Φαίνεται ότι οι περίπου μισοί Ουκρανοί μαζί με την αντιπολίτευση επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι μισοί, υποστηρικτές της κυβερνήσεως, είναι αντίθετοι λόγω φιλορωσικών αισθημάτων.
Χώρα των συνόρων, λοιπόν. Μεταξύ ορθόδοξου σλαβικού κόσμου και του πολιτισμού της ρωμαιοκαθολικής και προτεσταντικής Δύσης. Εκεί για πρώτη φορά δοκιμάσθηκε από τη Ρώμη η Ουνία ως μέθοδος προσελκύσεως ορθόδοξων πληθυσμών στον παπισμό. Ως χώρα των ανυπότακτων Κοζάκων, τιμωρήθηκε σκληρά από τον κομμουνιστή δικτάτορα Λένιν και εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα εξαιτίας της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (γνωστής με τα αρχικά ΝΕΠ) των μπολσεβίκων. Διχάσθηκε οδυνηρά κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αρκετοί από τους φιλοπαπικούς Ουνίτες πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών εισβολέων. Σύνορο και σήμερα, στο οποίο τέμνονται, συναντώνται και συγκρούονται η αμερικανική, η γερμανική και η ρωσική ζώνη επιρροής.
Οι ιστορικές και θρησκευτικές καταβολές επηρεάζουν και τα πολιτικά ρεύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα ευδοκιμεί κυρίως στους πληθυσμούς της δυτικής Ουκρανίας, σε περιοχές που βρέθηκαν κατά καιρούς υπό την επιρροή του δυτικού πολιτισμού, ενώ οι ανατολικοί Ουκρανοί στρέφονται περισσότερο προς τη Ρωσία, με την οποία οι θρησκευτικοί και γλωσσικοί δεσμοί είναι ισχυροί. Αποτελεί μήλον της Εριδος λόγω του ορυκτού πλούτου, της διελεύσεως αγωγών και των λιμανιών στον Εύξεινο Πόντο. Ο σκληροπυρηνικός Αμερικανός διεθνολόγος Εντουαρντ Λούτβακ λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού διεκήρυττε σε συνέδρια στρατηγικών ινστιτούτων ότι η Δύση πρέπει οπωσδήποτε να αποσπάσει την Ουκρανία από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Οι φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές γκρέμισαν, όπως είδαμε, το άγαλμα του Λένιν. Πήραν εκδίκηση για τον θάνατο από πείνα των αγροτών προγόνων τους; Ή ήθελαν να δείξουν ότι ο κομμουνισμός και τα σύμβολά του πέθαναν και δεν πρόκειται να αναστηθούν; Οποιο κι αν είναι το μήνυμα, καλό είναι να το αποκρυπτογραφήσουν τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που θαυμάζουν ακόμη τον Λένιν!
Κωνσταντίνος Χολέβας
dimokratianews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου