ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ VISALTIS-DOCUMENTARY!
Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής....
Το έργο της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας είχε προγραμματισθεί να προβάλεται πριν και κατά την διάρκεια των εργασιών του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας τον Σεπτέμβριο του 1982, αλλά η προβολή του απαγορεύθηκε ύστερα από παρέμβαση των γνωστών-άγνωστων αντιπάλων του έργου του διαπρεπούς Έλληνα ανθρωπολόγου.
Σχετικά με το θέμα ο τύπος της εποχής έγραψε:
- Ελευθεροτυπία 30-3-1981: Η ΥΕΝΕΔ φοβήθηκε τον «Αρχάνθρωπο».
- Ριζοσπάστης 25-9-1982: Απαράδεκτη η απαγόρευση της ταινίας του «Αρχανθρώπου».
- Το Έθνος 28-9-1982: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η προβολή του «Αρχανθρώπου».
Περισσότερες πληροφορίες γιὰ τὸν «ἀρχάνθρωπο» στὴν Ἀρχαιολογικὴ Ἑταιρεία Ἑλλάδος, ἐδῶ.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!”Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ”-Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ,ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ!AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ VISALTIS.NET!
Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Το έργο της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας είχε προγραμματιστεί να προβαλλόταν πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας τον Σεπτέμβριο του 1982, αλλά η προβολή του απαγορεύτηκε ύστερα από παρέμβαση των γνωστών-άγνωστων αντιπάλων του έργου του διαπρεπούς Έλληνα ανθρωπολόγου.
Σχετικά με το θέμα ο τύπος της εποχής έγραψε:
Ελευθεροτυπία 30-3-1981: Η ΥΕΝΕΔ φοβήθηκε τον “Αρχάνθρωπο”.
Ριζοσπάστης 25-9-1982: Απαράδεκτη η απαγόρευση της ταινίας του “Αρχανθρώπου” .
Το Έθνος 28-9-1982: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η προβολή του “Αρχανθρώπου”.
Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς περιλαμβάνει συνέντευξη του Άρη Πουλιανού, κατοίκων του χωριού – των βασικότερων πρωταγωνιστών της ανακάλυψης του Αρχανθρώπου, καθώς και εργαζομένων επιστημόνων και μη στο σπήλαιο κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Σαράντα χρόνια μετά, το «Βισάλτης» αναζήτησε την ταινία και την παρουσιάζει για πρώτη φορά προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, αν μη τί άλλο σαν φόρο τιμής στη σημαντικότερη εκλιπούσα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα.
Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως εάν δεν γινόταν σήμερα η ανάρτηση αυτής της ταινίας διαδικτυακά, δεν θα γινόταν ίσως στο μέλλον ποτέ ξανά…
Βισάλτης
Διαβάστε σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου