Google+ To Φανάρι : 505.000.000 ευρώ η προεκλογική μοιρασιά σε πολίτες ισοπεδωμένους

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

505.000.000 ευρώ η προεκλογική μοιρασιά σε πολίτες ισοπεδωμένους

σ.σ.Αν κάνετε την διαίρεση προκύπτει το αστρονομικό ποσό των 505 ευρώ για τον κάθε έναν, χώρια αυτά που θα πάρει η εφορία ως φόρο! Χαρτζιλίκι δηλαδή...
 Προεκλογικά «ψίχουλα»... 505.000.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες υποσχέθηκε ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα (του Προϋπολογισμού του 2013), το οποίο υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ!

Με την κυβέρνηση να ανεβάζει ταχύτητες εν όψει των διπλών καλπών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας ανακοίνωσε ότι το  «κοινωνικό μέρισμα» των 505.000.000 ευρώ θα διατεθεί με τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος τον προσεχή Μάιο. Υπολογίζεται ότι:

* 935.000 πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο κ.λπ.) θα μοιραστούν συνολικά 475.000.000 ευρώ και θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα από 200 έως 800 ευρώ κατ’ άτομο, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αντίστοιχα των οικογενειακών επιδομάτων.

* 65.000 ένστολοι με μηνιαίο μισθό έως 1.500 ευρώ θα μοιραστούν 30.000.000 ευρώ και θα λάβουν εφάπαξ βοήθημα ύψους έως 460 ευρώ ο καθένας. Ειδικά για τους ενστόλους η κυβέρνηση θα  πρέπει να βρει επιπλέον 500.000.000 ευρώ για τα αναδρομικά τους και άλλα τόσα σε ετήσια βάση, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται στο «κοινωνικό μέρισμα», καθώς δεν έχουν ακόμα καθαρογραφεί οι σχετικές αποφάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τα ποσά με ισοδύναμα μέτρα!

Αγνωστο είναι ακόμα εάν θα λάβουν «μέρισμα» ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, καθώς το εισοδηματικό κριτήριο δεν ανταποκρίνεται για την πλειονότητα εξ αυτών στην πραγματική τους οικονομική κατάσταση.
Σήμερα πρόκειται να συσκεφθούν επιτελείς των συναρμόδιων υπουργείων για να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων αλλά και τα ακριβή κριτήρια με τα οποία θα μοιραστούν τα 505.000.000 ευρώ.
Επίσης για τους αστέγους θα χορηγηθούν 20.000.000 ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση.


Το υπόλοιπο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί ως εξής:


* Ενα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (έτσι θα διατεθούν συνολικά φέτος 2,8 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό).


* Περίπου άλλο ένα δισ. ευρώ (ποσοστό 34% επί του συνολικού πρωτογενούς πλεονάσματος) για την αποπληρωμή του χρέους.


* Ποσό 350.000.000 ευρώ θα διατεθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


* Περίπου 60.000.000 ευρώ θα δοθούν για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών.

Στέλιος Κράλογλου

«Ολα για όλα» η κυβέρνηση πριν από τις κάλπες


19.03.2014

Ολα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας δύο μήνες πριν από τις κάλπες, που προμηνύονται «θυμωμένες» και με έντονη «ομίχλη». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με διάγγελμά του προανήγγειλε το νέο ξεκίνημα και μια νέα αφετηρία, που στο βάθος φέρνει τη… «νέα Ελλάδα». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πιστεύει ότι την Πρωταπριλιά στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Αθήνα θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας χθες το μεσημέρι από το υπουργείο

Οικονομικών ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, έπειτα από επτά μήνες πιέσεων, παζαριών και γκρίζων ζωνών.
Ο πρωθυπουργός (που σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί για μια ακόμη φορά με τον κ. Βενιζέλο), από τη μεριά του, βέβαια στην ομιλία του επιχείρησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του: «Τα φτερά μας τα κολλάει, λένε ορισμένοι, κάποιος άλλος στους ώμους. Τα φτερά δεν μας τα κολλάνε, βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα την πιστεύουμε και θα τη σηκώσουμε πάλι ψηλά».Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέο Μνημόνιο ούτε νέα μέτρα λιτότητας, «όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι».


Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ανακουφίσουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, διευκρίνισε -στέλνοντας και ένα μήνυμα στους πιστωτές- ότι ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και «πάντως νωρίτερα από τις προβλέψεις».
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 500.000.000 ευρώ, που αποτελούν τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δοθούν σε 1.000.000 Ελληνες με βάση τα περιουσιακά και οικονομικά τους στοιχεία, ενώ τμήμα αυτών των χρημάτων θα διανεμηθεί και στους ενστόλους.


Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, τους αστέγους, και θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 20.000.000 ευρώ σε υπηρεσίες που τους βοηθούν.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και για εργαζομένους και για εργοδότες, κατά 3,9%, και έτσι θα μειωθεί το εργασιακό κόστος.


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαμαράς στη διανομή εντός του 2014 ποσού ενός δισ. ευρώ επιπλέον για επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες.
«Σχεδιάζουν να μας φορέσουν νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε ότι «με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται για πάντα με τη μιζέρια και την καταστροφολογία». 



Στέλιος Κράλογλου
Νίκος Ελευθερόγλου
dimokratianews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου