Ορατός περισσότερο από ποτέ είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού της Ελλάδας, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται μη-βιώσιμο σε βάθος 12μηνου, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπ αυτές τις συνθήκες -και ανεξαρτήτως των επιδόσεων της χώρας στο μεσοπρόθεσμο- το ΔΝΤ είναι αναγκασμένο να αναστείλει τις καταβολές των δόσεων μόλις λάβει το διοικητικό συμβούλιο στα χέρια του την έκθεση αξιολόγησης.
Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους συμφωνήθηκε να... παραληφθεί, για πολιτικούς λόγους, στην προηγούμενη αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου, τον Ιούλιο.
Τότε ο Πωλ Τόμσεν στο conference call που ακολούθησε διαμήνυσε ευθαρσώς ότι τ ο θέμα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στις αρχές προς μέσα Οκτωβρίου, προσφέροντας -τότε- πολιτικό χρόνο σε Ελλάδα και Ευρώπη για να λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.
Όπως επισήμανε το Sofokleousin.gr στόχος του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών είναι η επίσπευση των διαδικασιών και η εξάντληση του πολιτικού χρόνου ώστε να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την κρίση.
Στην πρώτη επίσημη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών την Κυριακή η ελληνική πλευρά διέρρευσε ότι συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου καθώς υπήρξε και σύγκλιση απόψεων στα ζητήματα της ύφεσης και πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η τρόικα όμως έθεσε εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους για να εισπράξει την πλήρη αμηχανία του οικονομικού επιτελείου, το οποίο χαρακτήρισε το ζήτημα πολιτικό και παρέπεμψε στον πρωθυπουργό.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές το Μαξίμου τελεί εν μετρία συγχύσει μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, καθώς όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και από την παραμονή ή όχι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν πολιτικά αίολη την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να μην τοποθετηθεί δημοσίως στη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς τώρα η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη αδιέξοδο.
Αν η Γερμανία αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, σε αυτή τη φάση, τότε η αξιολόγηση θα οδηγηθεί ντε φάκτο σε "ατύχημα", το ΔΝΤ θα παγώσει τις καταβολές δόσεων και η Κομισιόν θα βρεθεί σε δίλλημα.
sofokleousin
tolimeri
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου