Google+ To Φανάρι : Χαμένοι στα συρτάρια οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Χαμένοι στα συρτάρια οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ

«...Αν οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, που ανάλωσαν πολλή φαιά ουσία για τη λίστα Λαγκάρντ, έβλεπαν πώς την αξιοποιεί στην πράξη ο φοροελεγκτικός μηχανισμός (εφορίες και ΣΔΟΕ), ίσως να είχαν μετανιώσει για κάποια συμπεράσματά τους...» Η φράση ανήκει σε αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, με γνώση των έως σήμερα ερευνών.

Μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί συνολικά 17 εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ, ενώ 107 υποθέσεις έχουν αποσταλεί με «φύλλο ελέγχου στις οικείες εφορίες. Αλλες 78 περιπτώσεις ελέγχονται από το ΣΔΟΕ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Στα αξιοσημείωτα είναι και το ότι κανείς παραστάτης ελεγχομένου δεν έχει προβάλει τον ισχυρισμό ότι οι ελεγκτές χρησιμοποιούν παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα. Ως τέτοια δεν θεωρείται η λίστα, αλλά άλλα περιουσιακά στοιχεία των καταθετών, όπως τα ακίνητά τους και οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή η αγορά τίτλων. Τόσο οι πρώην προϊστάμενοι του ΣΔΟΕ, Γιώργος Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, όσο και συνήγοροι των ελεγχομένων είχαν εγείρει ενστάσεις για τη χρήση της λίστας ως αποδεικτικού μέσου.

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε αποφανθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, αλλά οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών αποφάσισαν να «χρησιμοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν χωρίς να τις θεωρούν αποδείξεις. Η λίστα, δηλαδή, χρησιμοποιείται σαν «πληροφοριακό δελτίο». Ανάλογα δελτία συντάσσονται όταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης τηλεφωνεί και δίνει μία πληροφορία που πρέπει να στηριχθεί σε αποδείξεις, ώστε να συνταχθεί «φύλλο ελέγχου», χωρίς να κινδυνεύει η όλη διαδικασία να χαρακτηρισθεί προϊόν παράνομης πράξης. Νομικοί παραστάτες των ελεγχομένων αμφισβητούν, πάντως, τη νομιμότητα αυτών των διαδικασιών, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστή υπόθεση που να έχει φτάσει στα δικαστήρια. Συνολικά η λίστα περιελάμβανε 2.059 φυσικά και νομικά πρόσωπα-καταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης. Έως το τέλος του 2012 ο έλεγχος επί της ουσίας δεν είχε αρχίσει.

Οι περιπτώσεις ελέγχου επεκτείνονται και στους μηδενικούς λογαριασμούς, για τον απλούστατο λόγο πως «όταν ο Φαλτσιανί πήρε το αρχείο από την τράπεζα, ο λογαριασμός μπορεί να φαινόταν μηδενικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για ποσά που μπορεί να υπήρχαν στις προηγούμενες χρήσεις...», αποκάλυψε στην «Κ» ελεγκτής εφορίας που ζήτησε να παραμείνει «ανώνυμος», καθώς δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει. Αυτού του είδους ο έλεγχος αποκάλυψε «λαβράκια», όπως ενός πρώην υπουργού Οικονομικών (σ.σ.: και πρώην διοικητή της ΤτΕ) και της συζύγου του, που έχουν φύγει από τη ζωή και φέρεται να είχαν διακινήσει ποσά πολλών εκατομμυρίων μέσω της τράπεζας στη Γενεύη. Οι απαιτήσεις της εφορίας τώρα θα καταλογισθούν στους αποδέκτες της κληρονομιάς του ζευγαριού, ενώ αν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι πληρωμές, δεσμεύονται ακίνητα. Στις 17 «εκθέσεις ελέγχου περιλαμβάνονται επίσης γνωστές υποθέσεις, όπως εκείνες των συγγενών του πρώην υπουργού ΓιώργουΠαπακωνσταντίνου και των συγγενών του, καθώς και της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

 Πιο δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν οι λογαριασμοί με τους εξαιρετικά μεγάλους τζίρους, προσώπων που οι ελεγκτές θεωρούν «παρένθετα άλλων πραγματικών δικαιούχων. Έτσι, μία γυναίκα εμφανίζει τζίρο 562 εκατ. ευρώ και ένας καταθέτης 557 εκατ., μια γραμματεύς 108 εκατ. και ένας διαχειριστής επενδυτικού fund 80 εκατ. «Η ανάλυση αυτών των τεσσάρων λογαριασμών μπορεί να σημαίνει περισσότερη δουλειά απ’ ό,τι όλων των υπολοίπων μαζί», είπε στην «Κ» ένας άλλος ελεγκτής, που επίσης επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν οι συνάδελφοι καταφέρουν να τους «διαβάσουν» μπορούν άνετα μετά να δουλέψουν σε μεγάλη εταιρεία επενδύσεων...», λέει χαρακτηριστικά.

 Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει αίτημα στις ελβετικές για παροχή πληροφοριών για κάποιους καταθέτες της λίστας που διαθέτουν λογαριασμούς σε άλλες ελβετικές τράπεζες, χωρίς, ωστόσο, έως σήμερα να έχουν πάρει απάντηση, καθώς οι Ελβετοί έχουν διαμηνύσει ότι θεωρούν τη λίστα «προϊόν κλοπής».

Καρφωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου