Google+ To Φανάρι : Χαρδούβελης ο... μαρτυριάρης

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Χαρδούβελης ο... μαρτυριάρης

Την αληθινή κατάσταση των πραγμάτων, η οποία απέχει πάρα πολύ από τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί απεξάρτησης από την τρόικα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη χθεσινή μεταμεσονύκτια τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, όπου απομυθοποίησε το «τέλος των Μνημονίων». Μιλώντας με ειλικρίνεια στη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία ολοκληρώθηκε απότομα προς έκπληξη των τηλεθεατών, ο κ. Χαρδούβελης μαρτύρησε αλήθειες. ...
Κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να απαλλαγεί σύντομα από τα δεσμά των δανειστών της.

«Η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ωσότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα» παραδέχθηκε. Ομολόγησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης έξοδος από τα Μνημόνια στο τέλος της φετινής χρονιάς, καθώς θα μεσολαβήσει «περίοδος προσαρμογής -ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος- ώσπου να βγούμε εντελώς από το Μνημόνιο». Πρόσθεσε δε: «Θα έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη, αν χρειαστεί, απέναντι στις αγορές».

Οι αναφορές αυτές ουσιαστικά προαναγγέλλουν την ένταξη της χώρας μας σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το 2015, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων υπό εποπτεία, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει η «δημοκρατία».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Ελληνες υπερφορολογούνται, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Στουρνάρα. Εντούτοις, είπε ότι περιθώριο για φοροελαφρύνσεις θα υπάρξει «αν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5%, 4%», κάτι βέβαια που δεν προβλέπεται ούτε για το 2015.


Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο κ. Χαρδούβελης πρόσθεσε ότι «πολιτική της κυβέρνησης παραμένει η έξοδος από το Μνημόνιο» και ότι «από την 1η Ιανουαρίου δεν θα μας τραβούν το αυτί, αλλά θα έχουμε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς, θα είναι παρατηρητής», επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» στις 14 Οκτωβρίου.


Στόχοι

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος και την αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 2,5% το 2015 (2,9% προβλέπουν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και η Κομισιόν) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθοδικής αναθεώρησης των εξωπραγματικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2016.


Παράλληλα, εκτίμησε ότι, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας, ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη στήριξη της Ελλάδας από το 2015 και περιοριστεί η πολιτική αβεβαιότητα, τα spreads θα μειωθούν και ο δανεισμός από τις αγορές θα είναι εφικτός με λογικό κόστος. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι θα δημιουργούσε ξανά τεράστια ελλείμματα.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε με νόημα ότι θα καταστεί βιώσιμο, εάν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τους Ευρωπαίους και δήλωσε: «Θα θέλαμε να έχουμε τελειώσει πριν από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».



Μάριος Ροζάκος
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου