Google+ To Φανάρι : Δεν μπορεί (!) να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δεν μπορεί (!) να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Αμφιβολίες για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό που επιδιώκει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων μέσω της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής.

 Στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις εξοικονομήσεις πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και διατυπώνει ερωτηματικά για τη διατήρηση βραχυπρόθεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αβέβαιη (και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα) η διατήρησή του έως το 2020.

Στην ίδια έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους τονίζει ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να αποφύγει νέα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές των μισθών και των συντάξεων, και θέλει να πετύχει τους στόχους με στοχευμένες παρεμβάσεις». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

-Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, «τον οποίο δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τα νοικοκυριά». Οπως μάλιστα υπογραμμίζεται στην έκθεση, «η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και του 2012 ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών, άρα σε έξαρση της φοροδιαφυγής».

Το Γραφείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το κενό με εξοικονόμηση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «προϋποθέσεις για την επίτευξη της ισορροπίας του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων είναι η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, καθώς και η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Ομως και οι δύο προϋποθέσεις δεν ικανοποιούνται το εννεάμηνο του 2013».

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και το πρόγραμμα κινητικότητας, όπου υπάρχει η δέσμευση για συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 και 4.000 εντός του 2013.

Στην έκθεση υπάρχουν και άλλες αιχμές προς τον υπουργό Οικονομικών, όπως:

-Οι μειωμένες επιστροφές φόρων τους εννιά πρώτους μήνες του έτους μόνο προσωρινά αποτελέσματα μπορεί να έχουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς αυξάνουν το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους υπόλοιπους μήνες.

-Η ανάκαμψη θα είναι ολοένα και δυσκολότερη όσο παραμένει υψηλό το δημόσιο χρέος.

-Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με μέτρα όπως η μετακύλιση της λήξης ομολόγων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μπορεί να γίνει με μεταφορά στον ESM των χρεών που οφείλονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ) και την αξιοποίηση προτάσεων για ευρωομόλογα, που ήδη διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου