Google+ To Φανάρι : Οι «παγίδες» στις ρυθμίσεις για τις οφειλές

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι «παγίδες» στις ρυθμίσεις για τις οφειλές

Ρυθμίσεις-θηλιά για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με βάση όσα ψηφίστηκαν την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή.

Ο διακανονισμός με δόσεις για χρέη στην Εφορία θα γίνεται με τσουχτερό επιτόκιο 8,75%, ενώ η ένταξη στη ρύθμιση δεν θα «παγώνει» τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να περάσουν από «ιερά εξέταση» για να γίνει δεκτή η αίτησή τους.


Μάλιστα, αν τα ασφαλιστικά ταμεία «εντοπίσουν» χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, θα μπορούν να τα κατασχέσουν έναντι της οφειλής.

Η ρύθμιση με πολλές δόσεις για τα χρέη προς την Εφορία έχει πολλές «γκρίζες ζώνες»:
-Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.
-Κάθε οφειλή που υπάγεται στην ρύθμιση επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
-Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
-Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
-Εφόσον ο οφειλέτης τεθεί εκτός ρύθμισης, υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.


Τα ασφαλιστικά

Ειδική διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ότι «στην περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων η οφειλή δεν υπάγεται στη ρύθμιση και γίνεται άμεσα απαιτητή»! Δηλαδή, ένας οφειλέτης που χρωστά 50.000 ευρώ στο ΙΚΑ και έχει καταθέσεις 70.000 ευρώ δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής σε καμία ρύθμιση, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη το ΙΚΑ θα μπορεί να του πάρει τα 50.000 ευρώ με κατάσχεση επί των καταθέσεων, αφήνοντάς του στην τράπεζα 20.000 ευρώ!

Η ρύθμιση για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κρύβει και άλλες παγίδες:

-Για χρέη άνω των 5.000 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης.
-Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ (για τη ρύθμιση των 12 δόσεων) ή άνω των 75.000 ευρώ (για τη ρύθμιση των 48 δόσεων) θα πρέπει επιπλέον των παραπάνω στοιχείων να υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Η οικονομική δυσπραγία του να ανταποκριθεί στην εξόφληση της οφειλής του θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ανεξάρτητου εκτιμητή (π.χ. δικηγόρου, ή ορκωτού λογιστή) προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι «ασφαλιστικές δηλώσεις» (ΑΠΔ) των τελευταίων πέντε ετών, ενώ όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ως τις 31/12/2012 και ταυτόχρονα δημιούργησαν νέες οφειλές από την 1/1/2013 θα πρέπει να τις εξοφλήσουν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.


Στέλιος Κράλογλου
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου