Google+ To Φανάρι : Ιράκ προ των πυλών του εμφυλίου!

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ιράκ προ των πυλών του εμφυλίου!

Οι εφιαλτικά ιδανικές συνθήκες για το ξέσπασμα ακόμη ενός εμφυλίου στην καρδιά της Μέσης Ανατολής πλέον υπάρχουν και κάθε ώρα που περνά το Ιράκ μοιάζει να βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στον επόμενο πόλεμο της αιματηρής ιστορίας του. Μετά την ηγεσία των σουνιτών ανταρτών, που διέταξαν «προέλαση προς τη Βαγδάτη», χθες ήταν του αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών που ζει στο Ιράκ, να καλέσει τους σιίτες να πάρουν τα όπλα προβάλλοντας αντίσταση στους τζιχαντιστές που συνέχιζαν την προέλασή τους ενισχύοντας την κυριαρχία τους στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας....
Το κάλεσμα στα όπλα ήρθε από τον εκπρόσωπο του Αλ Σιστάνι, τον σεΐχη Αμπντουλμεχντί αλ Καρμπαλάι, μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κερμπάλα. «Οσοι μπορούν να κουβαλήσουν όπλα και να πολεμήσουν τους τρομοκράτες για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, θα πρέπει να προσφερθούν εθελοντικά για να επιτύχουν αυτόν τον ιερό στόχο» είπε χαρακτηριστικά ο Καρμπαλάι.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο πάντως και σύμφωνα με το Reuters, το πρωί της Παρασκευής ο έλεγχος των πόλεων Τζαλάουλα και Σααντίγια, στην ανατολική επαρχία της Ντιγάλα, είχε πέσει στους τζιχαντιστές. Ταυτόχρονα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι είχαν πάρει επίσης τον έλεγχο και των γύρω χωριών, σε πολλά από τα οποία μάλιστα (σε εκείνα με πληθυσμό σουνιτικό) έγιναν δεκτοί περίπου ως απελευθερωτές.

Οσο για την κατάσταση που επικρατεί στην κατειλημμένη Μοσούλη; Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εικόνα στην πόλη περιγράφεται μέσα από τις εκτελέσεις αμάχων, τους βιασμούς γυναικών και τις απαγωγές, ενώ εκτιμάται ότι οι νεκροί στο Ιράκ είναι πιθανόν να φτάνουν πια τους εκατοντάδες - πολλοί εξ αυτών θύματα των ανταρτών, αλλά και αρκετοί θύματα των κυβερνητικών βομβαρδισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα γεγονότα στο Ιράκ «τρέχουν», η ανησυχία στο γειτονικό σιιτικό Ιράν μεγαλώνει διαρκώς. Χαρακτηριστικότερο όμως της ιρανικής ανησυχίας για την προέλαση των σουνιτών προς τη Βαγδάτη είναι το γεγονός ότι η Τεχεράνη έχει φτάσει πια σε τέτοιο σημείο που ίσως να χρειαστεί να συνεργαστεί ακόμη και με τον «αμερικανικό διάβολο».


Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι έφτασε χθες η τιμή του πετρελαίου μπρεντ (αποτελεί υψηλό εννέα μηνών), λόγω βέβαια των ανησυχιών που υπάρχουν για ενδεχόμενη μείωση της προσφοράς του, καθώς απειλείται η σταθερότητα στο Ιράκ. Μετά την άνοδο κατά 3% που σημείωσε προχθές ο μαύρος χρυσός, την Παρασκευή καταγράφηκε περαιτέρω αύξησή του στα 113,87 δολάρια το βαρέλι. «Εάν αυτή η σύγκρουση βγάλει το Ιράκ από τις εξαγωγές (πετρελαίου), αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική άνοδο των τιμών» δήλωναν χθες παράγοντες της διεθνούς πετρελαιαγοράς, υπογραμμίζοντας βέβαια το γεγονός ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.


Γιώργος Τραπεζιώτης 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου