Google+ To Φανάρι : Λογαριασμοί με «ηλεκτροσόκ»!

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Λογαριασμοί με «ηλεκτροσόκ»!

Μέχρι και τον διπλασιασμό του πρώην τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει σήμερα τα νοικοκυριά με 9,53 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh) προτείνουν στην κυβέρνηση στελέχη της αγοράς ενέργειας. 
 Το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ώστε να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και έως το τέλος του 2011 ήταν μόλις δύο ευρώ ανά Mwh. Τώρα κάποιοι προτείνουν να εκτοξευθεί στα 18 ευρώ ανά μεγαβατόρα, προκειμένου να συμβάλει στο κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας εξαιτίας των επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.

 Οσοι υποστηρίζουν τον διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ (το οποίο ούτως ή άλλως θα αυξηθεί στις αρχές του επόμενου εξαμήνου) θεωρούν ότι έτσι θα περιοριστούν τα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος (εισφορές κ.λπ.), τα οποία ενσωματώνονται σε σχετικό σχέδιο νόμου που είναι σε διαβούλευση. Οπως λένε, η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού που καταναλώνει γύρω στις 3,5 MWh τον χρόνο, δηλαδή συνολικά 63 ευρώ τον χρόνο, είναι μάλλον αμελητέα, ειδικά αν συγκριθεί με τις επιβαρύνσεις που υφίσταται το εν λόγω μέσο νοικοκυριό από άλλες, μη ενεργειακές επιβαρύνσεις (Δήμος, ΕΡΤ, ΕΦΚ, ΦΠΑ κ.λπ.). Οι ίδιοι προτείνουν να περιοριστούν κάποιες από τις μη ενεργειακές επιβαρύνσεις, ώστε η τελική επίπτωση στους λογαριασμούς να είναι ακόμα πιο μικρή.

Στο ΥΠΕΚΑ προωθούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και σειρά μέτρων για τα οποία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου. Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος διαμάχης μεταξύ εταιριών αιολικών πάρκων και ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών. Στη συγκεκριμένη διαμάχη αποδίδονται και οι προτάσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, κάτι το οποίο απορρίπτεται από το ΥΠΕΚΑ.

Το σχέδιο νόμου έρχεται σε μια περίοδο που υπήρχαν αντιδράσεις από την κατάργηση της διπλής επιδότησης (τόσο από τον αναπτυξιακό νόμο όσο και μέσω της αγοράς του παραγόμενου ρεύματος) στις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Φώτης Κόλλιας
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου