Την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξαγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.
«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. ...
Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» τονίζει ο κ. Αποστόλου.
Αναφορικά με την σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «το 2015 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά».
Αναφορικά με την 13η σύνταξη, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι αφορά όλους τους αγρότες. «Όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη» σημειώνει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισεκ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις».
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε υπουργέ, τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια. Είχατε προχθές συνάντηση με εκπροσώπους γεωργών και κτηνοτρόφων. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά τον πιο κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον ασθενέστερο, ίσως, κρίκο;
-Ακριβώς, τον ασθενέστερο κρίκο, αλλά που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Αυτή την ώρα, αυτό που προέχει είναι να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων.
-Μας λέτε για 2 δισ.
-Ακριβώς. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις. Γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει προκύψει ιδιαίτερα με τους βοσκοτόπους την τελευταία περίοδο, που έχει αναστατώσει εδώ και δύο χρόνια τους κτηνοτρόφους, την οριοθέτηση των βοσκοτόπων. Ήδη, έχουμε συστήσει αρμόδιες επιτροπές, προχωράμε. Έχουμε καταθέσει μια πρώτη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά, τώρα αρχίζουμε να πείθουμε τους εταίρους ότι στην Ελλάδα οι βοσκήσιμες γαίες δεν είναι μόνο τα χορτολίβαδα, είναι και η ξυλώδης βλάστηση που ουσιαστικά δίνει την ποιοτική υπόσταση στα παραγόμενα ζωικά προϊόντα, κρέας, γάλα, γιαούρτι. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, πέραν των τρεχουσών αναγκών που εξαιτίας της κακής συγκυρίας με τις πλημμύρες και τις κακές καιρικές συνθήκες, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και στην παραγωγή. Θέματα στα οποία οπωσδήποτε ο αγρότης χρειάζεται σε τέτοιες συνθήκες άμεση ανακούφιση για να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και κυρίως να ανανεώσει και το κεφάλαιο που έχασε. Αυτά είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες.
-Να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες;
-Για το 2014 δεν μπορούμε. Το '15 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά.
-Η σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο πώς θα γίνει;
-Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Σίγουρα, μετά τη νέα συμφωνία με την οποία θα μπούμε σε καινούργια δεδομένα, θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς.
-Το λέω αυτό, διότι το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
-Ακριβώς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ.
-Κύριε υπουργέ, το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα, η 13η σύνταξη αφορά όλους;
-Όλους, γιατί δεν έχουμε -και δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πάνω από 700 ευρώ- συνταξιούχους του ΟΓΑ, ακόμη και αυτοί που πλήρωναν στη διαδρομή ένα ασφάλιστρο επιπλέον, δεν υπάρχουν. Εάν υπάρχουν 5-10 περιπτώσεις, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτό που αφορά την κατώτατη σύνταξη και θα μπει στη 13η σύνταξη, κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ, όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη.
-Τι θα κάνετε με τα αγροτικά δάνεια. Εξαγγείλατε δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
-Η Τράπεζα Ειδικού Σκοπού θα ιδρυθεί στο πλαίσιο αν θυμάστε παλιά της ΕΤΒΑ που είχε εξειδικευμένη λειτουργία. Ένα κομμάτι της θα αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, το αγροτικό κομμάτι, γιατί υπάρχει ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, σχεδίων βελτίωσης, γενικά επενδύσεων στον αγροτικό χώρο. Μετά τη μεταφορά της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Από εκεί και πέρα θα δούμε και τη δυνατότητα ίδρυσης ενός πιστωτικού εργαλείου, της αγροκάρτας, της κτηνοτροφικής κάρτας, το οποίο θα δίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα που αφορά τις καλλιέργειες και τις εκτροφές ένα κεφάλαιο κίνησης χωρίς τόκους, με εγγύηση τις ενισχύσεις που θα πάρει την επόμενη περίοδο ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος. Το λέω, γιατί θα αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα. Π.χ., δεν μπορεί ο παραγωγός καλαμποκιού να πουλάει 20 λεπτά το καλαμπόκι και ύστερα από δύο μήνες ο κτηνοτρόφος που θέλει να αγοράσει να το παίρνει 40-45 λεπτά. Μπορεί να υπάρξει ή σύνδεση μεταξύ τους με τέτοιου είδους δανεισμό. Είναι υπό μελέτη και δεν θα έχει δυσκολίες, δεδομένου ότι ταυτόχρονα θα έχει ως κεφάλαιο τη βάση των κοινοτικών ενισχύσεων που μπορούμε να τα ξέρουμε εκ των προτέρων.
-Θα ήθελα να ρωτήσω για το γάλα και ειδικά στο θέμα της περιορισμένης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει έντονα για τις προσπάθειες που ουσιαστικά διευκόλυναν τις μεγάλες εταιρείες που εισάγουν γάλα στην Ελλάδα. Πώς θα αλλάξει αυτό το καθεστώς;
-Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία, να το δούμε δηλαδή σπρώχνοντας το χώρο. Η κτηνοτροφία στο σύνολό της είναι η δραστηριότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την υποχρέωση να καλύψει διατροφικές ανάγκες.
-Έχετε τονίσει ότι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις θα πρέπει στο εξής να έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας, να αλλάξει η νοοτροπία. Υπάρχουν κάποιες επικρίσεις για τον αγροτικό κόσμο, ότι χρησιμοποιούσε τις επιδοτήσεις για αλλότριους σκοπούς. Πώς θα αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία;
-Σίγουρα αυτό καλλιεργήθηκε επί χρόνια, γιατί ξεκόλλησε η σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε δικαιώματα.
Πηγή
«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. ...
Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία» τονίζει ο κ. Αποστόλου.
Αναφορικά με την σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «το 2015 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά».
Αναφορικά με την 13η σύνταξη, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι αφορά όλους τους αγρότες. «Όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη» σημειώνει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισεκ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις».
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε υπουργέ, τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο λιμνάζουν εδώ και πολλά χρόνια. Είχατε προχθές συνάντηση με εκπροσώπους γεωργών και κτηνοτρόφων. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά τον πιο κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον ασθενέστερο, ίσως, κρίκο;
-Ακριβώς, τον ασθενέστερο κρίκο, αλλά που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Αυτή την ώρα, αυτό που προέχει είναι να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων.
-Μας λέτε για 2 δισ.
-Ακριβώς. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις. Γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει προκύψει ιδιαίτερα με τους βοσκοτόπους την τελευταία περίοδο, που έχει αναστατώσει εδώ και δύο χρόνια τους κτηνοτρόφους, την οριοθέτηση των βοσκοτόπων. Ήδη, έχουμε συστήσει αρμόδιες επιτροπές, προχωράμε. Έχουμε καταθέσει μια πρώτη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά, τώρα αρχίζουμε να πείθουμε τους εταίρους ότι στην Ελλάδα οι βοσκήσιμες γαίες δεν είναι μόνο τα χορτολίβαδα, είναι και η ξυλώδης βλάστηση που ουσιαστικά δίνει την ποιοτική υπόσταση στα παραγόμενα ζωικά προϊόντα, κρέας, γάλα, γιαούρτι. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, πέραν των τρεχουσών αναγκών που εξαιτίας της κακής συγκυρίας με τις πλημμύρες και τις κακές καιρικές συνθήκες, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και στην παραγωγή. Θέματα στα οποία οπωσδήποτε ο αγρότης χρειάζεται σε τέτοιες συνθήκες άμεση ανακούφιση για να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και κυρίως να ανανεώσει και το κεφάλαιο που έχασε. Αυτά είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες.
-Να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες;
-Για το 2014 δεν μπορούμε. Το '15 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά.
-Η σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο πώς θα γίνει;
-Είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Σίγουρα, μετά τη νέα συμφωνία με την οποία θα μπούμε σε καινούργια δεδομένα, θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς.
-Το λέω αυτό, διότι το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
-Ακριβώς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ.
-Κύριε υπουργέ, το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα, η 13η σύνταξη αφορά όλους;
-Όλους, γιατί δεν έχουμε -και δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πάνω από 700 ευρώ- συνταξιούχους του ΟΓΑ, ακόμη και αυτοί που πλήρωναν στη διαδρομή ένα ασφάλιστρο επιπλέον, δεν υπάρχουν. Εάν υπάρχουν 5-10 περιπτώσεις, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτό που αφορά την κατώτατη σύνταξη και θα μπει στη 13η σύνταξη, κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ, όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη.
-Τι θα κάνετε με τα αγροτικά δάνεια. Εξαγγείλατε δημιουργία Τράπεζας Ειδικού Σκοπού. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
-Η Τράπεζα Ειδικού Σκοπού θα ιδρυθεί στο πλαίσιο αν θυμάστε παλιά της ΕΤΒΑ που είχε εξειδικευμένη λειτουργία. Ένα κομμάτι της θα αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, το αγροτικό κομμάτι, γιατί υπάρχει ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, σχεδίων βελτίωσης, γενικά επενδύσεων στον αγροτικό χώρο. Μετά τη μεταφορά της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Από εκεί και πέρα θα δούμε και τη δυνατότητα ίδρυσης ενός πιστωτικού εργαλείου, της αγροκάρτας, της κτηνοτροφικής κάρτας, το οποίο θα δίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα που αφορά τις καλλιέργειες και τις εκτροφές ένα κεφάλαιο κίνησης χωρίς τόκους, με εγγύηση τις ενισχύσεις που θα πάρει την επόμενη περίοδο ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος. Το λέω, γιατί θα αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα. Π.χ., δεν μπορεί ο παραγωγός καλαμποκιού να πουλάει 20 λεπτά το καλαμπόκι και ύστερα από δύο μήνες ο κτηνοτρόφος που θέλει να αγοράσει να το παίρνει 40-45 λεπτά. Μπορεί να υπάρξει ή σύνδεση μεταξύ τους με τέτοιου είδους δανεισμό. Είναι υπό μελέτη και δεν θα έχει δυσκολίες, δεδομένου ότι ταυτόχρονα θα έχει ως κεφάλαιο τη βάση των κοινοτικών ενισχύσεων που μπορούμε να τα ξέρουμε εκ των προτέρων.
-Θα ήθελα να ρωτήσω για το γάλα και ειδικά στο θέμα της περιορισμένης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει έντονα για τις προσπάθειες που ουσιαστικά διευκόλυναν τις μεγάλες εταιρείες που εισάγουν γάλα στην Ελλάδα. Πώς θα αλλάξει αυτό το καθεστώς;
-Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσο μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία, να το δούμε δηλαδή σπρώχνοντας το χώρο. Η κτηνοτροφία στο σύνολό της είναι η δραστηριότητα που έχει όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως την υποχρέωση να καλύψει διατροφικές ανάγκες.
-Έχετε τονίσει ότι οποιεσδήποτε επιδοτήσεις θα πρέπει στο εξής να έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της εξωστρέφειας, να αλλάξει η νοοτροπία. Υπάρχουν κάποιες επικρίσεις για τον αγροτικό κόσμο, ότι χρησιμοποιούσε τις επιδοτήσεις για αλλότριους σκοπούς. Πώς θα αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία;
-Σίγουρα αυτό καλλιεργήθηκε επί χρόνια, γιατί ξεκόλλησε η σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε δικαιώματα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου