Google+ To Φανάρι : Πετάει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες και τους αναγκάζει να υπαχθούν στη νέα

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πετάει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες και τους αναγκάζει να υπαχθούν στη νέα

Το ΙΚΑ πετάει εκτός της παλιάς ρύθμισης χιλιάδες επιχειρηματίες για να τους εξαναγκάσει να υπαχθούν με το «έτσι θέλω» στην καινούργια ρύθμιση της «Νέας Αρχής».
 Ο λόγος είναι ότι όσοι είχαν υπαχθεί έως το 2012 στη ρύθμιση οφειλών που ίσχυε τότε, έχουν χάσει τη ρύθμιση αυτή χωρίς να το γνωρίζουν.
Αιτία το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταθέσει σχετική τροπολογία που να ανανεώνει την ισχύ της ρύθμισης αυτής, η οποία έχει επί της ουσίας πάψει να ισχύει. Οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν το πρόβλημα όταν επιδιώκουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς επιτυχία. Το ΙΚΑ δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει τους συγκεκριμένους οφειλέτες, οι οποίοι μπορεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, αλλά αυτό είναι χωρίς αντίκρισμα. Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται ότι έχει λήξει ακόμη και για όσους έχουν υπάρξει συνεπείς στην καταβολή των δόσεων. Δηλαδή και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους από το 2012 ή και νωρίτερα και έχουν βρεθεί εκτός ρύθμισης.

Η παλαιότερη ρύθμιση του ΙΚΑ έδινε το δικαίωμα αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις από όσες ισχύει με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής». Επίσης, δεν έδινε όριο αποπληρωμής το 2017, αλλά το άφηνε ανοιχτό ανάλογα με τον χρόνο που υπάχθηκε η επιχείρηση στην εν λόγω ρύθμιση. Αντίθετα, η ρύθμιση της «Νέας Αρχής», που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο, έδινε το πολύ 48 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα μειώνονται μία κάθε μήνα και έτσι σήμερα έχουν υποχωρήσει στις 38, με την 30ή Ιουνίου 2017 να είναι το ανώτατο όριο αποπληρωμής.

Αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται όσοι επιχειρηματίες θέλησαν να εξοφλήσουν παλαιότερες οφειλές τους προς το Ταμείο, ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, να υπαχθούν σε μια ρύθμιση με λιγότερες μηνιαίες δόσεις. Αρα αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα ποσά, σε μηνιαία βάση, γεγονός που δυσκολεύει την αποπληρωμή της οφειλής. Με τον τρόπο αυτόν τουλάχιστον καταφέρνουν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και να γλιτώνουν από τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή από τυχόν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου