Google+ To Φανάρι : O Dudley Buxton για τους αρχαίους και σύγχρονους Έλληνες

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

O Dudley Buxton για τους αρχαίους και σύγχρονους Έλληνες

O Dudley Buxton (1890-1939) ήταν Βρετανός φυσικός ανθρωπολόγος. Έγινε καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους ανθρωπολόγους της Βρετανίας. O Buxton ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την ανθρωπολογία της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο περιοδικό L'Anthropologie του 1920 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο για την φυσική ανθρωπολογία των αρχαίων Ελλήνων. Το μεταφράζουμε αυτούσιο:

Ο κ. Dudley Buxton εξέτασε την φυσική ανθρωπολογία των αρχαίων Ελλήνων και των τότε Ελληνικών περιοχών. Βασίστηκε στον κεφαλικό δείκτη, το ύψος, τον προσωπικό δείκτη, τον χρωματισμό των σύγχρονων πληθυσμών, σε σύγκριση με τα λίγα στοιχεία του ίδιου είδους που διαθέτουμε για τους αρχαίους πληθυσμούς. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι... ελαφρά πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους κατοίκους της ίδιας χώρας. Η Κρήτη κατοικούνταν από την αρχαιότητα από δολιχοκέφαλους, στους οποίους προστέθηκε ένας πληθυσμός μικτός. Πιστεύει ότι μπορεί να συμπεράνει ότι οι κεφαλικοί δείκτες παρουσιάζουν διαφορές τέτοιες ώστε να υποδηλώνουν εθνοτικές μίξεις. Επίσης, ότι αυτές οι μίξεις δεν είναι το ίδιο διανεμημένες και έχουν δημιουργήσει υποτύπους. Και ότι είναι πολύ αρχαίες και ανάγονται στην εποχή του χαλκού και ίσως, στη Λευκάδα, στη νεολιθική εποχή. Οι Έλληνες αποτελούν έναν συνδυασμό, ίσως πολύ αρχαίο, από Αλπικούς και Μεσογειακούς.

Ο Buxton διαπιστώνει ότι οι Έλληνες αποτελούνται κυρίως από Μεσογειακούς και Αλπικούς και ότι αυτή η μίξη είναι πάρα πολύ αρχαία. Ακολουθώντας την κλασική τακτική της εποχής του να περιλαμβάνει τους Κρομανοειδείς σε Μεσογειακούς ή Αλπικούς, η εκτίμηση του Buxton είναι αρκετά ικανοποιητική. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη τους Διναρικούς, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή, καθώς και τους Αρμενοειδείς. Βέβαια αναγνωρίζει ότι σημαντικές διαφορές στον κεφαλικό δείκτη, δηλαδή συνύπαρξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων, σημαίνει φυλετική διαφοροποίηση. Μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις του είναι ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους, πράγμα που οφείλεται στη σταδιακή μείωση Μεσογειακών από τον Ελλαδικό χώρο και περαιτέρω είσοδο βραχυκέφαλων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου