Google+ To Φανάρι : ΕΡΜΑΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΜΑΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
 Πραγματικά είναι εντυπωσιακή η περίπτωση του χωριού Fenerköy της επαρχίας Σηλυβρίας της ανατολικής Θράκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας ιστορικός ελληνικός οικισμός που αναδύθηκε κατά την διάρκεια των εκσκαφών για κατασκευή ανεμογεννητριών έμεινε αφύλακτος και τότε οι ίδιοι οι ντόπιοι κάτοικοι αντέδρασαν επισημαίνοντας τον κίνδυνο της λεηλασίας και κλοπής πολυτίμων ελληνικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της περιοχής....


Όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Habertürk, στην περιοχή του χωριού Fenerköy της επαρχίας Σηλυβρίας έξω από την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή όπου κατοικούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός, είχε αποφασιστεί να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες εκμεταλλευόμενοι την δυνατή ροή των ανέμων της περιοχής.
Κατά την διάρκεια όμως των κατασκευαστικών εργασιών ανακαλύφθηκε ένας ελληνορθόδοξος ρωμαίικος οικισμός και για τον λόγο αυτό σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής των ανεμογεννητριών. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης και στάλθηκαν ειδικοί αρχαιολόγοι για να συνεχίσουν τις ανασκαφές. Στις πρώτες ανασκαφές ανακαλύφθηκαν τοιχία ιστορικών οικείων, νεκροταφείο, αγγεία και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που πρόδιδαν ένα ακμαίο ελληνικό οικισμό στην περιοχή.
Ο οικισμός αυτός, όπως υπολογίζουν οι ίδιοι οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, θα πρέπει να είχε ακμάσει πριν από 400-500 χρόνια και είχε καθαρά ρωμαίικο χαρακτήρα όπως συμπέραναν οι ειδικοί ερευνητές καθώς τα ευρήματα είναι ελληνοχριστιανικού περιεχομένου. (σ.σ. Άρα πρόκειται για  Βυζαντινά ευρήματα)

Οι εργασίες των ανασκαφών συνεχίστηκαν επί 45 ημέρες, γεγονός που δείχνει και την σημασία των ανακαλύψεων, στην συνέχεια όμως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σταμάτησαν και για την φύλαξη της περιοχής ορίστηκαν δυο ειδικοί φύλακες.
Οι φύλακες όμως μετά από λίγες μέρες εγκατέλειψαν το μέρος και κατά συνέπεια ο χώρος έμεινε αφύλακτος στην διάθεση των επιδόξων λεηλατητών και καταπατητών.
Η κατάσταση αυτή, όπως αναφέρει και το τουρκικό δημοσίευμα, είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την φορά την κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού οι οποίοι έστειλαν επίσημη διαμαρτυρία στην Διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης που εποπτεύει των εργασιών. Μάλιστα ο μουχτάρης, (κοινοτάρχης) του χωριού, Muharrem Eren, κατήγγειλε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι φύλακες εγκατέλειψαν το μέρος με αποτέλεσμα να μείνει αφύλακτο και έρημο στην διάθεση των κλεφτών, με κίνδυνο κάποιοι αδίστακτοι για να βρουν πολύτιμα αντικείμενα να θέσουν σε κίνδυνο την ηρεμία ακόμα και την ζωή των κατοίκων του χωρίου.

Η περίπτωση αυτή του ιστορικού ελληνικού οικισμού αφενός δείχνει ότι σε όλη την Τουρκία σε κάθε απόπειρα να σκαφτεί το έδαφος θα φανερωθεί αμέσως η ελληνοχριστιανική του κληρονομιά και από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα κι οι ίδιοι οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για την διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου