Google+ To Φανάρι : Φαρμάκι τα φάρμακα για τους Ελληνες στο Μνημόνιο

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Φαρμάκι τα φάρμακα για τους Ελληνες στο Μνημόνιο

Πόσο αυξήθηκε η συμμετοχή στα χρόνια της κρίσης Φαρμάκι τα φάρμακα για τους Έλληνες στο Μνημόνιο
Λίγο λίγο και χωρίς να προλάβει κανείς να πάρει ανάσα, η κυβέρνηση στα χρόνια του Μνημονίου διπλασίασε τη συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα. Πλέον τα πληρώνουν διπλά σε σύγκριση με το τι κατέβαλλαν πριν από την κρίση.

Οσο κι αν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αρνούνται, οι Ελληνες ασθενείς, παρ' ότι ζουν με πολύ λιγότερα εισοδήματα, πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τα φάρμακά τους.
Τα στοιχεία από τις επίσημες καταγραφές προκαλούν αίσθηση, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ασφαλισμένοι για να γιατρευτούν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.
Παρ' όλ' αυτά, το υπουργείο Υγείας επιμένει: οι συμμετοχές δεν αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν ωστόσο τα... τρικ, ώστε οι ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν παραπάνω για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν και πριν από το Μνημόνιο.
Αλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη... τσεκουρώθηκε από το 2009 έως και φέτος κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Και η μείωση αυτή επιβάρυνε, πέρα από τους φορείς του κλάδου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιούς κ.λπ.), φυσικά και τους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε σημαντικά (από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013). Ολα αυτά όμως τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%-30%. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επιστημονικός συνεργάτης-επισκέπτης καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ: «Το αυξημένο αυτό ποσοστό έρχεται να προστεθεί σε μια διαχρονικά υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας -και άρα επιβάρυνση των νοικοκυριών-, η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως».
Ενδεικτικά στους πίνακες, δύο παραδείγματα για φάρμακα μεγάλης κατανάλωσης, που το κόστος τους εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η εκτόξευση της συμμετοχής για την απόκτηση ενός φαρμάκου είναι ξεκάθαρη και δείχνει την πίεση που νιώθουν καθημερινά οι Ελληνες για να τα βγάλουν πέρα και να βρουν τη γιατρειά τους.
Κι όμως, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 θα διαμορφωθεί το πολύ στα 2 δισ. ευρώ, με όλους τους φορείς να ξεκαθαρίζουν στο υπουργείο Υγείας και τον Μάκη Βορίδη ότι τα νούμερα... δεν βγαίνουν. Και πώς να βγουν, όταν μόλις για τους ανασφάλιστους πολίτες εκτιμάται ότι απαιτούνται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Αν η τρόικα δεν ανάψει το πράσινο φως, τα χρήματα αυτά να μην προστεθούν στα 2 δισ. και να τεθούν εκτός δαπάνης, τότε οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από 1,750 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου