Google+ To Φανάρι : Απέκλεισαν τα σενάρια για βοήθεια στην Ελλάδα και άφησαν στα χέρια της τρόικας διαπραγματεύσεις – δόση

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Απέκλεισαν τα σενάρια για βοήθεια στην Ελλάδα και άφησαν στα χέρια της τρόικας διαπραγματεύσεις – δόση

Στρατηγική ήττα υπέστη η Ελλάδα στο προχθεσινό Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αντιλήφθηκε ότι η Ευρώπη δεν προτίθεται να βοηθήσει στο παραμικρό την Ελλάδα. Κάθε σκέψη για πολιτική διαπραγμάτευση πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και οι Ευρωπαίοι, μαζί με την τρόικα, εμφανίστηκαν να πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup   Γερούν Ντάισελμπλουμ, μεθερμηνεύοντας τη γερμανική ακαμψία, δήλωσε ευθαρσώς στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ότι τις συνομιλίες θα τις κάνει μόνο με την τρόικα... Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενεργώντας σαν εμπροσθοφυλακή της Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι τις ευθύνες για την καθυστέρηση τις έχει η Ελλάδα και βέβαια δεν παρέλειψε να πει ότι η δόση θα εγκριθεί όταν δώσει το πράσινο φως η τρόικα. Ο Γ. Στουρνάρας πρέπει να έπαθε αλλεπάλληλα σοκ τη Δευτέρα το απόγευμα, καθώς βρέθηκε μπροστά σε μια ισχυρή αδιαλλαξία των Βορείων, που γινόταν προσβλητική για την Ελλάδα. Η τρόικα στην ενημέρωση που έκανε στο Eurogroup έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό στη διετία 2014-2015, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη παρατήρηση ο Γ. Στουρνάρας απάντησε παρουσιάζοντας στοιχεία από τις δημοσιονομικές εξελίξεις και ιδίως σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο κατά τον ίδιο θα ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ. Στο Eurogroup οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν ότι τα χρήματα των νέων δόσεων δεν θα χορηγηθούν εάν δεν έχει κλείσει συμφωνία με την τρόικα και ζήτησαν να προχωρήσει η αξιολόγηση που άρχισε τον Σεπτέμβριο και ακόμη «τρέχει».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ακούν ούτε λέξη για νέα μέτρα, καθώς θεωρούν ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα και βέβαια περιορίζει έτι περαιτέρω την ήδη ισχνή κυβερνητική εμβέλεια, που βαδίζει προς τις εκλογές του Μαΐου.


Στο μεταξύ, χθες στην Αθήνα υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία κατά τον ίδιο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.


«Οι διαφορές με την τρόικα αμβλύνονται» τόνισε χαρακτηριστικά το ίδιο πρόσωπο, αποσαφηνίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 καλύπτεται εν πολλοίς από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που πλέον εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος, που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται την εκτίμηση της τρόικας ότι το κενό του 2015 ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

dimokratianews.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου