Google+ To Φανάρι : “Η ονοματολογία των Εβραίων της Ελλάδος” του Α.Μωυσή.(Scribd)

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

“Η ονοματολογία των Εβραίων της Ελλάδος” του Α.Μωυσή.(Scribd)

Το 1973 ο Ασέρ Μωυσής, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνικού Εβραϊσμού του 20ου αιώνα, έγραψε ένα βιβλίο για την προέλευση των ονομάτων των Εβραίων στην Ελλάδα, το “Η ονοματολογία των Εβραίων της Ελλάδος”. Κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό ....
έπεσε στα χέρια εθνικιστικών οργανώσεων που ανακάλυψαν μια μέθοδο για να αναγνωρίζουν τον Οβριό που κυκλοφορεί ανάμεσα τους και την σκάναραν και κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια. Οπότε αυτή δεν είναι παρά μια η γνωστή έκδοση στην οποία έχουν απλώς αφαιρέθει τα λογότυπα και οι συνδέσμοι προς τους ιστότοπους τους.
Το ίδιο το βιβλίο είναι αξιόλογο και αξίζει να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες σας, αν μη τι άλλο γιατί επιτρέπει να μάθει κάποιος την σημασία του “χριστιανικού” του ονόματος που είναι εβραϊκής προέλευσης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επίσης αντανακλά τις διαφορετικές φάσεις στην ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού και αποτελεί μια καλή αρχή για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια γενεαλογική έρευνα, έχοντας υπόψιν οτι ο Α.Μωυσής δεν ήταν γλωσσολόγος και το βιβλίο έχει ορισμένα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου