Δύο 24ωρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του προσπαθεί να συμπληρώσει το παζλ του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο συνεχώς σημειώνονται καραμπόλες με στελέχη να έχουν τις δικές τους απαιτήσεις. ...
Κατά συνέπεια ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί το βράδυ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως νέα πρόσωπα δεν θα μπουν στην κυβέρνηση, καθώς τα μέλη της θα είναι είτε πρόσωπα που συμμετείχαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Οι καραμπόλες
Η θέση του προέδρου της Βουλής, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας είναι μερικά μόνο από τα χαρτοφυλάκια στα οποία έχει «μπλοκάρει» ο σχηματισμός της κυβέρνησης. Μετά την άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη να είναι ο αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρσας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να αναλάβει, ωστόσο και εκείνος φαίνεται να έχει ενδοιασμούς και να ζητάει από τον πρωθυπουργό το υπουργείο Εσωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως υποψήφιοι Πρόεδροι της Βουλής είναι ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας. Ο πρώτος φαίνεται να μην έχει αρνείται τη θέση, καθώς θα επιθυμούσε να μην συνεχίσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και να είναι αυτός που θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποίησεις των λιμανιών. Ωστόσο η υποψηφιότητα του δεν είναι και τόσο δυνατή.
Πρότεινε το Υγείας στην Ολγα Γεροβασίλη
Μπορεί ο κ.Βούτσης να έχει ζητήσει το υπουργείο Εσωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Δημήτρη Βίτσα, αλλά και την Ολγα Γεροβασίλη τη συγκεκριμένη θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Γεροβασίλη αρνήθηκε το χαρτοφυλάκιο του Εσωτερικών, όπως και αυτό του Υγείας και ζήτησε να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος, καθήκοντα που είχε αναλάβει μετά τον ανασχηματισμό.
Το όχι Γεροβασίλη προκάλεσε πρόβλημα και στην επιλογή του επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας, από το οποίο φαίνεται πως απομακρύνεται ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και αναβαθμίζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Τι θα γίνει με τον Γαβριήλ
Ελάχιστες, τελικά, είναι οι πιθανότητες να αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος έχει επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τα υπουργεία, παρότι -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- του έγινε πρόταση για νευραλγικό πόστο, που όμως αρνήθηκε.
Αν και αρχικά ήταν στην ομάδα αυτών που διατηρούσαν τα πόστα τους, τελικά ο Δημήτρης Μάρδας και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ενδέχεται να βρεθούν αλλού. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Αλεξιάδης (έως το μεσημέρι τουλάχιστον) δεν είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ανοιχτή μένει και η θέση του υπουργού Ναυτιλίας. Αν ακούστηκε πως θα παραμείνει ο Χρήστος Ζώης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου δεν το επιβεβαιώνουν.
Οι απογοητευμένοι
Οπως σε κάθε σχηματισμό ή ανασχηματισμό κυβέρνησης τα στελέχη που μένουν εκτός υπουργείων εκφράζουν την απογοήτευση τους. Ηδη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε σε συνέντευξή του πως αν δεν είναι υπουργός Υγείας δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε στο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, φαίνεται πως και αυτή τη φορά θα μείνει απογοητευμένος, αφού του έχει προταθεί να είναι ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής. Ενδεικτικό είναι πως το μεσημέρι ο κ.Μπαλάφας αποχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου εμφανώς απογοητευμένος.
Οι αμετακίνητοι και η υποχώρηση Τσακαλώτου
Αμετακίνητοι παραμένουν -κατά πληροφορίες- ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος (Εργασίας) όπως και ο Νίκος Παππάς με τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο Επικρατείας. το πόστο της παραμένει, τέλος, η Θεανώ Φωτίου.
Αμετακίνητος είναι τελικά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αν και αρχικά εξέφρασε αντιρρήσεις για την επιστροφή του στο ΥΠΟΙΚ, τελικά δέχθηκε και θα είναι και πάλι στη θέση του «τσάρου».
Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ δεν αποκλείεται να σπάσει μαζί με άλλα υπερυπουργεία και να μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια. Στη θέση του στο μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ εκτός μένει η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται να αποκοπεί από το υπερυπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.
Επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τι θα γίνει με τους ΑΝΕΛ: Ο Νικολόπουλος, ο Κουίκ και η Ξουλίδου
Οπως και τον Ιανουάριο του 2015, έτσι και τώρα, ένα από τα πρώτα πρόσωπα που ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να μπει στο κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβει υπουργείο ήταν ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ένα κοφτό «όχι», όπως και προ εξαμήνου.
Τσίπρας και Καμμένος φαίνεται πως διαφώνησαν και για τα καθήκοντα του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετήσει επικεφαλής τον Τέρενς Κουίκ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, και σε αυτήν την πρόταση η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν «όχι». Πάντως, το θέμα με τον Τέρενς Κουίκ δεν φαίνεται να περιορίστηκε εκεί, καθώς στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει γκρίνια για την προηγούμενη θητεία του και φαίνεται πως από την Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν να είναι ξανά υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου.
Εκτός κυβέρνησης πάντως φαίνεται πως θα είναι και η Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία ο Πάνος Καμμένος είχε τάξει υπουργείο μετά την απίστευτη γκάφα που είχε γίνει με τα ψηφοδέλτια και η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν κατέβηκε υποψήφια στις εκλογές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου