Google+ To Φανάρι : Κούρεμα πριν το Πάσχα στις καταθέσεις;

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Κούρεμα πριν το Πάσχα στις καταθέσεις;

Νέο εφιαλτικό σενάριο για τους Έλληνες φοβούνται οι τράπεζες.
 Επιχείρηση ανεύρεσης χρήματος, με οποιοδήποτε κόστος έχει στηθεί από την κυβέρνηση που έχει τρομοκρατηθεί από την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι...
μετά τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου όπου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ. Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους....

Η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, εντός και εκτός συνόρων, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στα πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο άρχισε να πονά μετά από το διπλό «φιρμάνι» που εξέδωσαν δανειστές και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας ψάχνει λύση στο και πέντε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαιώνει ότι το κράτος είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος ρευστότητας.

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι αν μέχρι την Μ. Πέμπτη δεν υπάρξει άμεση λύση για την ρευστότητα, θα δοθεί εντολή από την κυβέρνηση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές δηλαδή, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα.
Και τον Μάρτιο διατηρούνται οι πιέσεις στο μέτωπο των καταθέσεων, καθώς, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –επιχειρήσεων και νοικοκυριών– καταγράφουν νέα μείωση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η νέα μείωση έρχεται σε συνέχεια των απωλειών καταθέσεων κατά 7,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά 12,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ κατά 4 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014.


Συνολικά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 27 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αν δεν υπάρξει οριστική και ξεκάθαρη συμφωνία κυβέρνησης εταίρων (η οποία, μάλιστα, θα συνοδευθεί από εκταμίευση σημαντικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα), τότε η φθίνουσα πορεία των καταθέσεων θα συνεχιστεί.

Από το επίπεδο των 237 δισ. ευρώ που ήταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2009, «κατέρρευσαν» στα 150 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, εν συνεχεία ανέκαμψαν στα 165 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 για να καταρρεύσουν εκ νέου στα 140,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, αποτέλεσμα της πολιτικής αβεβαιότητας και της δυστοκίας στη διαπραγμάτευσ
η.
Στελέχη τραπεζών, η παρατεταμένη ανησυχία, ουσιαστικά από τον περασμένο χειμώνα, και η αδυναμία συνεννόησης της κυβέρνησης με τους δανειστές έχουν επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην αξιοπιστία, κάτι που θα πάρει καιρό να θεραπευθεί. Τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες πολίτες που έχουν προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίοι μόλις ολοκληρώνεται η περίοδος δέσμευσης μεταφέρουν τα λεφτά είτε στο εξωτερικό είτε σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα ξένων κρατών.

Άλλωστε το θέμα του κουρέματος για την Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο που έχει στο μυαλό της και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στην κυβέρνησης επικρατούν απόψεις για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο!

Μάλιστα, το εν λόγω σενάριο θεωρείται ως εναλλακτική λύση για το «ελληνικό ζήτημα» και προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, κάτι που άλλωστε επιθυμεί η Μέρκελ.

Άλλωστε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ είχε αναφερθεί σε μοντέλο Κύπρου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου