Google+ To Φανάρι : Οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια και των εγγυητών

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια και των εγγυητών

20140602_538c42d3d085dΣτις προσωπικές περιουσίες των εγγυητών στρέφονται οι τράπεζες πλέον όταν αποτυγχάνουν οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενες τις σχετικές ρήτρες που έχουν υπογραφεί.
Στις προσωπικές περιουσίες των εγγυητών στρέφονται οι τράπεζες πλέον όταν αποτυγχάνουν οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενες τις σχετικές ρήτρες που έχουν υπογραφεί.

Η διόγκωση των κόκκινων δανείων και ο αγώνας δρόμου των τραπεζών για τη διαχείρισή τους, ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες οδηγεί στις πόρτες των εγγυητών, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό. Τι γίνεται όμως όταν αδυνατούν ή αδιαφορούν; Σε τι κίνδυνο βρίσκεται η ατομική τους περιουσία; Η Άννα Κορσάνου, δικηγόρος απαντά στην Σοφία Μύτιλη και το SKnews.gr για τις ευθύνες και τους κινδύνους που διατρέχουν οι εγγυητές.
Άννα Κορσάνου- Δικηγόρος- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Τι είναι εγγυητής; Είναι το συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που ζητήσαμε να υπογράψει για να πάρουμε ένα δάνειο (καταναλωτικό , στεγαστικό, πιστωτική κάρτα) από κάποια Τράπεζα.Είναι µία σύµβαση δια της οποίας δεσμεύεται να αποπληρώσει το ποσό του δανείου ο εγγυητής αντί του δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονοµικές του υποχρεώσεις.
Ο εγγυητής σε περίπτωση που έχει υπογράψει δάνειο ευθύνεται καθώς και ο συν οφειλέτης για ολόκληρο το ποσό του δανείου που έχει αναλάβει και όχι για το μισό όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Πχ σε περίπτωση συζύγων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και ο ένας είναι πρωτοφειλέτης και ο άλλος εγγυητής η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το σύνολο του ποσού είτε από τον έναν είτε από τον άλλο.
Σε περίπτωση αδυναμίας του πρωτοφειλέτη εξόφλησις δόσεων, η τράπεζα στρέφεται προς τον εγγυητή και απαιτεί το ποσό. Συνεπώς, κινδυνεύει άμεσα η περιουσία του και μάλιστα για το σύνολο του ποσού που χρωστάει ο οφειλέτης.
Ο εγγυητής σε περίπτωση «ενόχλησης» από την τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα ή να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του Νόμου Κατσέλη ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τον πρωτοφειλέτη και εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου