Google+ To Φανάρι : Κίεβο: Ρωσική εμπλοκή σε μάχες στην Ανατολική Ουκρανία

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κίεβο: Ρωσική εμπλοκή σε μάχες στην Ανατολική Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες σε σταθμό ελέγχου στο Ντνεπροπετρόβσκ. Δεν μοιάζουν και πολύ με τακτικό στρατό...Υπό πίεση Dax και ευρώ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ουκρανοί στρατιώτες σε σταθμό ελέγχου στο Ντνεπροπετρόβσκ. Δεν μοιάζουν και πολύ με τακτικό στρατό...

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις εισήχθησαν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.
 
Αρχικά το πρακτορείο Reuters μεταφέροντας τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έκανε λόγο για "εισβολή" ενώ αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ότι είπε πως ρωσικές δυνάμεις «εισήχθησαν» στην ουκρανική επικράτεια και δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «εισβολή».
 
Νωρίτερα ενα μέλος του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου, η Έλα Πολιάκοβα, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Όταν πλήθος ανθρώπων υπό τις διαταγές διοικητών σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με τη χρήση βαρέων όπλων (βρίσκεται) στο έδαφος μιας άλλης χώρας, πέρα από τα σύνορα, αυτό το θεωρώ εισβολή», είπε η Πολιάκοβα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
 
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες. Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για "άμεση εμπλοκή της" στις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικές πηγές στην Ουκρανία υποστηρίζουν πως ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στη Νοβοαζόφσκ, ενώ επίσης κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας ύψωμα στην ανατολική Ουκρανία. 11 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ.
 
«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.
 
«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.
Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.
 
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.
"Αυξανόμενος αριθμός ρωσικών δυνάμεων εμπλέκεται άμεσα στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος", έγραψε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στο Twitter προσθέτοντας ότι η Μόσχα "στο εξής εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις" και έχει στείλει "το πιο σύγχρονο σύστημά της αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει το Pantsir-S1" στην ανατολική Ουκρανία.
Αντάρτες υποστηριζόμενοι από ρώσους στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ βομβαρδισμοί με όλμους στοίχισαν τη ζωή 11 αμάχων το τελευταίο 24ωρο στο φιλορωσικό προπύργιο του Ντονέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από ουκρανικές και τοπικές πηγές. "Υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στο Νοβοαζόφσκ που έφθασε πριν από δύο ημέρες περνώντας τα σύνορα από τη Ρωσία", δήλωσε τηλεφωνικά προς το Ρόιτερς μαχητής φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, του αποκαλούμενου τάγματος Αζόφ που υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό.
 
"Ο εξοπλισμός φέρει τις σημαίες των ανταρτών της DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ), αλλά είναι τακτικές ρωσικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο μαχητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
 
Σε χωριστή επικοινωνία, ένας κάτοικος της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα, ο οποίος είπε πως ονομάζεται Μίκολα, δήλωσε: "Οι αρχές στην πόλη είναι της DNR. Άρματα μάχης μετακινούνται προς τα εδώ και είναι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά δεν γίνονται μάχες στην πόλη".
 
Ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε εξάλλου πως υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτονομιστές έχουν επίσης καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα, ανατολικά του Ντονέτσκ, το οποίο δεσπόζει στην περιοχή.
 
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές του Ντονέτσκ, βομβαρδισμοί με όλμους έχουν στοιχίσει το τελευταίο 24ωρο τη ζώη σε 11 αμάχους στην πόλη. "Ως συνέπεια των πυρών πυροβολικού εναντίον των συνοικιών του Ντονέτσκ, 11 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 22 τραυματισθεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
 
Κρεμλίνο: «Θα το εξετάσουμε»
 
Στο μεταξύ ο αρχηγός των φιλορώσων ανταρτών Αλεξάντερ Σαχαρτσένκο επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι αντάρτες εισήλθαν με την βοήθεια ρώσων στην πόλη Νοβοασόφκ. Σύμφωνα με δηλώσεις του, τις οποίες επικαλείται η ρωσική τηλεόραση, οι ρώσοι είναι αποκλειστικά εθελοντές: «Στις γραμμές μας υπάρχουν 3.000 με 4.000 άνδρες. Πολλοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ άλλοι έμειναν. Δυστυχώς είχαμε και νεκρούς». Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης αλεξιπτωτιστές που έχασαν τη ζωή τους κηδεύτηκαν μυστικά.
 
Υπό πίεση Dax και ευρώ
 
Oι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο περί ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία επιβαρύνουν τις διεθνείς χρηματαγορές. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Dax υποχώρησε τις τελευταίες ώρες μέχρι και 1,3%, ενώ ο δείκτης EuroStoxx50 κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Κατά την άποψη των χρηματιστών πάντως οι αντιδράσεις των χρηματιστηρίων είναι σχετικά περιορισμένες: «Προφανώς οι περισσότεροι χρηματιστές δεν πιστεύουν την πληροφορία περί εισβολής. Διαφορετικά ο Dax θα υποχώρησε πολύ περισσότερο», σχολίασε ένας αναλυτής.
Οι εξελίξεις επηρεάζουν ωστόσο και το ευρώ. Η ισοτιμία με το δολάριο μειώθηκε κατά σχεδόν 0,25% στο 1,32. Στην Φρανκφούρτη πάντως οι επενδυτές αναζητώντας περισσότερη ασφάλεια στράφηκαν στο σίγουρο επενδυτικό λιμάνι που προσφέρουν τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου.
 
Πηγές: ΑΜΠΕ, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου