Google+ To Φανάρι : Άρχισε η προσγείωση!...Με τα κριτήρια των τραπεζών θα γίνουν οι πλειστηριασμοί

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Άρχισε η προσγείωση!...Με τα κριτήρια των τραπεζών θα γίνουν οι πλειστηριασμοί

Από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» φτάσαμε στα... τραπεζικά κριτήρια,
 σύμφωνα με τα οποία θα αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, όπως αναφέρει η κυβέρνηση στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκε από το Eurogroup....


Παρότι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εξακολουθεί να είναι μεταξύ των πρώτων που θα κατατεθεί στη Βουλή, το «δίχτυ» φαίνεται ότι θα καλύπτει λιγότερους σε σχέση με τους αρχικούς -γαλαντόμους- σχεδιασμούς, με κύριο στόχο να μη θιγούν οι οικονομικά αδύναμοι και ταυτόχρονα να «τιμωρηθούν» οι μπαταχτσήδες, με οδηγό τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών (πρώην τρόικα), ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο εισοδήματος για την προστασία της κύριας κατοικίας θα οριστεί στα 30.000 ευρώ, με την υποχρέωση να καταβάλλονται δόσεις στο 10% του εισοδήματος. Για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι δόσεις αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για «πάγωμα» αποπληρωμής δόσεων για όποιον είναι άνεργος και δεν έχει εισοδήματα.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο εξωδικαστικός διακανονισμός, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου (νόμος Κατσέλη), ενώ η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα στηριχτεί, μεταξύ άλλων, και στην επερχόμενη αλλαγή προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, το νομοσχέδιο πάει ακόμη πιο πίσω, ενώ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να συνταχθεί με τρόπο που θα συμφωνούν και οι εταίροι.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου