Google+ To Φανάρι : Σχολείο με Skype για εξάχρονη

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σχολείο με Skype για εξάχρονη

Κάθε πρωί, «στριμώχνει» στην σχολική τσάντα της τετράδια, μολύβια, βιβλία και όνειρα, σπρώχνει με δυσκολία την βαριά ξύλινη πόρτα και κάθεται στο θρανίο της, απέναντι από τον πράσινο πίνακα. Στο μάθημα δεν χρειάζεται να σηκώσει το χέρι της και στα διαλείμματα παίζει μόνη ή με την δασκάλα της. Εδώ και λίγο καιρό όμως, η μικρή Ιωάννα Αρκαλάκη, η μοναδική μαθήτρια του δημοτικού σχολείου της Γαύδου, έχει αποκτήσει φίλους και συμμαθητές, με την βοήθεια του Skype και ενός διαδραστικού πίνακα.

 Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Open Discovery Space», η δασκάλα της Ιωάννας, Κυριακή Τριανταφυλλίδου και ο συνάδελφός της, Αλέξανδρος Κοφτερός, «έχτισαν» μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δημοτικών σχολείων Γαύδου και Αγίου Σπυρίδωνα στην Κύπρο, με σκοπό να δώσουν στην εξαχρονη μαθήτρια την ευκαιρία να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με συνομηλίκους της, στα πλαίσια ενός μαθήματος. «Με την βοήθεια της τεχνολογίας, τα παιδιά παρακολουθούν μαζί Μελέτη Περιβάλλοντος, της Α΄ Δημοτικού. Η Ιωάννα έχει αντιδράσει πολύ θετικά, δεν αισθάνεται πια μόνη της στο σχολείο, ενώ και οι μαθητές από την Κύπρο είναι ενθουσιασμένοι με την καινούρια φίλη τους» λέει η κυρία Τριανταφυλλίδου.

Αφορμή για την συνεργασία των δύο σχολείων στάθηκε η προετοιμασία μιας μουσικής παράστασης με θέμα τους ακρίτες. «Στην παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, συμμετέχουν επίσης δημοτικά σχολεία από την Κάρπαθο και το Καστελόριζο. Θα χρησιμοποιήσουμε ξανά την τεχνολογία, θα αναφερθούμε στον Διγενή Ακρίτα, στους ακρίτες της Ελλάδας γενικότερα, ενώ θα παίξουμε και Καραγκιόζη. Τέτοιου είδους δράσεις είναι πολύ σημαντικές στην προσπάθεια που κάνει η Ιωάννα να κοινωνικοποιηθεί».


Βίντεο

Την καθημερινότητα της μικρής μαθήτριας προσπάθησε πριν από λίγες ημέρες να αποτυπώσει σε ντοκιμαντέρ ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων, Θοδωρής Θωμαδάκης. Στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ένα θρανίο», η Ιωάννα εξασκείται στην ανάγνωση, αναφέρεται στο σχολείο και στην «κολλητή» φίλη που θα ήθελε να έχει, ενώ η δασκάλα της μιλάει για την σχέση που έχει αναπτύξει με την μοναδική μαθήτριά της. Για την κυρία Τριανταφυλλίδου αυτή η χρονιά πιθανότατα θα είναι η τελευταία που διδάσκει στο νησί. «Είμαι στην Γαύδο από το 2009. Τον Σεπτέμβρη μάλλον θα περάσω απέναντι, στα Χανιά. Με την Ιωάννα όμως δεν θα χαθούμε, η σχέση μας έχει γίνει πια πολύ δυνατή» αναφέρει η ίδια.


Γεράσιμος Κόντος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου