Google+ To Φανάρι : Guardian: Η σουηδική IKEA έδινε χρήμα στον Τσαουσέσκου!

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Guardian: Η σουηδική IKEA έδινε χρήμα στον Τσαουσέσκου!

Το καθεστώς Τσαουσέσκου υπήρξε ένα από τα στυγνότερα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Στήριγμα του καθεστώτος ήταν η διαβόητη «Σεκουριτάτε», η μυστική αστυνομία, άφησε εποχή με την αγριότητά της. Ποιoς όμως στήριζε οικονομικά την «Σεκουριτάτε»;
Μα η σουηδική ΙΚΕΑ φυσικά, όπως υποστηρίζει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία έφερε στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν πληρωμές της εταιρείας προς στελέχη της «Σεκουριτάτε».

Τα αρχεία της πάλαι ποτέ τρομερής μυστικής αστυνομίας του Τσαουσέσκου άνοιξαν στο Βουκουρέστι και, οποία έκπληξη, αποκαλύφθηκε ότι η σουηδική εταιρεία είχε συμφωνήσει να εκδίδει υπερτιμημένα τιμολόγια, μέσω μια ρουμανικής εταιρείας κατεργασίας ξύλου, από την προμηθευόταν πρώτες ύλες και έπιπλα.

Ωστόσο, η ρουμανική εταιρεία εισέπραττε ένα μικρό μόνο μέρος των χρημάτων των εκδιδομένων τιμολογίων. Τα επιπλέον χρήματα κατέληγαν στους λογαριασμούς της μυστικής αστυνομίας του Τσαουσέκου. Αν και η ΙΚΕΑ αρνείται την κατηγορία, εντούτοις τα ρουμανικά αρχεία την διαψεύδουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΙΚΕΑ βρίσκεται αναμεμιγμένη σε ύποπτες συναλλαγές τέτοιου τύπου. Από τα ανατολικογερμανικά αρχεία έχει επίσης αποδειχτεί ότι είχε έρθει σε συμφωνία με την «σοσιαλιστική» ηγεσία της χώρας αυτής, ώστε τα έπιπλα που πουλούσε σε όλο τον κόσμο να κατασκευάζονται, με αμελητέο εργατικό κόστος, από Ανατολικογερμανούς πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Χόνεκερ.

Όσον αφορά τη Ρουμανία, η ΙΚΕΑ είχε ιδρύσει μια θυγατρική στη χώρα αυτή, με την επωνυμία ICE Dunarea, μέσω της οποίας εκτελούσε τα συναλλαγές της, «ταΐζοντας» και το καθεστώς. Βάσει των ρουμανικών αρχείων η κωδική ονομασία των φακέλων που αφορούσαν τις συναλλαγές με την ΙΚΕΑ ήταν «Scandinavica».

Τα αρχεία αναφέρουν επίσης ότι στην πραγματικότητα η «Σεκουριτάτε» είχε κλείσει την συμφωνία, απευθείας με την ΙΚΕΑ και η ρουμανική εταιρεία ήταν απλώς βιτρίνα για την κάλυψη της συναλλαγής. Μέρος των χρημάτων που κατέληγαν στη ρουμανική μυστική αστυνομία, έφταναν μέσω τράπεζας του Ανατολικού Βερολίνου, η οποία εισέπραττε προμήθεια.

Η όλη συναλλαγή ξεκίνησε το 1981 και διακόπηκε, μόλις, το 1988. Η «Σεκουριτάτε», για την ιστορία, ιδρύθηκε το 1947, στα πρότυπα της NKVD - ΚGB αργότερα. Μέχρι σήμερα δεν έχει με ακρίβεια υπολογιστεί πόσοι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την υπηρεσία αυτή.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου