Google+ To Φανάρι : Αμφίπολη: Ελπίδες ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Ελπίδες ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί

Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία όσο προχωρά η αρχαιολογική σκαπάνη για το αν τυμβωρύχοι έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο μνημείο που έχει ανακαλυφθεί στην Αμφίπολη Σερρών.
Το ερώτημα αν ο τάφος έχει συληθεί αποτελεί έναν από τους δεκάδες γρίφους που καλούνται να λύσουν οι αρχαιολόγοι, μαζί με την ταυτότητα του νεκρού....
Όμως, όσο ακόμη δεν έχουν καταφέρει να μπουν στο εσωτερικό του μνημείου, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Ο πόθος όλων ο τάφος στον τύμβο Καστά να είναι άθικτος στο πέρασμα των αιώνων φαίνεται ότι δημιούργησε σύγχυση χθες, με αφορμή δηλώσεις της υπεύθυνης της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη, στην οποία αποδόθηκε ότι εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο ο τάφος στην Αμφίπολη να έχει συληθεί.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του έσπευσε να διευκρινίσει ότι το μόνο που δήλωσε η κυρία Περιστέρη ήταν ότι «η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι».

Σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, πάντως, θεωρείται πολύ πιθανόν να βρεθούν τελικά και τα κεφάλια των σφιγγών, καθώς, όπως είπε, είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω από το κυρίως σώμα.

Κατά την ενημέρωση που έκανε χθες έξω από τον χώρο της ανασκαφής σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, η αρχαιολόγος έκανε λόγο «για έναν μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια» και για ένα «οικουμενικό μνημείο» που είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο.

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι έως σήμερα, η ίδια σημείωσε ότι έχουν βρεθεί τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και ο τοίχος σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να αφαιρεθεί ώστε να βρεθεί όλη η πρόσοψη.

Την ίδια ώρα, «πόρτα» σε διάσημους και επώνυμους που ζητούν να μπουν από τους πρώτους και να δουν το μνημείο ρίχνουν οι υπεύθυνοι της ανασκαφής, τους οποίους βομβαρδίζουν με σχετικά αιτήματα. Εκτός από τους επισκέπτες, που προσπαθούν με κάμερες και τηλεσκόπια να δουν από μακριά το μέρος όπου δουλεύουν οι αρχαιολόγοι, κάποιοι βάζουν μέσο για να τους αφήσουν να μπουν στον αρχαιολογικό χώρο, συναντώντας όμως την άρνησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτράπηκε ούτε στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει και η ενημέρωσή του έγινε έξω από τον χώρο.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου