Google+ To Φανάρι : «Πολυτέλεια» και ο οδοντίατρος

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Πολυτέλεια» και ο οδοντίατρος

Τριτοκοσμική χώρα θυμίζει η Ελλάδα στον τομέα της στοματικής υγιεινής
«Πολυτέλεια» θεωρούν οι Ελληνες στα χρόνια της κρίσης την επίσκεψη στον οδοντίατρο, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) δείχνουν αισθητή επιδείνωση της στοματικής υγείας του γενικού πληθυσμού και «ανύπαρκτη πρόληψη», που παραπέμπει σε...
τριτοκοσμικές χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Κατσίκη, στην Ελλάδα το 60% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών έχουν τερηδόνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εφήβους εκτινάσσεται στο 84%. «Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που τους λείπουν τα μπροστινά δόντια, αφού το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχουν καλύψει προσθετικές ανάγκες εξαιτίας του υψηλού κόστους των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών» αναφέρει ο ίδιος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της οδοντιατρικής περίθαλψης είναι το γεγονός ότι, στο πλαίσιο προγράμματος πρόληψης που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία σε 66 δημοτικά σχολεία της Αθήνας από 50 εθελοντές οδοντιάτρους της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, εξετάστηκαν συνολικά 9.382 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 22.281 οδοντιατρικές παρεμβάσεις. «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Η μείωση των οδοντιατρικών επισκέψεων είναι μεγάλη και οι πολίτες καταφεύγουν στον γιατρό μόνο όταν υπάρχει πόνος ή άμεση ανάγκη» σχολιάζει ο κ. Κατσίκης.
Πτώση τιμών
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί οδοντίατροι έχουν κατεβάσει τις τιμές για καθαρισμούς, σφραγίσματα και άλλες εργασίες, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προσφέρουν στους πελάτες τους... ευκολίες πληρωμής. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης Ελλήνων οδοντιάτρων σε άλλες χώρες, καθώς κάποιοι συνάδελφοι εργάζονται στο εξωτερικό για μία εβδομάδα τον μήνα, προκειμένου να καταφέρουν να... ισορροπήσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν» λέει ο κ. Κατσίκης. Η ΕΟΟ καλεί το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει άμεσα τις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με οδοντιάτρους, «δεδομένου ότι επιχειρείται να δοθεί περίθαλψη σε 10.000.000 ασφαλισμένους από περίπου 700 γιατρούς», αλλά και να εγκρίνει κονδύλια για τη σύναψη συμβάσεων οδοντιάτρων-ελεύθερων επαγγελματιών με τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου