» τονίζει.
«Οι σχέσεις μου με φίλους και συγγενείς»
Τι λέει το περιβάλλον του; Οι δικοί του άνθρωποι, οι φίλοι του; «Υποδέχτηκαν αυτόν τον τίτλο με χαρά, ίσως και κάποια περηφάνια. Εχω την αίσθηση ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που συσχετιζόμαστε. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αλληλοϋποστήριξη, ένθερμο, ζεστό κλίμα και ειλικρίνεια, αμεσότητα και γνησιότητα συναισθημάτων που δεν διαταράχτηκαν από οποιαδήποτε τιτλοφορία. Ισως αντιμετωπίζω περισσότερες αντιρρήσεις, μια και οι δικοί μου άνθρωποι μπορεί να περιμένουν περισσότερες λύσεις ή απαντήσεις. Δεν έχουν αλλάξει οι σχέσεις μου με όσους ξέρω και με ξέρουν και αυτό διότι δεν έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που βλέπω εμένα ούτε έχει επηρεαστεί η άποψή μου για τους άλλους. Τα άτομα του περιβάλλοντός μου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».
Η διαδικασία του φλερτ και το παζλ με τις γυναίκες
Θα περίμενε κανείς ότι ο πιο ευφυής άνθρωπος του πλανήτη θα μπορούσε να λύσει και την πιο δύσκολη εξίσωση που ονομάζεται... γυναίκα. Εχει βοηθήσει τον Ευάγγελο Κατσιούλη ο τίτλος του και πώς τον αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου; «Με βλέπουν όπως φαίνομαι και φαίνομαι όπως είμαι. Με πλησιάζουν όσο πλησιάζουν όποιον θέλουν ή δεν θέλουν να πλησιάσουν για τους λόγους που θα τον πλησίαζαν ή όχι. Αντίστοιχα λειτουργώ και εγώ. Είναι πρόκληση για εμένα η ίδια η διαδικασία του φλερτ. Για τις γυναίκες πολλά μπορεί κανείς να πει, περισσότερα να ρωτήσει και ακόμη περισσότερα να μείνουν τελικά αναπάντητα.
»Είναι στη γυναικεία φύση η προσαρμογή, η ευελιξία αλλά και η πολυδιάστατη σκέψη». Ως ψυχίατρος και ως ο «απόλυτα έξυπνος» δίνει τις δικές του συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γι' αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, ψυχολογικά, προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά.
«Ζούμε τις επιλογές μας»
«Αλλοι ζουν σε κρίση και άλλοι ζουν σαν κροίσοι. Αναμφισβήτητα η γενικότερη κατάσταση είναι τεταμένη, με ανθρώπους να πλησιάζουν ή να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους. Τώρα, αν σας έλεγα να έρθουν να με βρουν για να τους λύσω τα προβλήματα, θα φαινόμουν και ως ο... απόλυτα συμφεροντολόγος;
»Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος συνήθως προέρχονται από τη διαφορετική, υποκειμενική οπτική με την οποία θεωρεί τον εαυτό του, τη ζωή του, τα δικά του θέματα και όσα τον αφορούν. Ισως να βλέπουμε πιο μεγάλα και πιο σπουδαία τα δικά μας συγκριτικά με αυτά των άλλων. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι ζούμε τις επιλογές μας είτε τις κάνουμε εμείς είτε επιλέγουμε να επιτρέψουμε ή να μην αποτρέψουμε να τις κάνουν άλλοι για εμάς. Και η ζωή μας είναι το μόνο δεδομένο που έχουμε όσο ζούμε».
Οσο για την ερώτηση αν τελικά υπάρχει ελπίδα, ο κ. Κατσιούλης απαντάει: «Δεν υποστηρίζω αυτό που κάποιοι λένε ότι όλα καλά θα πάνε, απλώς και μόνο επειδή έτσι θα θέλαμε, θα μας βόλευε ή αυτό χρειαζόμαστε.
»Πιστεύω όμως ότι μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη, επειδή προσπαθούμε για όσα μας αφορούν. Διαπιστώνω μια μοναδική ευκαιρία στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος να ενδοσκοπήσουμε και να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και τι θέλουμε, να ξαναδούμε τη θέση και στάση μας, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας, τις απαιτήσεις και τα δικαιώματά μας, εντός της κοινωνίας».
«Είναι έντονη η ανάγκη για ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης»
Κλείνοντας, ο επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη τοποθετείται στο ερώτημα αν υπάρχει Θεός. «Είναι έντονη η ανάγκη του ανθρώπου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το νόημα της ζωής ή το τι γίνεται μετά τον θάνατο και εκεί προκύπτει η ερώτηση για την ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης, η οποία στις δυτικές κοινωνίες ονομάστηκε Θεός. Αλήθεια, πώς θα μπορούσα να ξέρω αν υπάρχει Θεός ή καλύτερα πώς θα μπορούσα να είμαι σίγουρος; Υπάρχουν θεωρητικά προταθέντα πλαίσια, σύμφωνα με τα οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι απλώς να πιστέψουν, να συναινέσουν, να αποδεχτούν για χάρη του πλαισίου» επισημαίνει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου