Google+ To Φανάρι : Τετράμηνη ανάσα στην Ελλάδα... “Εκεχειρία και όχι τελική συμφωνία”

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τετράμηνη ανάσα στην Ελλάδα... “Εκεχειρία και όχι τελική συμφωνία”

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Διχογνωμία και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ προκάλεσε το αποτέλεσμα του Eurogroup της Παρασκευής.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έπειτα από τη χθεσινή απόφαση για τετράμηνη παράταση βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπου ήμασταν και στην αρχή της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει κερδηθεί ή απολεσθεί κάτι....


 Πολλές είναι οι φωνές που εκφράζουν την απορία για το «τι τελικά επετεύχθη» κατά τις χθεσινές συνομιλίες των εταίρων, προσθέτοντας πως «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας»Άλλοι υποστηρίζουν ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για μελλοντικές αποφάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Τέλος, πολλές είναι οι φωνές που εκφράζουν την απορία για το «τι τελικά επετεύχθη» κατά τις χθεσινές συνομιλίες των εταίρων, προσθέτοντας πως «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας».

Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα σχόλια του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους «New York Times», ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμά ότι «τίποτα δεν επιλύθηκε», ωστόσο θεωρεί το αποτέλεσμα «αναμφισβήτητα καλό - είναι ώρα για την Ελλάδα να αναδιοργανωθεί».

Ο ξένος Τύπος για την Ελλάδα και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις

«Τι ακριβώς έκανε την ελληνική κυβέρνηση τελικά να συμφωνήσει δεν είναι ξεκάθαρο» σχολιάζει ο αναλυτής της DW Μπερντ Ρίγκερτ. «Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κύριο είναι πως μια ανεπιθύμητη διαμάχη για το χρέος διευθετήθηκε». O ίδιος δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Riegert πάντως υποστηρίζει πως «η συμφωνία επιτεύχθηκε με τους ίδιους όρους που είχαν ζητηθεί πριν από τέσσερις μήνες. Δηλαδή είναι ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πριν από τρεις εβδομάδες».

Με αυτό τον τρόπο αιτιολογεί τις άκαμπτες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Να δούμε πώς θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της τους όρους της συμφωνίας».

Από τη μια θυμίζει εκείνο το οι «βάσεις φεύγουν μένοντας», δηλαδή «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας», και από την άλλη γεγονός είναι πως απομακρύνθηκε -τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, προς το παρόν, και μάλλον για πολύ περισσότερο- εκείνη η περιβόητη «απειλή για Grexit».

Γεγονός είναι πως η ελληνική υπόθεση παραμένει κύριο θέμα στα περισσότερα μέσα Ευρώπης και ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι «Times», η συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της στην ΕΕ προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους επενδυτές της Γουόλ Στριτ, που έκλεισε σε τιμές που πλησίαζαν παλαιότερα ρεκόρ.

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε «ένα πρώτο βήμα για τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».

Ενώ λίγο αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ να συναντηθούν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της διαδρομής».

Ο Ρόμπερτ Πέστον, οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα σώθηκε από την καταστροφή για δύο μέρες». Γράφει ακόμη ότι «Ελλάδα και Γερμανία έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις», υποστηρίζοντας πως και οι δύο είναι νικήτριες, «ώστε -προς το παρόν- η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

«Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί είναι νικητές, μια και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τέλος συμφώνησε στην παράταση κατά τέσσερις μήνες του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, κάτι που η κυβέρνησή του ορκιζόταν πως δεν θα έκανε».

Το ελληνικό κέρδος συνίσταται στο ότι δεν υποχρεώνεται η χώρα να παράγει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα (που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση) και ορισμένα επιμέρους ζητήματα όπως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Εκείνο που δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, είναι πως ο «Γερμανός δεσμοφύλακας μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε ώρα τα φώτα στην περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τα όρια της λιτότητας που έχει επιβάλει και αν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες»…

«Γεγονός πάντως παραμένει πως δίχως την παράταση της διεθνούς στήριξης η Ελλάδα διακινδύνευε ένα στράγγισμα των τραπεζικών αποθεμάτων της και εξαιρετικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της» επισημαίνει ο «Eurobserver». «Έτσι η ανάπτυξη επιστρέφει σιγά-σιγά στην Ευρωζώνη, η Κεντρική της Τράπεζα ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα σε μαζική κλίμακα, και αποτράπηκε μια κρίση λόγω ελληνικής εξόδου από το ευρώ»…

«Είναι πολύ νωρίς για πανηγύρια», εκτιμά στην ηλεκτρονική του σελίδα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετά την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

«Η προκαταρκτική συμφωνία για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας. Αλλά την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτές πολλές λεπτομέρειες και μεταφέρει για το μέλλον σημεντικές αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό, μοιάζει περισσότερο με μια εκεχειρία, παρά για μια ειρηνευτική συμφωνία», σημειώνει το περιοδικό.

Το Reuters εκτιμά ότι «η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων η συμφωνία υποχρέωσε το νέο ριζοσπάστη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη «τρόικα» και αντιστροφή της λιτότητας.

Το Bloomberg, σημειώνει πως «με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».

Σύμφωνα με τους Financial Times εάν οι θεσμοί συμφωνήσουν επί των ελληνικών προτάσεων τότε θα γίνει επέκταση του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα κριθούν την Τρίτη, οπότε και θα συγκληθεί νέο Eurogroup.

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις που διασφάλισαν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας.

Τι λένε τα ιταλικά ΜΜΕ

Εκτεταμένη αναφορά κάνουν στo Εurogroup της Παρασκευής και οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει «Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», προσθέτοντας ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

«Η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού» γράφει η εφημερίδα.

Η Corriere della Sera σημειώνει ότι «η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι».

Η εφημερίδα προσθέτει, ότι « πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ», γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Γιούρογκρουπ» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».




ΙΔΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ!
(κλικ στις εικόνες)
 To πλήρες κείμενο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά
«Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. 
 Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.
Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.
Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.
Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς. Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Eurogroup statement on Greece

The Eurogroup reiterates its appreciation for the remarkable adjustment efforts undertaken by Greece and the Greek people over the last years. During the last few weeks, we have, together with the institutions, engaged in an intensive and constructive dialogue with the new Greek authorities and reached common ground today.
The Eurogroup notes, in the framework of the existing arrangement, the request from the Greek authorities for an extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), which is underpinned by a set of commitments. The purpose of the extension is the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement, making best use of the given flexibility which will be considered jointly with the Greek authorities and the institutions. This extension would also bridge the time for discussions on a possible follow-up arrangement between the Eurogroup, the institutions and Greece. The Greek authorities will present a first list of reform measures, based on the current arrangement, by the end of Monday February 23. The institutions will provide a first view whether this is sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review. This list will be further specified and then agreed with the institutions by the end of April. Only approval of the conclusion of the review of the extended arrangement by the institutions in turn will allow for any disbursement of the outstanding tranche of the current EFSF programme and the transfer of the 2014 SMP profits. Both are again subject to approval by the Eurogroup.
In view of the assessment of the institutions the Eurogroup agrees that the funds, so far available in the HFSF buffer, should be held by the EFSF, free of third party rights for the duration of the MFFA extension. The funds continue to be available for the duration of the MFFA extension and can only be used for bank recapitalisation and resolution costs. They will only be released on request by the ECB/SSM.
In this light, we welcome the commitment by the Greek authorities to work in close agreement with European and international institutions and partners. Against this background we recall the independence of the European Central Bank. We also agreed that the IMF would continue to play its role.
The Greek authorities have expressed their strong commitment to a broader and deeper structural reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, ensuring stability and resilience of the financial sector and enhancing social fairness. The authorities commit to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and improving the efficiency of the public sector. In this context, the Greek authorities undertake to make best use of the continued provision of technical assistance.
The Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and timely.
The Greek authorities have also committed to ensure the appropriate primary fiscal surpluses or financing proceeds required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement. The institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account.
In light of these commitments, we welcome that in a number of areas the Greek policy priorities can contribute to a strengthening and better implementation of the current arrangement. The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.
On the basis of the request, the commitments by the Greek authorities, the advice of the institutions, and today’s agreement, we will launch the national procedures with a view to reaching a final decision on the extension of the current EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement for up to four months by the EFSF Board of Directors. We also invite the institutions and the Greek authorities to resume immediately the work that would allow the successful conclusion of the review.
We remain committed to provide adequate support to Greece until it has regained full market access as long as it honours its commitments within the agreed framework.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου