Google+ To Φανάρι : EUROGROUP: ΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ «ΣΚΟΤΩΣΕ» ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

EUROGROUP: ΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ «ΣΚΟΤΩΣΕ» ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Και ακόμη: Tι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «μπλόκαρε» το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος του επτάωρου «θρίλερ» για την Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις λέξεις και τους όρους που θα χρησιμοποιούνταν στο κοινό ανακοινωθέν...

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, εμφανίστηκε κάθετη στο θέμα της παράτασης, για το οποίο πίεσαν πολλές χώρες, με τη Γερμανία περισσότερο. Κρίσιμη λεπτομέρεια υπήρξε η διατύπωση στο κείμενο και το κατά πόσο θα περιλαμβάνει τη λέξη «παράταση». Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικοινωνίες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργού οδήγησαν στην εμπλοκή.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
Το γεγονός επιβεβαίωσε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή (11/02/2015) συνεδρίαση του Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως «ήταν ένα άνοιγμα των χαρτιών των δύο πλευρών», διευκρινίζοντας ότι «αν και τους εταίρους δεν μπορείς να τους θεωρήσεις όλους μια πλευρά».

«Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να καλυφθεί ένα κενό, να ανοίξει μια επικοινωνία και να αρχίσει ο διάλογος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε ότι σήμερα, Πέμπτη (12/02/2015) με τη Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup «θα έχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή».

Ερωτώμενος για το αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού που... ανέτρεψε το κοινό ανακοινωθέν, όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Σακελλαρίδης είπε:

«Τηλεφωνικές επικοινωνίες φυσικά και υπάρχουν, είναι φυσικό ο πρωθυπουργούς να θέλει να ενημερώνεται και να δίνει την κατεύθυνση στους υπουργούς που κάνουν τη διαπραγμάτευση».


ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP

Εν τω μεταξύ με συνεχείς ανταποκρίσεις καλύπτουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για σκληρό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους πιστωτές.

Τα περισσότερα ξένα Μέσα τονίζουν ότι η συζήτηση για την Ελλάδα μεταφέρεται πλέον για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, καθώς δεν επήλθε συμφωνία.

Το BBC αναφέρει ότι δεν υπήρξε συμφωνία, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ που χαρακτήρισε τη συζήτηση «παραγωγική», αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη που μίλησε για «πολύ καλές συζητήσεις».

bbc Η βρετανική Telegraph κάνει λόγο ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι επίλυσης του ελληνικού προβλήματος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

telegraph copy Καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας - Απογοήτευση καθώς η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά στις προτάσεις τους για το πρόγραμμα διάσωσης, στο πρωτοσέλιδο της Guardian που κάλυπτε λεπτό-προς-λεπτό τις εξελίξεις.

guardian Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν με την νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, που δημοσιεύεται και στο πρωτοσέλιδο της Liberation.

liber copy «Ένα Eurogroup χωρίς σπουδαία πράγματα», γράφει η Le Monde που αναφέρει ότι η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες και επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που χαρακτηρίζουν ως «κακό σημάδι» το αποτέλεσμα της πρώτης διαπραγμάτευσης.

lemonde «Δεν συμφώνησαν. Η παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή» αναφέρει το πρακτορείο πως δήλωσε πηγή από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με σκοπό «μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή και για τα δύο μέρη». Απέτυχαν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία στο πώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε και το Bloomberg μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο ανταποκριτή του πρακτορείου Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, γράφει ότι η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, καταγραφόταν ως πληροφορία η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετούσαν την πρόταση της Κυβέρνησης. Στόχος της συνεργασίας αυτής εθεωρείτο η καταγραφή των διαφορών, κατά κύριο λόγο, μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα. Η τελική δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ όμως διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, καθώς όπως ανέφερε, έως και την Δευτέρα δεν πρόκειται να γίνει κάποια τέτοια διεργασία από τους εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει ο αρθρογράφος του περιοδικού Economist Τομ Νάταλ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε κλίμα συμφωνίας, το οποίο ανετράπη όταν, αφού αποχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε ενστάσεις.

Μετά από διαπραγματεύσεις, Ελλάδα και ευρωζώνη, απέτυχαν να λύσουν τις διαφορές τους για το χρέος, σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η New York Times.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/555480/ti-grafoyn-ta-xena-mme-gia-ti-diapragmateysi#ixzz3RWk2pgaR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου