Google+ To Φανάρι : «Όμηροι» της Εφορίας με 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις.Ρύθμιση με 5 παγίδες!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

«Όμηροι» της Εφορίας με 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις.Ρύθμιση με 5 παγίδες!

4+1 παγίδες στον λαβύρινθο των διατάξεων της τροπολογίας
 «Όμηροι» της Εφορίας θα είναι για περίοδο έως και εννέα χρόνια όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων που προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. 
 Με τη ρύθμιση, όλοι όσοι έχουν καθαρές οφειλές (δηλαδή εξαιρουμένων των προσαυξήσεων) έως 1.000.000 ευρώ, ακόμη και αυτοί που έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις των 12, των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να ...
εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Ομως ανά πάσα στιγμή ο έφορος θα μπορείς να υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία ή να μη χορηγεί φορολογική ενημερότητα σε ανέργους ή άλλες ευπαθείς ομάδες, ακόμη και με την υποψία ότι η καταβολή των δόσεων δεν είναι διασφαλισμένη.

Ακόμη και αν ο οφειλέτης είναι συνεπής με τις δόσεις του, η Εφορία μπορεί να συμψηφίσει επιστροφές φόρου με εναπομείνασες δόσεις, ενώ οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων θα σταματούν μόνο όταν φορολογούμενος αποπληρώσει το 50% της βασικής οφειλής του.


Εγκύκλιοι

Η πολυσυζητημένη ρύθμιση, αφού έγινε σίριαλ επί μήνες, κατατέθηκε χθες στη Βουλή με πρόβλεψη... άμεσης εφαρμογής, δηλαδή από τον Νοέμβριο. Ωστόσο, θα υπάρξουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι έως την εφαρμογή της, που ίσως αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα. Ελπίδα πάντως είναι οι εγκύκλιοι να μη διαμορφώνουν αυστηρότερα κριτήρια για ένταξη, κάτι που συνήθιζε έως τώρα η κυβέρνηση και γι' αυτό δεν λειτουργούσε τίποτε στη χώρα.


Υπό την «ομπρέλα» της ρύθμισης μπορούν να τεθούν οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να έχουν καλυφθεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μηνός Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αίτηση υποβληθεί τον Νοέμβριο, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η δόση ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου, ή αν υποβληθεί τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι δόσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.


Το... βασικό ζητούμενο, δηλαδή οι 100 δόσεις, θα ισχύσει για οφειλές έως 15.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι οι 72. Οσον αφορά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, διαμορφώνεται ως εξής: 100% για εφάπαξ καταβολή, 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις, 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις, 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις, 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις, 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις και 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.


Σε ό,τι αφορά το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει κάθε δόση, ορίζεται σε 4,56% και το κατώτερο ποσό δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ τον μήνα. Απλοποιώντας το ισχύον πλαίσιο, για τη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως και το τέλος Μαρτίου 2015.



Στέλιος Κράλογλου


Εκτός ρύθμισης αν δεν πληρωθεί μια δόση το πρώτο εξάμηνο! 

 Δεν σταματά η κατάσχεση σε μισθούς και συντάξεις«Ψιλά γράμματα» και πολλές παγίδες κρύβει η ρύθμιση. 
Εαν ο φορολογούμενους κατά το πρώτο εξάμηνο δεν καταβάλει μία δόση, θα βγαίνει εκτός ρύθμισης και θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό. 
Η ένταξη στη ρύθμιση «παγώνει» μεν τα αναγκαστικά μέτρα (πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων), δεν σταματά όμως την υποθήκευση της περιουσίας. 
Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων κ.λπ. σταματούν μόνο όταν ο φορολογούμενος αποπληρώσει το 50% της βασικής οφειλής του. Ειδικότερα, η ρύθμιση κρύβει τις εξής παγίδες:


1. Το πρώτο εξάμηνο της ρύθμισης, εφόσον ένας φορολογούμενος δεν πληρώσει έστω και μία δόση, βγαίνει εκτός, όπως και όσοι δεν πληρώσουν δύο δόσεις μέσα στο έτος ή καθυστερήσουν μία δόση για πάνω από δύο μήνες. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης έχει ως συνέπειες:
α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, β) την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά και γ) την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

2. Για όσους ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις αναστέλλονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν τους έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, οι κατασχέσεις απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων, δηλαδή οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, ενοικίων και καταθέσεων, θα εξακολουθούν να επιβάλλονται, έως ότου εξοφλήσουν το 50% των ρυθμιζόμενων οφειλών τους.

3. Οι φορολογικές Αρχές θα μπορούν να συμψηφίζουν απαιτήσεις από το Δημόσιο των οφειλετών, οι οποίοι θα έχουν υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις, με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι να καλυφθεί το 1/7 των υπολοίπων αυτών.

4. Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.

5. Οσο «τρέχει» η ρύθμιση δεν μπορεί κάποιος φορολογούμενος να υποστηρίξει ότι το χρέος του παραγράφηκε, π.χ. λόγω παρέλευσης δεκαετίας. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα το οποίο αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως της καταβολής οποιουδήποτε ποσού, και δεν συμπληρώνεται προτού παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης.

Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής. Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία. Η φορολογική διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Εάν δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου