Google+ To Φανάρι : Καταλήψεις σε πολλά σχολεία σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Καταλήψεις σε πολλά σχολεία σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Εκατοντάδες μαθητές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση στη ΘεσσαλονίκηΜαθητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Σε πορείες διαμαρτυρίας και καταλήψεις σχολικών κτιρίων προχώρησαν τη Δευτέρα μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκφράζουν την αντίθεσή τους - μεταξύ άλλων - για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων...
Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά γυμνάσια και λύκεια στη δυτική Ελλάδα, καθώς και σχολεία σε όλη την Κρήτη.
Εκατοντάδες μαθητές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.
 
Καταλήψεις σε 39 σχολεία στην ΄Ηπειρο    
 
Μαθητές πραγματοποιούν καταλήψεις σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.
 
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
 
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
 
Η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Δώρα Χουλιάρα αναφέρθηκε ειδικά στη περίπτωση της Άρτας, επισημαίνοντας, ότι οι μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές του νομού και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, δεν προχώρησαν σε καταλήψεις.
 
Οι καταλήψεις σχολείων λαμβάνουν διαστάσεις και στην Κρήτη. Στα Χανιά, οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων ζητούν εκπαιδευτικούς και βιβλία. Καταλήψεις έγιναν και σε σχολεία και των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου από μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διαμαρτύρονται για το εκπαιδευτικό σύστημα, την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών και το κτιριακό.
 
Δυναμικό μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην πλατεία Συντάγματος. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για το «νέο Λύκειο» και την κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων».
 
Μαθητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη 
 
Εκατοντάδες μαθητές αντιτάχθηκαν στις αλλαγές στο χώρο της παιδείας, με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από το Άγαλμα του Βενιζέλου και καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
Την πορεία διοργάνωσαν οι ίδιοι οι μαθητές, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής μέσω του ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σε περισσότερους από 15.000 χρήστες, με το σύνθημα “Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης”.
 
Συγκεντρώσεις μαθητών σε μεγάλες πόλεις 
 
Στην Πάτρα, μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
 
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Ναύπλιο μαθητές από τα όλα τα Λύκεια της πόλης. 
  Μαθητές διαδηλώνουν στο Ναύπλιο Μαθητές διαδηλώνουν στο Ναύπλιο
Μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου