Google+ To Φανάρι : Ειρηνοδίκης απέρριψε αίτηση υπερχρεωμένου πολίτη για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ειρηνοδίκης απέρριψε αίτηση υπερχρεωμένου πολίτη για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα

Όλο και πιο ανάλγητη στάση απέναντι στους δανειολήπτες εμφανίζουν Ειρηνοδίκες που εκδικάζουν σχετικές αιτήσεις, κι ουσιαστικά καταργούν στην πράξη το μοναδικό νόμο ασπίδα απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η τάση αυτή φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις, χωρίς όμως ακόμη να την έχουν υιοθετήσει όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Εξόφθαλμη περίπτωση σκληρής απόφασης απέναντι σε δανειολήπτη αποτελεί η περίπτωση μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, η αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής του οποίου εκδικάστηκε στο Ειρηνοδικείο Αλεξάνδρειας.

Ο Ειρηνοδίκης απέρριψε ως αόριστη την αίτηση του, διότι όπως αναφέρει δεν περιελάμβανε τα πραγματικά περιστατικά τα οποία τον οδήγησαν στην υπερχρέωση. Με το σκεπτικό αυτό, αναφέρεται στην απόφαση, δε θα σημειωθεί εκμετάλλευση του νόμου 4161/2013 από τους δανειολήπτες αλλά και δε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα!

«Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υποχρεώνει την περιγραφή του λόγου της υπεχρέωσης εξαιτίας του οποίου ο οφειλέτης οδηγήθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του. Δεν είναι λόγος αυτός για απόρριψη της αίτησης. Τα πραγματικά περιστατικά περιγράφηκαν, αναλύθηκαν κι αποδείχθηκαν κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής» ανέφερε μιλώντας στο radio1d.gr, η δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Δέσποινα Βαλλίδου.

Υποστηρίζει πως παρατηρείται σκλήρυνση της στάσης των Ειρηνοδικών απέναντι στους υπερχρεωμένους πολίτες που προσφεύγουν στο νόμο. «Είναι αδιανόητο ένας Ειρηνοδίκης να αναφέρει ως λόγο απόρριψης μίας αίτησης προσωρινής διαταγής την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Για ποιον δουλεύει;» αναρωτιέται η κ Βαλλίδου.

Περιγράφει άλλη μία απόφαση προσωρινής διαταγής η οποία είναι ευθέως αντίθετη με το συμφέρον του δανειολήπτη και εξυπηρετική προς τα συμφέροντα των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει την καταβολή ποσού 200 ευρώ το μήνα για άνεργο που ζει αποκλειστικά με το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ! «Ακόμη και για το μικρό διάστημα των 6 μηνών που θα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας ο συγκεκριμένος άνεργος θα είναι αδύνατον να εξασφαλίζει τα προς το ζην και να πληρώνει και την τράπεζα. Πόσο μάλλον όταν περάσει η περίοδος της επιδότησης του που θα έχει μηδενικό εισόδημα. Πού θα βρίσκει ο δανειολήπτης 200 ευρώ μέχρι το 2020 οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση του στο Ειρηνοδικείο» αναρωτιέται.

Λογικό και επόμενο είναι ο οφειλέτης να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δόσεις και μέσα σε τρεις μήνες να εκπέσει του νόμου, αφού δε θα μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωση που του επιβλήθηκε.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση «κόκκινου» δανειολήπτη που βρίσκεται έκθετος στις αρπαχτικές διαθέσεις της τράπεζας.

Σε περασμένο δημοσίευμα του radio1d.gr αναφέρθηκαν οι πληροφορίες από νομικούς κύκλους οτι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μία τάση των δικαστών να απορρίπτουν τις αιτήσεις αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής, που καταθέτουν οι δανειολήπτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι εκτός από την ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής. Αυτό σημαίνει οτι ο δανειολήπτης βρίσκεται ακόμη πιο εκτεθειμένος καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εκδίκαση των ανακοπών αργεί πολύ εξαιτίας της υπερπληθώρας υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία. Ακόμη, κι ο νόμος προβλέπει την εκδίκαση αυτών των αιτήσεων εντός διμήνου, στα Ειρηνοδικεία των μεγάλων πόλεων της χώρας, είναι αδύνατο να προλάβουν να εκδικαστούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Μόνο η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής δεν προστατεύει το δανειολήπτη από την κατάσχεση. Κι αν η αναστολή της προσωρινής διαταγής απορριφθεί, τότε μέχρι να εκδικαστεί η ανακοπή ο δανειολήπτης είναι ξεκρέμαστος. Αυτό επιχειρούν κάποιοι βέβαια, που υποστηρίζουν οτι «οι δανειολήπτες εκμεταλλεύονται το Ν. 4161/2013 από τους δανειολήπτες κι οτι δεν πρέπει να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα».

Danioliptes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου