Google+ To Φανάρι : Ανυπολόγιστες οι... παράπλευρες απώλειες

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανυπολόγιστες οι... παράπλευρες απώλειες

Τα «ΙΚΕΑ» (Fourlis) μαζί με τα «Jumbo» έχουν ένα σοβαρό ποσοστό εργασιών στην Κύπρο (περίπου 10%), που τώρα με την κρίση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ΚΑΘΩΣ η Ελλάδα βαδίζει προς τον έκτο χρόνο συνεχούς ύφεσης, απώλεια ακόμα και 1% στο ΑΕΠ λόγω Κύπρου είναι αβάσταχτη.
Τα «ΙΚΕΑ» (Fourlis) μαζί με τα «Jumbo» έχουν ένα σοβαρό ποσοστό εργασιών στην Κύπρο (περίπου 10%), που τώρα με την κρίση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά Διαφορά 1% στο ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ ευρώ, σημαίνει νέα υστέρηση εσόδων, απολύσεις στις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη ανεργία.
Στο λεξικό της τρόικας αυτά μεταφράζονται αυτόματα σε «ισοδύναμα» μέτρα, που επιβάλλονται με το άλλοθι της δημοσιονομικής εξυγίανσης - την οποία απομακρύνουν.
Σε περίπου 1% του ελληνικού ΑΕΠ ή λιγότερο υπολογίζει η Credit Suisse τις απώλειες από την Κύπρο. Μήπως είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι;
Οι επιπτώσεις των μέτρων στην Κύπρο, όπως τις δηλώνουν κατ' αρχήν οι εισηγμένες, μοιάζουν μικρές. Αλλά ίσως είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, όπως λένε στελέχη της αγοράς.
Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ακόμη τέσσερις παράγοντες:
Πρώτον, τις μη εισηγμένες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, που δεν έχουν υποχρέωση να δηλώσουν τις απώλειές τους για να ενημερώσουν τους επενδυτές, όπως αντίθετα έχουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. Επίσης τις προσωπικές και οικογενειακές αποταμιεύσεις που είχαν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες.
Δεύτερον, τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι εταιρείες στην Κύπρο με άλλα οικονομικά δεδομένα από τα σημερινά. Υπάρχουν επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό, οι οποίες απομειώνονται και σχεδιασμοί οι οποίοι θα αλλάξουν, με απαιτήσεις των εταιρειών ή ανεκτέλεστο υπόλοιπο για κατασκευαστικές εταιρείες.
Για παράδειγμα, τα ΕΛ.ΠΕ., έχουν απασχολούμενο κεφάλαιο 65 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, το οποίο δηλώνουν αλλά δεν υπολογίζεται στις κινητές αξίες, μετοχές ή ομόλογα από τις οποίες βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα μαζί με τις καταθέσεις.
Η «J&Ρ Αβαξ» και ακόμα περισσότερο η θυγατρική της «Αθηνά» έχουν σοβαρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο στην Κύπρο και κρίνοντας από ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα με την ύφεση όπου όλα τα έργα καθυστέρησαν, θα μπορούσε να γίνουν ανάλογες υποθέσεις.
Τρίτον, είναι ο κύκλος εργασιών στην Κύπρο. Για ορισμένες εταιρίες όπως Jumbo ή Fourlis το ποσοστό των εργασιών τους στη Μεγαλόνησο είναι πολύ σοβαρό, περίπου το 10%. Για την Jumbo, ο κύκλος εργασιών στην Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο ήταν 32 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ήδη δήλωσε πως περιμένει πτώση του τζίρου 20%-25% το επόμενο τετράμηνο.
Πολλές άλλες εταιρείες δηλώνουν πως δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη τις απώλειες στον κύκλο εργασιών τους. Θα εξαρτηθεί από την ύφεση στην Κύπρο και από τον αντίκτυπο του χτυπήματος στην ψυχολογία των καταναλωτών, μετά την άμεση και βίαιη εφαρμογή μέτρων.
Τέταρτον, προβλήματα ρευστότητας, μεγάλης ανεργίας και ύφεσης 20% την ερχόμενη διετία στην Κύπρο θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα, στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού, της κατανάλωσης. Χαρακτηριστικά η Ae-gean με τζίρο 6-7% στην Κύπρο στο σύνολο του κύκλου εργασιών της, μπορεί να επηρεαστεί από την ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου