Google+ To Φανάρι : ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Κύπρος με κυβερνητικό νομοσχέδιο και κατόπιν επίμονης υπόδειξης της τρόικας ανοιγει το δρόμο για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως αξίας .
Η επιλογή της Κύπρου δεν είναι καθόλου συμπτωματικό ότι γίνεται σε μια περίοδο που και το ελληνικό....
παράρτημα της τρόικας προωθεί - και όλα δείχνουν ότι έχει επιβάλλει και στη χώρα μας- την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 31-12-14, γεγονός που θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.
Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί !
Βλέπετε ότι η τρόικα είναι μία και αδιαίρετη, μόνο οι υπάλληλοι της και οι παραδομένες κυβερνήσεις αλλάζουν.
Θύελλα αντιδράσεων, όπως άλλωστε αναμενόταν, ξεσήκωσε η πρόταση της κυβέρνησης για μαζικές και γενικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς-εξπρές, ακινήτων δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους χωρίς καν ασφαλιστικές δικλίδες για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη.
Τα κόμματα κατήγγειλαν την κυβέρνηση για εκβιασμό με τη διασύνδεση εκποιήσεων και επόμενης δόσης από την Τρόικα, ενώ στηλίτευσαν και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, αφού πρώτα συμφώνησε με τους δανειστές -χωρίς να λάβει υπ' όψιν τις ανησυχίες των κομμάτων και της ευρύτερης κοινωνίας- και μετά εξήγγειλε διάλογο. Επίσης υπέδειξαν ότι το νομοσχέδιο μεταφέρει τον πλούτο στα χέρια των ολίγων, σε εξευτελιστικές μάλιστα τιμές μέχρι και 50% πιο κάτω από την «αγοραία αξία».
Ολα τα κόμματα, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν το σχετικό νομοσχέδιο, έστω κι αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση, εάν πρώτα δεν υπάρξει δίχτυ προστασίας της κοινωνίας και δη της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισαν εξάλλου τις σχετικές δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης αλλά και τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

TA ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ Η ΤΡΟΪΚΑ
Στο μεταξύ διαφωνίες με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις φέρεται να διατυπώνει και η Τρόικα, απαιτώντας όπως οι διαδικασίες-εξπρές αφορούν όλα τα ακίνητα, περιλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε καθεστώς εκποίησης στο Κτηματολόγιο. Το θέμα αφορά περίπου 3000 υποθέσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί ήδη στο Κτηματολόγιο και δρομολογείται η εκποίησή τους.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επαναφέρουν στη Βουλή την πρότασή τους για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, η οποία κατατέθηκε πριν μερικούς μήνες αλλά δεν οδηγήθηκε στον Ολομέλεια για ψήφιση, μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα έφερνε ολοκληρωμένη πρόταση (ουδέποτε κατατέθηκε).
Την πρόθεσή τους για κατάθεση τροπολογιών ανακοίνωσαν, επίσης, κι άλλα κόμματα.
ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΣΟ-ΟΣΟ
Ο αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως καταστροφικό, υποδεικνύοντας ότι δεν προστατεύει ούτε την κύρια κατοικία ούτε τη μικρή επαγγελματική στέγη, αλλά αντίθετα προνοεί μαζικές εκποιήσεις με διαδικασίες εξπρές, σε εξευτελιστικές τιμές «όσα-όσα». Προειδοποίησε, επίσης, ότι επίκειται βίαιη μεταφορά του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. «Διαφωνούμε κάθετα τόσο με τη φιλοσοφία όσο και με την ουσία του νομοσχεδίου και θα το καταψηφίσουμε» τόνισε ο Στ. Ευαγόρου και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση παραγνωρίζοντας τα πολιτικά κόμματα αλλά και τις ανησυχίες ολόκληρης της κοινωνίας, επέλεξε το δικό της μοναχικό δρόμο και το διάλογο μόνο με την Τρόικα. Γι' αυτό θα φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ακολουθήσουν».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ 50%
Ο αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος υποστήριξε από την πλευρά του ότι «καμιά πώληση δεν θα πραγματοποιείται σε εξευτελιστικές τιμές» επειδή, όπως είπε, «θα απαγορεύεται διά νόμου η πώληση κάτω από το 50% της αξίας». Επέλεξε δε να απαντήσει μόνο στο ΑΚΕΛ, και όχι και στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ δεν θέλει ούτε να ακούσει ούτε να συζητήσει αλλά μόνο να λαϊκίσει και να κινδυνολογήσει».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε μια εμφανή προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» και να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν, ανακοίνωσε την προώθηση τριών εισηγήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν αγγίζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως τη διαδικασία που θα ακολουθείται, αφού το ακίνητο οδηγηθεί προς εκποίηση. Οπως είπε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, ότι μετά την εκποίηση του ακινήτου θα διαγράφονται και οι σχετικές υποχρεώσεις του δανειολήπτη, ώστε να μην μείνει χρεωμένος και, ότι ότι αξίες των ακινήτων θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις εκτιμήσεις που έκανε το κράτος για σκοπούς φορολογίας.
Ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Αθως Αντωνιάδης υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλα υποσχέθηκε στο λαό και άλλα έφερε ενώπιόν του.
«Εμεινε στις δεσμεύσεις, στα ΘΑ και στις διακηρύξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας», συμπλήρωσε, ενώ έθεσε και σειρά ερωτημάτων όπως εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα για αλλαγή των οδηγιών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να διευκολυνθούν οι αναδιαρθρώσεις, αλλά και εάν θα θεσμοθετήσει τελικά τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για την αναδιάρθρωση δανείων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υπέδειξε ότι αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει πρώτα ότι δεν θα υπάρξουν αυθαιρεσίες από πλευράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικά υπό το φως της αλλαγής των μετοχικών τους δομών, κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Για ξεπούλημα έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ξεκαθάρισε ότι ούτε το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει ως έχει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι χειρότερο από το να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων σημείωσε ότι από τις εξαγγελίες του προέδρου απουσίασαν τα μέτρα για προστασία των μικρο-οφειλετών, ενώ δεν υπήρξε ούτε και διασφάλιση ότι οι μεγαλο-οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά τις οφειλές τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη κοινωνία για αποτροπή των εκποιήσεων με τη διαδικασία την οποία εισηγείται η κυβέρνηση ζητά το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, το οποίο ξεκίνησε ήδη σειρά επαφών με τα κόμματα.
Αντιπροσωπεία του συνδέσμου είχε χθες συνάντηση με το ΑΚΕΛ, το οποίο επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις μαζικές και γενικές εκποιήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Αλέκου τόνισε ότι το κόμμα στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα του συνδέσμου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Σωτήρης Βλάχος προειδοποίησε ότι θα κινδυνεύσουν σπίτια, επαγγελματικές στέγες, και αγροτεμάχια. Υπέδειξε, επίσης, ότι θα χρειαστούν κινητοποιήσεις για αποτροπή της κατάστασης, η οποία έχει δημιουργηθεί. Στόχος του κινήματος, κατέληξε, είναι η δημιουργία ευρύτερου κοινωνικού-συνδικαλιστικού μετώπου ενάντια στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία σήμερα.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου