Πρόκειται για το πρώτο προκλητικό περιστατικό από τότε που άρχισαν οι γεωτρήσεις της ENI και καταδεικνύει προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση ...Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν το βράδυ της Παρασκευής το πλοίο - γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, να πλεύσει προς τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι ζήτησαν από τον κυβερνήτη του Saipem 12000 να απομακρυνθεί από την περιοχή, γιατί κατά τους ισχυρισμούς τους βρισκόταν εντός περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο κυβερνήτης του Saipem 12000 παρέμεινε στην περιοχή και συνέχισε την πορεία του. Η Λευκωσία ενημέρωσε τη Ρώμη για το συμβάν, σημειώνοντας ότι έχει εκδώσει antinavtex που ακύρωνε την παράνομη τουρκική Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ ο κυβερνήτης του Saipem 12000 πήρε οδηγίες από την εταιρεία ΕΝΙ στη Ρώμη να παραμείνει στη περιοχή. Το πλοίο γεωτρύπανο βρισκόταν περίπου 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 15 ναυτικά μίλια από το σημείο της γεώτρησης όπου και έσβησε τις μηχανές. Στη συνέχεια έκανε διάφορες κινήσεις στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός του θαλασσίου οικοπέδου 2, αναμένοντας οδηγίες. Τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν από το σημείο αλλά παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για το πρώτο συμβάν αυτής της μορφής από τότε που άρχισαν οι γεωτρήσεις και καταδεικνύει προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση. Η Λευκωσία αντιμετωπίζει σε ψυχραιμία την κατάσταση θεωρώντας ότι τέτοιες προκλήσεις ήταν αναμενόμενες. Θα γίνουν διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και στον ΟΗΕ ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των σχεδιασμών. Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρώμη η οποία κάνει τους δικούς της χειρισμούς.
Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας το συμβάν σημείωναν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, προσφέροντας υποδομές σε στρατιωτικές δυνάμεις χωρών μελών στην ΕΕ. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για στάθμευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους στη ναυτική βάση στο Μαρί, και αυτό δεν είναι άσχετο με τη δραστηριοποίηση της γαλλικής εταιρείας TOTAL και της ιταλικής ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου