Google+ To Φανάρι : H Kίνα είναι έτοιμη να μετατρέψει το αποθεματικό της από δολλάρια σε άλλο νόμισμα.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

H Kίνα είναι έτοιμη να μετατρέψει το αποθεματικό της από δολλάρια σε άλλο νόμισμα.

Reuters / Kacper Pempel To δολλάριο θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο. Αν και το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να βασιλεύει ως ξένο αποθεματικό νόμισμα  επιλογής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  δείχνει ότι το νόμισμα έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 15 ετών, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να χάσει την ιδιότητα αυτή.


           Ενώ το δολάριο αποτελεί σήμερα το 62 τοις εκατό των 6.000 δισεκατομμύρια δολλαρίων  σε ξένες συμμετοχές από τον κόσμο,οι κεντρικές τράπεζες, από ιστορική άποψη το λαμβάνουν υπόψη,είπε ο Dick Bove, αντιπρόεδρος της έρευνας ιδίων κεφαλαίων στην Rafferty Capital Markets , το πραγματικό ποσοστό της συνολικής προσφοράς χρήματος σε όλο τον κόσμο έχει περάσει από 90 τοις εκατό το 1952 από περίπου 15 τοις εκατό σήμερα.
           Ο Bove, όπως και πολλοί άλλοι αναλυτές, πιστεύει ότι η άνοδος του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, είναι εις βάρος του δολαρίου ΗΠΑ, και η κυριαρχία του ως ασφαλές καταφύγιο.
          “Σε γενικές γραμμές, δεν θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία ότι το αμερικανικό δολάριο θα ανατραπεί», λέει ο Dick Bove.
           “Αλλά θα είναι, και αυτή η καθαίρεση μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, από πέντε έως 10 χρόνια», λέει στο CNBC.
           Οι επιπτώσεις του δολαρίου, σε μείωση ως ξένο νόμισμα  επιλογής θα είναι περισσότερο από ένα συμβολικό χτύπημα στην Αμερική, και την οικονομική κατάσταση. Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει τα 1000 δισεκατομμύρια δολλάρια ανά έτος, εάν το δολάριο ήταν να μειωθεί έναντι των άλλων νομισμάτων,οι ΗΠΑ θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξοφλήσουν το χρέος.
         Ο Bove πηγαίνει παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, και το τώρα-υποχρεωτικές περικοπές που ορίζεται από την απομόνωση, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στην Αμερική,και την  δημοσιονομική κατάσταση.
          “Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη υποστηρίξει ότι το δημόσιο χρέος της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο σε βαθμολογία. Πλέον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, στα δύο σπίτια του, καθώς και στον πρόεδρο επιδεικνύουν παντελή έλλειψη δημοσιονομικής αξιοπιστίας”, λέει ο Bove. Οι Πολιτικές αντιπαραθέσεις για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου του χρέους ήταν μεγάλες καθώς θεωρείται ως ο κύριος λόγος ότι το χρέος των ΗΠΑ, στην βαθμολογία υποβαθμίστηκε το 2011. Εκείνη την εποχή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor, είχε εκδώσει μια προειδοποίηση για την  πρόοδο προς την εξισορρόπηση της χώρας, Ο προϋπολογισμός που απαιτείται για την επιστροφή σε ένα θετικό σημείο, έχει ανάγκη από προοπτικές. Το ίδιο έτος η Moody, η ΠΟ και η Fitch Ratings υποβάθμισαν τόσο επίσης.
         Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Νέα Ζηλανδία και η Κίνα είναι σήμερα σε συνομιλίες για να κάνουν τα αντίστοιχα νομισματά τους  άμεσα μετατρέψιμα, εξαλείφοντας την ανάγκη να μετατρέψουν οι δύο χώρες, το αποθεματικό νόμισμα σε δολάρια, όταν πραγματοποιούν ή λαμβάνουν πληρωμές.


Reuters / Kacper Pempel

       Αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην WSJ ότι οι συνομιλίες ήταν στα αρχικά στάδια,,  ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πιθανό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ανησυχούν για την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.
        «Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για τη σύναψη συμφωνίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας,  στη WSJ.
«Γνωρίζουμε ότι η Αυστραλία ,χρειάζεται περίπου 12 μήνες για να επιτευχθεί η πρόσφατη συμφωνία της με την Κίνα, πρόσθεσε.
         Αν η Κίνα θέλει πράγματι την είσοδο σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία του νομίσματός της ως περισσότερο προσανατολισμένου στην αγορά, στη συνέχεια, η διόγκωση του εμπορίου της με τις γειτονικές χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, οι οποίες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα για την άμεση μετατρεψιμότητα με το γιουάν, θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει να υπονομεύει το δολάριο . Hong Kong Stock Exchange (AFP Photo / Laurent Fievet)
       Πέρα από την απλή αφαίρεση του αμερικανικού νομίσματος από το εμπόριο, την άμεση μετατρεψιμότητα μπορεί επίσης να κάνουν τα κινεζικά κρατικά ομόλογα πιο ελκυστικά ως συναλλαγματικά διαθέσιμα.Η Αυστραλία, για παράδειγμα, λέει ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και το 5% των συνολικών συναλλαγματικών αποθέματων της σε κινεζικά κρατικά ομόλογα, ενώ η Νέα Ζηλανδία, με την Reserve Bank έχει, επομένως, δεν έκανε  οποιαδήποτε ανακοίνωση.
          «Το νούμερο 1 ζήτημα της ασφάλειας που έχουμε ως έθνος είναι η διατήρηση του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», δήλωσε ο Michael Pento, πρόεδρος της Pento Στρατηγικού Χαρτοφυλακίου στο  CNBC.
         «Είναι χίλιες φορές πιο σημαντική από μια πυρηνική βόμβα που δοκιμάζεται από τη Βόρεια Κορέα. Είναι χίλιες φορές πιο σημαντικό να κρατάμε το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, και όμως κάνουμε τα πάντα ,για να κάνουν κατάχρηση αυτής της κατάστασης”, πρόσθεσε.        

      http://rt.com/usa/dollar-danger-as-world-currency-977/   

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ RUSSIA TODAY:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου