Επικίνδυνο για τους επισκέπτες - τουρίστες το παραμάγαζο της CIA που ονομάζεται Σκόπια
Ευρωκαταδίκη της ΠΓΔΜ για απαγωγή και βασανιστήρια
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να βρει μια πρώτη δικαστική δικαίωση ο απαχθείς, φυλακισθείς και κτηνωδώς βασανισθείς Γερμανός πολίτης λιβανικής καταγωγής Χαλέντ αλ - Μασρί.
Μόλις την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ομόφωνη απόφαση των 17 δικαστών, καταδίκασε το κράτος των Σκοπίων για παραβίαση της απαγόρευσης βασανιστηρίων και για απάνθρωπη συμπεριφορά στην περίπτωση του Μασρί, τον οποίον οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν ως δήθεν «τρομοκράτη» στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, όταν αυτός είχε την ατυχή έμπνευση να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα ως τουρίστας. Οι Σκοπιανοί τον απήγαγαν κυριολεκτικά, τον κράτησαν 23 μέρες κλειδωμένο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στα Σκόπια με την απειλή εκτέλεσής του, τον βασάνισαν, τον βίασαν και στη συνέχεια τον παρέδωσαν στη CIA, η οποία τον μετέφερε σε μυστική φυλακή στο Αφγανιστάν όπου τον κράτησαν βασανίζοντάς τον για τέσσερις ακόμη μήνες, μέχρι που πείστηκαν ότι δεν είχε καμία σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία. Τότε με πτήση της CIA τον μετέφεραν στην Αλβανία, όπου στα τέλη Μαΐου του 2004 τον πέταξαν δεμένο με χειροπέδες και με κουκούλα στο κεφάλι στην άκρη ενός δρόμου! Ο Χαλέντ αλ - Μασρί όμως δεν ήταν ανθρωπάκι για να δοξάζει τον Θεό που γλίτωσε τον θάνατο στα νύχια των Αμερικανών δημίων. Από τη στιγμή που γύρισε στη Γερμανία, άρχισε δικαστικούς αγώνες για τη δικαίωσή του. Πρώτα πρώτα στράφηκε φυσικά εναντίον των ΗΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2005 η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) έκανε μήνυση εκ μέρους του Μασρί εναντίον του τότε διευθυντή της CIA και αγνώστων πρακτόρων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας για την απαγωγή του και τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν στη μυστική φυλακή του Αφγανιστάν τους τέσσερις μήνες που τον είχαν κρατούμενο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όμως αρνήθηκε ακόμη και να ασχοληθεί με την υπόθεση! Το συμφέρον της προστασίας κρατικών μυστικών προηγείται της ιδιωτικής απαίτησης του Μασρί να αποδοθεί δικαιοσύνη, απεφάνθησαν οι ανώτατοι Αμερικανοί δικαστές, καλύπτοντας τις άγνωστο πόσες δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες δολοφονίες πολιτών από τους εγκληματίες της CIA στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού» αγώνα, χώρια τα βασανιστήρια χιλιάδων αθώων πολιτών από ισλαμικές χώρες ή ισλαμικής πίστης.
Τον Ιανουάριο του 2007 η εισαγγελία του Μονάχου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον μιας σειράς πρακτόρων της CIA λόγω της ανάμειξής τους στην απαγωγή του Μασρί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τον Απρίλιο του 2006 η Μπούντεστακ, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, συγκρότησε μια επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει τον ρόλο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στον υποτιθέμενο αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Το 2009 η επιτροπή αυτή απεφάνθη ότι ήταν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί του Μασρί περί φυλάκισης και απαγωγής του τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στο Αφγανιστάν. Οι Σκοπιανοί όμως νόμισαν ότι θα μπορούσαν να μιμηθούν τους Αμερικανούς. Τον Οκτώβριο του 2008 ο δικηγόρος του Μασρί στα Σκόπια υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων υπαλλήλων των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της ΠΓΔΜ για την απαγωγή και τα βασανιστήρια που υπέστη ο πελάτης του. Δύο μόλις μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2008, η εισαγγελία των Σκοπίων απέρριψε ως αβάσιμη τη μήνυση και την έθεσε στο αρχείο. Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι οι έρευνες που διεξήγαγε η ΠΓΔΜ δεν ήταν αποτελεσματικές ώστε να φέρουν την αλήθεια στο φως - ένας νομικός διπλωματικός τρόπος για να πουν οι Ευρωδικαστές ότι οι αρχές των Σκοπίων κάλυψαν τους ενόχους.
Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά την καταδίκη της παριστάνει τώρα τη... «μετανοούσα Μαγδαληνή». Ο εκπρόσωπός της στο δικαστήριο του Στρασβούργου δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ όχι μόνο θα πληρώσει την αποζημίωση, αλλά θα ανοίξει επιπλέον εκ νέου την υπόθεση Μασρί στα Σκόπια. Παραμύθια... Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο κύριος ένοχος στην υπόθεση είναι η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κανένας όμως δεν τολμάει να καταδικάσει τους Αμερικανούς. Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών έκανε το 2008 προσφυγή εναντίον των ΗΠΑ στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των κρατών της αμερικανικής ηπείρου για την υπόθεση Μασρί. Πάνω από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει και η κυβέρνηση Ομπάμα -αυτή που υποσχόταν το 2008 ότι θα έκλεινε το Γκουαντανάμο σε... 100 μέρες!- δεν έχει καν απαντήσει. Η υπόθεση πιθανότατα δεν θα εκδικαστεί ποτέ...
http://kostasxan.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1308.html
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου